04 юли 2007

Бойко, не се прави на шериф!

"Бойко Борисов: Момчета, не си играйте на революционери!

Повтарям на еколозите - не пред президентството. Приберете си призивите от интернет и вървете пред Народния театър, където съм ви разрешил. В противен случай полицията ще бъде длъжна да действа срещу вас и аз ще съм първият, които ще застане в нейна защита. Иначе не сме държава, казва кметът на София в редовния си седмичен коментар в "За града""

от Бойко Борисов | 13:06


Бате, айде разходи се по Витошка!!! Можеш да вземеш и Румен П. с тебе....

Още по темата:

Ясен месец я изгрява, я кой го знае
от Весела Ангелова

Естествено, пет минути преди протеста (образно казано) имаме промени. Наслаждавайте се:

Бойко Борисов: Момчета, не си играйте на революционери*!

За еколозите, които искат да протестират довечера срещу ликвидирането на Странджа като природен парк, искам ясно да повторя - вървете пред Народния театър, а не пред президентството. Това разреших и ясно ви обясних защо.

Приберете си призивите, които пускате в интернет за събиране пред президентството, защото нарушавате закона. Ако отдете там, полицията ще бъде в пълното си право да действа. Нещо повече - полицията ще бъде длъжна да действа. И аз ще съм първият, който ще се изкаже в нейна защита. Защото иначе не сме държава. Демокрация - да, но анархия - не!

За който не ме е разбрал, обяснявам отново. Гражданите имат право да протестират. По закон те са длъжни да уведомят мен като кмет на София за протеста си. Пак по закон аз съм длъжен да им разреша протеста. Но съм в правото си да определя мястото, на което този протест да се състои, като се съобразя с интересите на всички граждани.

Не одобрявам митинг на еколозите пред президентството днес по две причини.

Първо, на официално посещение в България е държавният глава на Германия. Не виждам защо някой - дори в името на правилна кауза - трябва да му се търкаля в краката.

Второ, софиянци също имат граждански права и не бива да бъдат наказвани. И в името на най-благородната кауза не бих позволил центърът на този двумилионен град да бъде блокиран.

Народният театър “Иван Вазов” е само на стотина метра от президентството. Протестът и там ще бъде видян и чут прекрасно. Така че моето решение не ощетява по никакъв начин протестиращите, а защитава интересите на всички граждани.

Момчета и момичета, не си играйте на революционери. Разбирам ви, че искате да обърнете внимание на обществото за беззаконията, които се правят. Но това не може да стане с незаконни действия. Каузата ви е благородна, не я обезценявайте.

Да, германският държавен глава протести не е виждал, разбирам. Това първо. Второ, значи ако двеста човека легнат на земята, ще блокират София и ще накажат софиянци. Ако двеста таксиджии обаче блокират София (с чие разрешение го направиха и що не бяха наказани, господин кмете?) това е достойно за уважение.

Законите, господин кмете, не могат да се прилагат избирателно. Значи, или ще арестуват равнопоставено с природозащитницте и таксиджиите, които блокират София без абсолютно никаво разрешение, или няма да арестуват хора, проявяващи гражданско неподчинение.

Докато не започнат да прилагат законите еднакво за всички, да глобяват дебеловратите ламборджинисти и кретените, строящи без разрешително, фалшификаторите на подписи и пр., просто нито полицаите, нито кметовете, нито който и да било друг имат правото да изтъкват, че били в правото си да арестуват група хора, на които по случайност им пука за Странджа. Законът не е лотария, в която, ако изтеглиш нужното билетче, ще важи или няма да важи за тебе, ясно?! След законът очевидно не важи за таксиджии, мутри и всякакви други, следователно не важи и за природозащитниците, така че, полицията, долу лапите!


Кметът на Царево се сети да спасява Странджа
Община моли за намеса на кабинета, полицията арестува екозащитници


Сн. в. "Дневник"

Кметът на община Царево Петко Арнаудов се моли на държавната администрация да реши проблема, създаден с обявяването на природен парк “Странджа” за незаконен от Върховния административен съд (ВАС). Обществената реакция срещу решението на ВАС по подадената от кметството жалба до съда, принуди общинското ръководство да се оправдава, че целта не е била да се ликвидира парка. Според кмета Петко Арнаудов, никъде в жалбата си общината не се е обявявала против националния парк, а е поискала да се определят точно границите му.

Делото във ВАС бе заведено именно от компания с интереси по тази част на Черноморието – фирмата "Краш 2000", чийто обект с ваканционни обекти край село Варвара беше обявен за незаконен и от община Царево. Решението на съда, което беше оповестено в края на миналата седмица е, че парк "Странджа" не може да е защитена територия, тъй като са налице много административни пропуски и нарушения при обявяването му за национален парк през 1995 г. Поради тази причина съдът обяви за нищожна заповед на министъра на околната среда, с която на основание на Закона за защита на природата (ЗЗП), е обявен природен парк "Странджа" с площ от 116 136 хектара.

Решението подлежи на обжалване пред петчленен състав на ВАС, но ако и той потвърди нищожността на министерската заповед, ще паднат ограниченията за строителство в отличаващия се с уникална природа парк. Министърът на околната среда Джевдет Чакъров заяви, че ще обжалват това решение.

