27 юли 2007

"К" като качество и като Китай

460 хил. китайци умират всяка година от отравяне

Пекин забрани токсична съставка в пастите за зъби, а бившият директор на държавната агенция по храните и лекарствата беше екзекутиран заради корупция

Китайското държавно ръководство забрани на местните компании да използват диетиленгликол като суровина в пастата за зъби, съобщи агенция Синхуа.
Това е токсично вещество, което се използва масово като разтворител, пояснява БГНЕС. Ограничението е свързано и с промените в стандартите за производство на хранителни стоки и лекарствени средства в Китай.
Редица държави забраниха продажбата на пасти за зъби с това вещество, аргументира се представител на китайската главна администрация за контрол върху качеството, инспекцията и карантината.
В САЩ според данни на американски средства за масова информация е можело да бъдат внесени около 900 хил. тубички с опасната паста за зъби китайско производство.
Диетиленгликолът се използва и за пълнеж в спирачни хидравлични приспособления, както и в текстилната промишленост за обработка и оцветяване на тъканите, обяснява РИА "Новости".
Световните медии коментират, че Китай затяга контрола върху качеството на храните заради предстоящите догодина летни олимпийски игри в столицата Пекин.
Тези дни държавната телевизия излъчи разследване за производител на закуски, който
замесвал тестото с картон и свински сланини в съотношение 60:40
Той събирал кашони от улиците, киснел ги в сода каустик в един леген, после накълцвал разтворената суровина със сатър, овкусявал я с подправки... и минути по-късно димящите пелмени (дзяодзъ) се изнасяли за продан.
Аз самият не ги ям, споделя предприемчивият китаец пред журналистическия екип, който снимал със скрита камера.
Междувременно бившият китайски директор на държавната агенция по храните и лекарствата Чжън Сяо, който имаше ранг на министър, бе екзекутиран заради корупция.62-годишният висш чиновник, който ръководеше администрацията през периода 1998-2005 г., бе осъден в края на май.
Той бе признат за виновен, че е присвоил 6,4 млн. юана (620 хил. евро), като подкупи от фармацевтични предприятия.
460 хил. китайци умират всяка година,защото дишат замърсен въздух и пият мръсна вода, сочи изследване на Световната банка, огласено в началото на този месец.БГНЕС цитира британския финансов всекидневник "Файнаншъл таймс", че правителството в Пекин е поискало данните да не се публикуват, защото могат да предизвикат социално напрежение.
Затова институцията отбелязва, че някои данни за физическата и икономическата цена на замърсяването са пропуснати заради несигурността на методите за изчисление и прилагането им.
Все пак здравната цена на замърсяването е 394 млрд. юана, или 51,8 млрд. долара, като всеки загубен живот се оценява на 1 млн. юана.
Смъртните случаи, причинени от диария и ракови заболявания заради консумацията на мръсна вода, струват 66 млрд. юана, което означава, че за година умират 66 хил. души.

Няма коментари:

ООН с резолюция срещу събарянето на антифашистките паметници

  ООН прие резолюция срещу героизирането на нацизма. В нея изрично се осъжда оскверняването и събарянето на монументи, в памет на хората, ко...