04 юли 2007

България - слънце, пясък и строителни отпадъци


04 юли 2007“Дер Щандарт”
...
Незаконните строежи

В началото на летния сезон може да се дочуе тътен на чукове и друг вид строителна техника. Едновременно с това, може да се види как като че ли от нищото изникват десетки павилиони и малки капанчета. През изминалите години все по-често се дочуваха оплаквания от туристи, които обвиняваха менджмънта за изключително немарливо построените хотели, носещия се от строежите непоносим шум и прах. Приет наскоро от българския парламент закон цели да сложи край на цялото това дивашко застрояване. В началото на юни парламентът прие дискутирания години наред Закон за строителството по Черно море. В нормативния акт се предвижда налагане на забрана за извършване на строителни работи в Зона - А, която обхваща 100-метровата зона от брега на морето. Застроените и одобрените обаче до този момент сгради не попадат под ударите на закона. Едновременно с това се появиха и критики от страна на екозащитници, които изразиха възмущение, че новият закон ще влезе в сила едва от 1 януари 2008 г.

Въпрос на правосъдие

Нелегалното строителство е повод за предявяване на съдебни искове. Така община Царево, частен инвеститор и природозащитници изпаднаха в дълбоки спорове помежду си за бъдещето на курорта “Златна перла”. Според екоорганизациите намеренията за изграждане на подобен курорт върху територията на национален парк “Странджа” е противозаконно. Разгарът на скандала доведе до глобяване на “Краш 2000” и до издаване на заповед за спиране на строителните работи. “Краш 2000” и община Царево, които се застъпват за строежа, твърдят, че границите на парка не могат да се установят, което автоматично означава, че строителството трябва да продължи. Миналата седмица ВАС постанови решение в полза на общината и инвеститора, с което на практика отмени статута на “Странджа” като национален парк.

Няма коментари:

ООН с резолюция срещу събарянето на антифашистките паметници

  ООН прие резолюция срещу героизирането на нацизма. В нея изрично се осъжда оскверняването и събарянето на монументи, в памет на хората, ко...