Много незаконни строежи ще се появят в суматохата

Пред БНР адвокатът на Царево Евгени Мосинов уточни, че правният проблем се преценява спрямо нормите, които са важели към 1995 г., когато е издадена заповедта на министъра за създаване на природния парк. Мосинов коментира, че ВАС вече се е занимавал с подобен прецедент по отношение на “Камчийски пясъци” и тогава, както и в случая с парк “Странджа” се е произнесъл, че заповедта е трябвало да съдържа индивидуализация на имотите. Т.е. имотите е трябвало да се упоменават по номер и граници по кадастрална карта. Но това не е било направено.

Според кмета Петко Арнаудов, на в парка има около 40 хил. дка земеделски земи, които представляват около 5-6% от територията му. От общината предлагат всички тези земеделски земи да се изключат от защитената територия при новото конкретизиране на границите.

Пропуските на администрацията, допуснати в заповедта на екоминистъра през 1995 г., са незначителни и не могат да са основание за обявяването и в нищожна, коментира пред БНР Стефан Златаров, директор на природен парк “Странджа”. Такова е и мнението на единия от съдиите по делото, който се противопоставя на решението на тричленния състав на ВАС. Според Златаров зад съдийското решение стоят инвестиционните апетити. Той допусна, че в суматохата около създалото се положение ще възникнат много незаконни строежи, които след това ще се борят за узаконяване. До издаването на нова заповед могат да минат години и ще случи това, което се случва на север от парка, коментира директорът. Всички строителни апетити, които бяха спрени досега, ще се разраснат много бързо, каза Златаров.

За да излезе от ситуацията, община Царево е изпратила молба до министъра на околната среда и водите да издаде заповед за забрана на строителството в парка, подобна на тази, която бе издадена за Иракли. А кметът Петко Арнаудов дори се ангажира, че и без такава заповед общината ще спре да издава строителни разрешителни, докато не се реши проблемът.

В спора се намеси столичният кмет и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, според когото прокуратурата трябва да разследва дейността на кмета на община Царево и на тамошния общински съвет.

Полицията пълни ареста с природозащитници

Тридесет и пет еколози бяха арестувани в понеделник вечерта, защото блокираха кръстовището на ”Орлов мост” и на “Евлоги Георгиев” и “Драган Цанков” в столицата. Природозащитниците се обявиха срещу решението на ВАС за природен парк “Странджа”.

“След явния им отказ да се съобразят (еколозите – бел. ред.) с разпореждането, пресечката на двете пътни артерии е освободена, най-изявените протестиращи са отведени в Първо РПУ, като някои от тях оказали съпротива, а това наложило използването на белезници”, гласи обнародваното във вторник съобщение от пресслужбата на МВР. То започва с тревожната информация, че “при опита да бъде възстановен общественият ред е пострадал полицай”. Той обаче бил прегледан в “Пирогов” и “освободен”.

От МВР твърдят, че сред задържаните природозащитници имало и “петима известни на органите реда”, а до арестите се стигнало, след като еколозите “не се вслушали в нарежданията и това наложило изграждането на кордон около тях, както и предприемане на действия за освобождаване на кръстовището (“Орлов мост” – бел ред.)”.

Преди това “инспектор от специализираното подразделение веднага е направил опит да влезе в разговор с ръководителите на протеста, за да бъде изяснен незаконният характер на проявата, като на протестиращите е разпоредено да освободят незабавно платното за движение”, заявяват още от силовото министерство и допълват, че “неизпълнилите полицейското разпореждане са задържани и отведени в Първо РПУ за изясняване на обстоятелствата”.

По-късно в полицията бил получен и друг сигнал за блокиране на кръстовището на булевардите “Евлоги Георгиев” и “Драган Цанков”. “Отново незабавно натам са насочени полицейски служители. На събралите се там около 100 души, блокирали второто натоварено кръстовище, е обяснено за пореден път, че проявата е незаконна и им е разпоредено да освободят платното. След явния им отказ да се съобразят с разпореждането, пресечката на двете пътни артерии е „освободена”, продължава съобщението.

Обезвредените защитници на българската природа, прибрани в районното, са на възраст основно от 18 до 42 години, 28 мъже и 7 жени. “От тях двама са посегнали на полицаи, а към момента един от тях е с мярка задържане за 24 часа и още е в РПУ”, заявяват от МВР и завършват, че всички доведени за неизпълнение на полицейско разпореждане са дали писмени обяснения по случая и са предупредени на основание. чл.56 от ЗМВР, на повечето са съставени актове, на други са връчени призовки, след което са освободени.

Бойко Борисов е на “правилната” страна

"Протестът на природозащитниците срещу заличаването на природен парк "Странджа" е правилен", каза кметът на София Бойко Борисов във вторник след среща с участници в снощната акция. Той дори се ангажира да настоява пред премиера Сергей Станишев в МС да се внесе план за управлението на природния парк “Странджа” и той да бъде утвърден преди обжалването на съдийското решение.

Срещу решението на ВАС се обяви и Съюзът на ловците и риболовците в България. Над Странджа преминава един от най-важните прелетни миграционни пътища – Via Pontika, които нареждат България сред водещите европейски страни по биоразнообразие, уточняват от съюза.


Няма коментари:

ООН с резолюция срещу събарянето на антифашистките паметници

  ООН прие резолюция срещу героизирането на нацизма. В нея изрично се осъжда оскверняването и събарянето на монументи, в памет на хората, ко...