04 юли 2007

Сексуалността в България

Сексът започва на 12 години

Всеки трети тинейджър е правил секс за първи път с проститутка, дрогиран по време на групова оргия или след дълго самозадоволяване с порнографски материали. Това съобщи психологът Ани Владимирова, която е основател на първия електронен сайт за онлайн консултации. Изследването е направено сред 4000 реални потребители на сайта, които са получавали помощ от специалистите през последните две години. Младежите у нас започват да правят секс на 12-13-годишна възраст. Всеки трети български младеж между 16 и 25 години има проблеми с ерекцията, сочат данните от проучването.

Според специалистите тийнейджърите не влагат емоции в отношенията си, което допълнително променя отношението им към секса. Това поведение е характерно не само за градовете, но и за селата. В по-малките населени места младежите намират проститутки сред ромите или учениците в интернатите, допълни Владимирова. Според нея проблемът се крие в липсата на адекватна комуникация в семейството и подмяната на стойностите в съвременното общество.

Психологът сподели, че хората вече много спокойно и открито говорят за секс, а в същото време 60-70% от мъжете и жените не са удовлетворени от сексуалния живот, който водят. Обикновено проблемите в секса зависят от характера и социалния живот на човека. Проблемите с ерекцията при мъжете във възрастта 25-40 години се дължат или на неуспешните първи опити, или на по-големи очаквания. Доц. Филип Куманов, завеждащ ендокринно-полови заболявания в Клиниката по еднокринология и герентология на Александровска болница, смята, че ранното започване на сексуален живот при мъжете води до сериозни проблеми в бъдеще не само по отношение на ерекцията.

Специалистите смятат, че е много важна ролята на родителите - да се говори открито за секса и половите контакти. Не бива да се разчита на информацията, която тийнейджърите получават от интернет. Много често децата не само, че не могат да намерят общ език с родителите си, но те дори не ги уважават и се срамуват от тях, показват наблюденията на психолозите. Другата основна причина е копирането на един по-различен, пазарен ценностен модел – „да си купиш всичко, което поискаш”. Достъпността на дрогата, порнографските материали и платената любов допълнително спомагат за промяната на поведението сред младежите.

От еректилна дисфункция - мъжете не могат да получат ерекция или да я задържат достатъчно дълго време, страдат и около 20% от мъжете между 40 и 60-годишна възраст, сочат данните на специалистите. Еректилната дисфункция е по-характерна за мъжете на отговорни постове, за тези, които имат по-големи очаквания от секса, за по-самовзискателните и по-големите перфекционисти, показват наблюденията. IT-специалистите са другата основна прослойка, при която често има сексуални проблеми. Причината за това е виртуалното задоволяване и пренасищане на сетивата.

Няма коментари:

ООН с резолюция срещу събарянето на антифашистките паметници

  ООН прие резолюция срещу героизирането на нацизма. В нея изрично се осъжда оскверняването и събарянето на монументи, в памет на хората, ко...