10 ноември 2006

Стоичков се размина с евтин имот от общината


Опитът на националния селекционер Христо Стоичков да се сдобие с общински имот в бъдещото Сити се сблъска с рядко срещан отпор от общинските съветници. СОС отхвърли вчера предложението общината да даде на Стоичков 300 кв. м на ул. "Одрин" и бул. "Тодор Александров", тъй като оценката на имота се видя прекалено ниска на повечето общинари. Не помогна и главоломното покачване на цената в зала.
Първоначално Стоичков трябваше да получи общинския имот срещу 88 927 лв., или по около 150 евро на кв.м. В комисията по бюджет цената беше вдигната на 110 000 лв., а в комисията по стопанска политика - на 200 000 лв., или по 330 евро на кв. м.

За този терен могат да се вземат 4-5 пъти повече пари, цените в района са не по 300, а по 1300 евро на кв.м, обяви съветникът от БСП Антон Кутев. Той поиска предложението да се оттегли и да се внесе с нормална оценка, тъй като разликата сега била около 1 млн. лв. Вили Лилков от ДСБ пък предложи имотът да се обяви на търг при най-малко 1000 евро на кв.м. Липсват мотиви да се извърши замяна - няма съсобственост или други обективни причини, смята още костовистът. Това е единственият общински имот в парцела от 4 дка и придобиването му ще подобри възможностите за строителство там, ние държим ключа от бараката, обясни той.
Левият общинар Стоян Стоянов пък обяви, че съветниците унижават спортисти, които са направили много за България, и предложи имотът да бъде дарен на Стоичков. Съпартиецът му Христофор Христов защити замяната с мотива, че на терена общината може да направи само кокошарник или детска площадка.
"Цената зависи от това, което може да се построи. Общинският имот е маломерен, общата разгърната застроена площ е 300 кв.м, там не може да се построи повече от 2-етажна сграда", обясни Пламен Илиев. Въпреки това от името на вносителите той в зала предложи цената да се вдигне на 200 000 евро.
5 гласа не стигнаха, за да бъде прието предложението. "За" гласуваха 26 съветници - от "Демократи за София", ССД, "Гергьовден" и една част от групата на БСП. За да бъде прието предложението, трябват 31 гласа. Друга част от левите заедно с ДСБ и СДС бяха против.

Няма коментари:

ООН с резолюция срещу събарянето на антифашистките паметници

  ООН прие резолюция срещу героизирането на нацизма. В нея изрично се осъжда оскверняването и събарянето на монументи, в памет на хората, ко...