Цигарите са пагубни за умствената дейност

Пушенето издава характера

Хората с тежък характер по-често посягат към цигарите.


В повечето случаи в отговор на въпроса за причините за пушенето се чува един от следните варианти: за да се премахне стресът, за да се освободи човек от завладелите го чувства или за да се съсредоточи и събере мислите си. Непушачите смятат тези доводи за жалки оправдания, но и много от тях посягат към цигара, когато са силно ядосани или страдат.
Специалисти от университета на Калифорния, които са изучили връзката между вредните навици и особеностите на характера, дават научно обяснение за това. До неотдавна се смяташе, че влечението към пушенето е изключително физиологично обусловено. Днес науката смята, че в този процес важна роля играе и характерът на човека.
Ръководителят на изследването д-р Стивън Поткин и неговите колеги са проучили кои черти на характера карат хората да изпитват силна потребност от цигари. Оказва се, че пушенето е по-присъщо за хората с т.нар. тежък характер. Учените твърдят, че по-склонни към тютюнопушенето са именно тези със зъл нрав и заядлив характер.
Същевременно специалистите са установили, че цигарите наистина имат пагубно влияние върху умствената дейност въобще, тъй като никотинът намалява скоростта и точността на мислене, способността да се разрешават задачите, а води и до значително влошаване на паметта.

Няма коментари:

Word of the Day

Article of the Day

This Day in History

Today's Birthday

In the News

Quote of the Day

Spelling Bee
difficulty level:
score: -
please wait...
 
spell the word:

Match Up
Match each word in the left column with its synonym on the right. When finished, click Answer to see the results. Good luck!

 

Hangman