27 юли 2007

Хранително отравяне - все по-често

В повечето случаи натравянията в резултат на некачествени или престоели храни не са опасни. Понякога обаче те все пак могат да бъдат дори животозастрашаващи или да доведат до поява на хронично заболяване. Какво можем да направим в домашни условия. Слабите натравяния, съпроводени със спорадични повръщане или диария, които не продължават повече от 24 часа, обикновено могат да се преодолеят у дома с помощта на някои навременно взети мерки:- Не яжте твърда и трудносмилаема храна, а поемайте много течности.- Малките, но чести глътки бистри течности, най-добре вода, дават възможност на организма да не се дехидратира.- Избягвайте питиета, които съдържат алкохол, кофеин или захар.- В аптеките се предлагат медикаменти без рецепта, които помагат за рехидратирането на организма. Най-добре е все пак да се консултирате със своя лекар или с фармацевта.- Спортните напитки са подходящи, но само при възрастни и то при условие, че са разредени с вода, тъй като съдържат твърде много захар, а тя може да засили проявите на диарията.- След като мерките против дехидратирането на тялото започнат да дават резултат, може да се приеме и малко храна - най-добре ориз, зърнени култури, овесени ядки, както и в малки количества немазно месо, което в никакъв случай не бива да бъде пържено.- Повечето случаи на хранително натравяне не изискват приемане на медикаменти против диария, но те все пак могат да са от полза, ако се спазват инструкциите от листовката. Не се препоръчва децата с хранително натравяне да приемат такива лекарства, освен ако не са препоръчани от лекар.Кога да потърсим помощ от специалистСвържете се със своя личен лекар, ако:- Гаденето, повръщането или диарията продължат повече от 2 денонощия.- Възрастта на страдащия е под 3 г.- Симптомите на хранителното натравяне са съпроводени от втрисане.- Признаците на натравяне възникнат след завръщане от пътуване на дълга дестинация.- И други от околните, които са консумирали същата храна, имат признаци на хранително натравяне.- Болният не може да задържа течностите, които поема.- Не настъпи подобрение, независимо че в продължение на 2 денонощия сте взели описаните по-горе мерки в домашни условия.- Болният страда от заболяване, което е свързано с отслабена имунна система - например СПИН, рак (или продължаваща химиотерапия), бъбречно заболяване.- Налице са симптоми за нарушения в нервната ситема като заваляне при говор, слабост в мускулите, раздвоено виждане, затруднения при преглъщане.

Незабавно потърсете Бърза помощ, ако е налице дори един от следните симптоми:- Болният не може да се държи на краката си или има сериозни проблеми със зрението.- Налице са остри болки (крампи), които не преминават до 10-15 минути.- Ако се наблюдава подуване на стомаха или корема.- Кожата и/или очите започнат да пожълтяват.- Болният повръща кръв или има такава в изпражненията.- Ако се появят сериозни проблеми в дишането, говора или преглъщането.- Ако се появят подувания на някои стави или зачервени петна по кожата.- Ако не сте наясно как бихте могли да помогнете на болния.Като правило хранителното натравяне, макар и свързано със значителен дискомфорт, преминава сравнително бързо - до 48 часа и след това по малко страдащият може да се върне към нормалния си ритъм на живот. Все пак трябва да се знае, че средните и силни хранителни натравяния, особено при закъсняла намеса на специалист, могат да доведат до продължителни или хронични заболявания и в отделни случаи дори до смърт.

Няма коментари:

ООН с резолюция срещу събарянето на антифашистките паметници

  ООН прие резолюция срещу героизирането на нацизма. В нея изрично се осъжда оскверняването и събарянето на монументи, в памет на хората, ко...