24 октомври 2006

Рекордна подкрепа за Първанов от Кърджали

Видима започна да става опасността от ориентализиране на България. След чалгата, сега и политиката се ориентира в тази посока.
Веднъж взели властта ДПС не мислят да я дават. Мислещите българи ще отидат с личните си карти в Западна Европа. На територията на България ДПС ще решава националните въпроси. Нито Атака, нито Герб ще се преборят с това.



Рекордна подкрепа за Първанов от Кърджали

Мюсюлманите от разградското с. Делчево отбелязаха с намаз и празнична молитва големия празник Рамазан Байрям. Георги Първанов получи най-силна подкрепа от смесените райони.

Снимка: БГНЕС

Според последните данни президентът взема 64% от гласовете, Сидеров - 21,5%, а Беронов - 9,7%


Кандидатът на левицата за втори мандат Георги Първанов изненадващо спечели най-висок резултат в Кърджали. Това показаха окончателните резултати от вота, оповестени от ЦИК вчера. Там президентът взе 86,3% от гласовете. Волен Сидеров е със скромните 9,5%, а Неделчо Беронов събра едва 2,3%.
Първанов разби опонентите си и в останалите райони със смесено население. В Разград той печели 79,958%, в Силистра - 76,907%, в Търговище - 76,827%, в Хасково - 62,323%, а в Шумен - 70,594%. Малко над 57% е средният резултат на действащия държавен глава в столицата.
Впечатляващ е и резултатът му в чужбина - 82,13% от сънародниците ни в странство са го подкрепили.
Последните неокончателни резултати на ЦИК сочат, че Първанов събира 64 на сто от гласовете, Сидеров получи 21,5 процента, а Беронов 9,7%. Резултатите са от 99,76% от протоколите. Далеч след първите трима е Георги Марков с 2,71%, а останалите три двойки имат под 1% гласове. Окончателно ЦИК ще излезе с данни от първия тур и насрочването на втори днес. Тогава ще стане ясно и колко е била избирателната активност. Към момента тя е изчислена въз основа на избирателните списъци на 42,51%. За крайните сметки роля ще изиграе броят на всички с право на глас. Данните ще бъдат дадени от ГРАО.
Във всички райони на страната Първанов печели с повече от половината от гласовете, като на много места е взел над 60 и дори над 70%. Почти навсякъде Сидеров е втори. Беронов го надминава само в 23 и 24 райони на София и в чужбина. В 23 район десният претендент взема 24,2%, а Сидеров 12,9%. В 24 район Беронов е събрал 24,1%, а националистът 14,9%. В странство Беронов е спечелил 8,40%, а Сидеров 6,85%.
Варна запази статута си на град, в който "Атака" има силни позиции. Дистанцията между Първанов и Сидеров остана доста по-малка от средната за страната, след като действащият президент взе 57,6%, а националистът 25,27%. Най-високите стойности на Сидеров - около 29%, са в Стара Загора и Пловдив-област. Най-нисък е резултатът му в Кърджали.

---

БОЙКОТ
31 000 българи, или 1,2% от гласувалите, са дали протестен вот с невалидни бюлетини. Те са зачеркнали повече от една кандидатпрезидентска двойка, съобщи зам.-шефът на ЦИК Александър Петров. Причината за протеста според него е кампанията на ВМРО и призивът хората да бойкотират изборите. Според ЦИК обаче това не е нарушение, защото не е насочено срещу никой конкретен претендент и не се санкционира. Още 3000 бюлетини са недействителни, защото са пуснати само с един печат вместо с два.
От "Информационно обслужване", които бяха преброители на вота, съобщиха, че е имало 800 сериозни хакерски набези, но без пробив в системата.


Говорителите на ЦИК Бисер Троянов (вляво) и Ралица Негенцова ще съобщят окончателното класиране за първия тур на вота днес.




Резултатите от първия тур на президентските избори

НДСВ ще вземе страна на балотажа

НДСВ ще излезе от политическата летаргия между двата тура на президентския вот и в следващите дни ще призове симпатизантите си да подкрепят Георги Първанов. Днес ръководството на партията ще обсъди ситуацията, а в сряда се очаква политическият съвет да излезе с конкретно решение, потвърдиха царски активисти. Все още не е известна позицията на лидера Симеон Сакскобургготски.
Според заместника му Николай Свинаров е задължително НДСВ да заяви ясната си и категорична подкрепа за Първанов преди втория тур. Мнението му се споделя и от проф. Огнян Герджиков. На първия тур царистите гласуваха "по съвест", тъй като нямаха свой участник в надпреварата. Според някои социологически проучвания обаче 25% от жълтите симпатизанти са отдали предпочитанията си на Волен Сидеров.

Няма коментари:

ООН с резолюция срещу събарянето на антифашистките паметници

  ООН прие резолюция срещу героизирането на нацизма. В нея изрично се осъжда оскверняването и събарянето на монументи, в памет на хората, ко...