25 юли 2007

СЗО: 25% влизат в болница заради неправилен прием на лекарства

Близо 25% от хората по света, постъпващи в болница, имат нужда от хоспитализация не поради заболяване, а заради неправилен прием на лекарства, сочи статистика на Световната здравна организация (СЗО).
Всеки един лекар почти във всички случаи ще ви предпише някакъв медикамент, а ако отидете при двама или трима, е много вероятно те да ви изпишат различни лечебни препарати, като 20% от усложненията в резултат на лекарства се дължат именно на смесването им, подчертават експертите.
Ако приемате не повече от 2-3 лекарства, рискът не е много голям, но той нараства около 20 пъти, ако броят на медикаментите е 4-6, са изчислили от СЗО. В това число влизат и биологично активните добавки и фитотерапията.
300 млн. души употребяват обезболяващи средства
всеки ден в света. 100 милиона от тях го правят по предписание на лекаря, а останалите - като самолечение.
Нежелателните последствия от смесването на лекарства могат да бъдат най-различни - от сравнително невинното усещане за безпокойство или кожна реакция до кръвоизливи във вътрешните органи.
Върху действието на медикаментите влияе не само приемът на други препарати и добавки, но и храната, която поемаме. Например сокът от грейпфрут води до затруднено освобождаване на статините (лекарства за понижаване на холестерола) от тялото.
Млякото и млечните продукти понижават ефективността на антибиотиците, особено на тетрациклините, приемани най-често при лечение на респираторни и полови инфекции.
Алкохолът пък усилва действието на седативните медикаменти, съдържащи парацетамол и тези, които се приемат за понижаване на кръвното налягане. Лютата храна в съчетание с аспирин често води до болки в стомаха.
При възрастните хора страничните ефекти от лекарствата са 2-3 пъти по-чести, отколкото при хората под 30-годишна възраст, посочват експертите от СЗО.

Няма коментари:

ООН с резолюция срещу събарянето на антифашистките паметници

  ООН прие резолюция срещу героизирането на нацизма. В нея изрично се осъжда оскверняването и събарянето на монументи, в памет на хората, ко...