Обезмаслено масло

"Обезмаслено" краве масло се появи в магазините

Асоциацията на потребителите хвана пакетчета с една трета водно съдържание

Пакетчета с надпис "Обезмаслено краве масло" откриха в търговската мрежа от Българската национална асоциация на потребителите(БНАП). Такива етикети са заблуда, защото се опитват да внушат на купувача, че взима нискокалоричен, диетичен, полезен продукт, а всъщност му пробутват некачествена стока, предупреждават експертите на БНАП.
Според Българския държавен стандарт кравето масло трябва да съдържа поне 50% мазнини. БДС не е задължителен, а само препоръчителен и всеки производител сам решава дали да го спазва или не, става ясно от бюлетина на потребителската асоциация.
За да провери положението на нашия пазар, БНАП напазарувала пакетчета от различни марки и ги дала за изследване в специализирана лаборатория. "Обезмасленото" не е включено в анализа, защото е ясно, че е некачествено. Тестовете показали, че всички марки масла са с над 67% масленост, но показателят варира доста и достига почти 87.8% при някои продукти. В САЩ кравето масло задължитело съдържа над 80% мазнини.
В ЕС пък има норма за водата в маслото - тя не трябва да превишава 15-20%. По този показател някои български марки сериозно издишат. Анализите, заръчани от БНАП, показали, че в някои пакетчета мокрото съдържание е почти една трета. Те се вместват в препоръчителния БДС, който изисква водата да не е повече от 45%. Но пък такова българско масло няма никакъв шанс да се продаде на взискателния немски, френски или чешки потребител.
Извършеното сравнително изследване няма претенции да бъде представително, но служи за ориентир за качествата на стоките в магазините, подчертават от асоциацията.

СЪДЪРЖАНИЕ
Продукт% мазнини


Краве масло АРО86.80
Clever85.15
Хранинвест84.30
President82.90
Мегле82.80
Deutsche Markenbutter82.60
Фибела82.48
Deutsche Butter72.85
Рики72.14
Милтекс72.06
Маджаров71.97
Вълчев70.10
FF-вкус67.70


източник: БНАП

1 коментар:

Анонимен каза...

буахахахаха
малоумниции
ми нали и аро то и клевера и хранинвест, го прави все един и същ измамник :)
киро лъжата в село кичево , варненско :)
хахаха
малоумници... пакетче маргарин с надпис растително масло е мноо яко :)

обезмаслено било...

цървули :)
кой може да вкара вода в маслото бе, тъпанари :)
селяни
батаци :)

ееьь...

Word of the Day

Article of the Day

This Day in History

Today's Birthday

In the News

Quote of the Day

Spelling Bee
difficulty level:
score: -
please wait...
 
spell the word:

Match Up
Match each word in the left column with its synonym on the right. When finished, click Answer to see the results. Good luck!

 

Hangman