За и против вегетарианството

Вегетарианството съществува още от древни времена. Питагор и древноегипетските жреци, участвали в мистични ритуали, не са ядяли месо. Европейците обаче откриват вегетарианството през 40-те години на 20-и век, макар първото вегетарианско общество да се появява още през 1847 г. във Великобритания.
Често вегетарианството е следствие на определени религиозни, мистични или философски убеждения. В много страни то се практикува и като оздравителна практика, лишена от идеологическо натоварване. Но винаги вегетарианството е предизвиквало много спорове и въпроси.
Вегетарианците най-често посочват следните аргументи в своя защита:
• Витаминно-минерален
Главното предимство на този вид хранене се състои в това, че в организма постъпва голямо количество минерални вещества и витамини от група С и Р, бета-каротин, магнезий. Затова вегетарианците за разлика от любителите на месото, като правило, по-рядко страдат от сърдечно-съдови заболявания и атеросклероза.
• Енергетичен
При заседналия начин на живот, който съвременният човек води, е напълно достатъчна енергията, която вегетарианците получават от зеленчуците. При балансирано хранене организмът получава необходимото количество витамини и минерални вещества и без месо.
• Етичен
"Ако хората знаят какво става в кланиците, те никога не биха яли месо", твърдят вегетарианците. От чисто икономически съображения животните наистина често са поставени в антихуманни условия. Това обаче няма връзка със здравословното хранене.
• Физиологичен
Този аргумент е един от най-спорните. Особеностите на човешката анатомия и физиология показват, че човекът е по-близо до тревопасните животни, отколкото до хищниците. Липсата на животински нокти и слабата концентрация на солна киселина в стомаха може да се приеме като аргумент, че природата е лишила човека от "инструментариум" за усвояването на месото. Освен това дължината на червата на хищниците е 3 пъти по-дълга от дължината на тялото, докато при човека и тревопасните е 6 и повече пъти . Затова от организма на хищниците месото се извежда по-бързо, като не се отделят токсини и не се затруднява работата на бъбреците.
Разбира се, противниците на вегетарианството също имат своите основания, свързани със здравословното състояние на човека. Във вегетарианската храна липсват определени вещества. Ако недостигът на белтъчини може да се компенсира с употребата на орехи и бобови култури, то това е невъзможно да се постигне при недостиг на аминокиселини. Поради отказването от млякото и млечните продукти организмът не получава витамин В2. Възрастните вегетарианци изпитват и недостиг на йод.
От голямо значение е и климатът. Все пак вегетарианството се е зародило в южните страни. Колкото по на север живеят хората, толкова по-малко плодове и зеленчуци ще употребяват те по чисто климатични причини.
Освен това вегетарианството е подходящо само за здравия човек. То не е подходящо за спортистите, бременните, децата и подрастващите или за възрастните хора с определени заболявания. Затова, ако решите да се присъедините към вегетарианците, задължително се консултирайте с диетолог.


Видове вегетарианство:
• Строго вегетарианство - то не допуска употребата на месо, риба, яйца, хайвер и мляко. "Недопустимо е да се яде това, което има очи", е заявил Питагор.
• Лактовегетарианство - то позволява употребата на млечни и кисело-млечни продукти, а това осигурява калций на организма.
• Оволактовегетарианство - освен употребата на мляко то допуска и употребата на яйца. По този начин организмът получава необходимото количество калций и витамин В12.
• Младовегетарианство - макар и рядко, при него могат да се употребяват риба и бяло птиче месо.
• Фрукторианство - то разчита на плодовете, но допуска и кълнове, орехи, домати и патладжани.


Няма коментари:

Word of the Day

Article of the Day

This Day in History

Today's Birthday

In the News

Quote of the Day

Spelling Bee
difficulty level:
score: -
please wait...
 
spell the word:

Match Up
Match each word in the left column with its synonym on the right. When finished, click Answer to see the results. Good luck!

 

Hangman