Тайната на дългия живот

Учени от Чикагския университет в САЩ установиха, че продължителността на живота зависи от реда на раждане на децата и от възрастта на майката, пише сп. "Ню сайънтист". Ръководителите на изследването Наталия и Леонид Гаврилови открили, че първородните деца на майки под 25-годишна възраст имат два пъти по-голям шанс да доживеят до 100 години. Специалистите изследвали продължителността на живота на 1000 столетници от Северна Америка. Те установили, че шансът да доживеят до 100-годишна възраст е 1,7 пъти по-висок за децата, родени първи, в сравнение с този на братята и сестрите им. Ако при първото си раждане майката е била под 25 години, то шансът детето да доживее до 100-годишна възраст се увеличава двойно.

Учените допълват, че през последните 50 години продължителността на живота се е увеличила чрез по-доброто хранене и здравеопазване и заради овладяването на болести като туберкулозата и детския паралич. През 50-те години на миналия век средната продължителност на живота на мъжете е била 67 години, а на жените - 73 години. Към 2005 г. тя вече е около 75 години за мъжете и над 80 за жените.

Няма коментари:

Word of the Day

Article of the Day

This Day in History

Today's Birthday

In the News

Quote of the Day

Spelling Bee
difficulty level:
score: -
please wait...
 
spell the word:

Match Up
Match each word in the left column with its synonym on the right. When finished, click Answer to see the results. Good luck!

 

Hangman