25 октомври 2006

Интриги за власт и бизнес в църквата


Митрополит Кирил води светата литургия по случая деня на Свети Иван Рилски. До него е игуменът епископ Евлоги, който въпреки надеждите на християните в Пловдив едва ли ще получи митрополитска корона.


Около избора на Пловдивски митрополит се разиграват сложни схеми, в които се преплитат интересите на владици с манталитет на юпита


Липсата на млади и добре подготвени духовници в Българската православна църква става все по-осезаема. Затова и след смъртта на 74-годишния митрополит на Пловдив дядо Арсений се задава труден и ожесточен избор на негов наследник.
В момента тази най-голяма епархия се управлява от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. Той се наложи над останалите членове на Светия синод и успя да си издейства правото да проведе избор за нов архиерей в Пловдив, като обяви за нелегитимен Устава на БПЦ, според който архиерей от съседна епархия трябва да управлява до избора на нов владика. Затова и скандалът в синода между Кирил Варненски и митрополитите Натанаил Неврокопски и Галактион Старозагорски е бил доста шумен.
Синодалните старци роптаят, че

Кирил се сдобива с все повече власт

Издигайки някой епископ за пловдивски митрополит, той си осигурява още един важен глас при едно бъдещо гласуване за патриарх. Въпреки твърденията, че патриарх Максим се възстановява и че нищо в Църквата не се случва без негово знание, под сурдинка вече се говори за евентуалното му оттегляне заради влошено здраве. Кирил управлява вече повече от година Светия синод, среща се с политици и дипломати от името на Максим. В същото време отказа да свика редовния църковно-народен събор. А въпросите за неплащаните години социални и здравни осигуровки на свещениците продължават да висят. Има и куп други проблеми, които спъват живота в църквата. В същото време Кирил си позволява все по-често да се изявява у нас и в чужбина като върховен представител на БПЦ. Направи го и по време на президентската кампания - от името на патриарх Максим прие в синода един от кандидатите.
Няма съмнение, че неговата дума за избора на следващия митрополит на Пловдив ще тежи, колкото и голяма да е съпротивата. Младите епископи, които биха могли да станат митрополити, обаче са малко.
Първият, спряган за поста, е викарият на дядо Максим - Николай Знеполски. Той отдавна се разпорежда в Софийска епархия като митрополит. Заради сприхавия си характер обаче има проблеми и със свещениците, и с владиците от Синода.
Другият евентуален кандидат е игуменът на Рилския манастир Адрианополски епископ Евлогий. Миряните и духовенството в Пловдив определено го предпочитат за свой духовен началник, защото той бе ректор 15 години на Пловдивската духовна семинария. После бе изпратен от Синода за наследник на покойния дядо Йоан в Рила, за да оправи финансовите бакии и да събере монаси в светата обител.
Самият патриарх Максим се колебае кого да подкрепи, твърдят от обкръжението му. Ако дядо Николай отиде в Пловдив, патриархът ще е принуден да вземе за свой викарий епископ Евлогий. Така ще трябва да се търси нов игумен за Рилския манастир.
По устав за всеки избор на митрополит се прави каталог на достоизбираемите. В него имат право да попаднат всички, получили епископски сан.
Освен спряганите Николай и Евлогий за поста може да се кандидатира епископ Яков, викарий на Русенския митрополит Неофит. Към Врачанска митрополия се водят други трима епископи - Теодосий, Павел и Амвросий. Епископ Нестор е във Видинска епархия, а Генадий е игумен на Троянския манастир. В каталога трябва да бъде включен и викарият на Западноевропейската митрополия Тихон, който синодалите много не харесват. Епископ Константин - някогашният свещеник Койчо от Княжевската църква, се води духовен надзорник на Софийска епархия - доста измислена длъжност с неясни функции. Почти всички тези епископи, без Тихон, бяха обаче при разколниците и затова в Синода ги гледат накриво. Според запознати обаче няма формална пречка в листата да се включи и Крупнишкият епископ Инокентий. Наследникът на дядо Пимен бе признат от Всеправлославния събор за духовник с ранг на епископ, но не и на митрополит.
До 50-те години е имало традиция в каталога на достойните за избор да бъдат включвани и архимандритите. Това автоматично би позволило в надпреварата да влязат и протисингелът на Софийска митрополия Йоан, секретарят на Синода Наум, ректорът на Софийската семинария архимандрит Сионий и игуменът на Бачково - Борис. По устав до 3 месеца от смъртта на Арсений трябва да бъде избран неговият наследник.

