Записки по българска история и некои съображения

Някои, иначе интелигентни люде, често бъркат обезелитяването на България с т. нар. османско присъствие по нашите земи! То не само че не е политически коректно да се говори така, а дори и за обезглавяване на българския елит и т.н. от страна на Османската империя отварят уста. А даже и децата знаят, че според някои западни, източни и местни източници, Баташко клане не е имало! (Хем ми става весело, хем тъжно...)
Аз лично подържам следните разсъждения:
1. Българската аристокрация и цветът на нацията не е изклан от османските турци. Доколкото си спомням османлиите само са покорили и обединили (в рамките на Османската империя разбира се) разпокъсаните български части с главни центрове Видин и Търново.
2. Цветът на българската нация и аристокрацията, всякакви там боляри, боили и т.н. са били изклани основно по време на насилственото покръстване от княз Борис Първи.
3. Именно това обезелитяване е основната причина за приказката за българите в ада дето сами се пазели. С други думи, понеже нямаме елит, ако някой малко се издигне в обществото, другите веднага му правят мръсно, щото си мислят “Бе къде си тръгнал, байно, като си от нашта черга. Айде обратно у овеса…”
...

Няма коментари:

Word of the Day

Article of the Day

This Day in History

Today's Birthday

In the News

Quote of the Day

Spelling Bee
difficulty level:
score: -
please wait...
 
spell the word:

Match Up
Match each word in the left column with its synonym on the right. When finished, click Answer to see the results. Good luck!

 

Hangman