Църковни юпита

Както стана ясно, игуменът на Бачковския манастир не би могъл да се кандидатира, но пък е близък по манталитет до митрополит Кирил, който ще командва избора. Основното е предприемаческият им хъс. И Борис подобно на Варненския владика има бизнес проекти, свързани с църковни имоти. Двамата са нещо като юпита в църквата. Вярно, че не са 30-годишни като работещите в "Мерил Линч". Но пък за разлика от която и да е мултинационална компания християнската институция е на 2000 години и юпитата й са на по 40-50 г.
Използвайки разногласията на митрополитите в Светия синод през лятото, Борис бе решил да даде първо за хотел на частна фирма част от обителта и впоследствие да чака разрешението на синодалните старци. Бачковската света обител е един от четирите ставропигални манастира в България и по тази причина е на пряко подчинение на Светия синод. Според източници от Синода проектът само е блокиран, но сега с покровителството на митрополит Кирил игуменът може и да го прокара.
След като Варненският архиерей пое временното управление на Пловдивска епархията, свещеници съобщиха, че той вече се вози в мерцедес, даден му от игумен Борис. С него митрополитът бе в Рилския манастир на 19 октомври, когато бе литургията за деня на Св.Иван Рилски. На присъстващите им направило впечатление, че лимузината с пловдивска регистрация има леснозапомнящ се номер, подобно на тези, които имат бизнесмени с екзотични прякори - 52 52. Скромният дядо Арсений до последно е пътувал с раздрънкана черна лада.
Самият митрополит Кирил даде да се разбере, че не намира нищо лошо да се строят хотели върху църковна земя. Затова му излезе и името брокер на имоти. Във Варна от години се знае, че той умее добре да се разбира с местните бизнесмени. Пословична е страстта му към футбола, която се изразява не само с благословии към любимия отбор, но и с редовно присъствие на мачове.

Играе също билярд и тенис

"Имотите са собственост на църквата, а не на настоятелствата!". Така хладнокръвно Кирил коментира скандала в село Рогачево, което се намира на 5 км от Албена.
Скандалът се разгоря, след като църковното настоятелство в селото подаде жалба до прокуратурата в Балчик заради съмнения за далавери. Теренът, с който разполага митрополията, е 121 дка. Той е реституиран на варненската епархия срещу обещанието върху парцела да бъде построена църква. Според отстранения в началото на септември председател на храмовото настоятелство Стоян Митев Светият синод и митрополията във Варна са оказвали натиск върху настоятелството да преотстъпи правото за строеж на една фирма, а в замяна да получи 20 процента от стойността й. "Дали на това място ще има църква или хотел са си лични дела на БПЦ, които не касаят населението", контрира Кирил.
Като посредник за тази сделка бе визиран Митко Секулов, назначен още преди години по волята точно на владиката Кирил за шеф на отдел "Синодални имоти" в Светия синод.
"Ние не откриваме нещо ново. И Руската православна църква, особено Кипърската православна църква - това е най-големият пример, защото на нейни земи са построени заводи даже за бира, нали съвместни предприятия правят". Така в интервю за Би Ти Ви прагматичният владика оправда имотните начинания. И все пак обеща да се съобразяват с православната вяра.
"Църквата е в този свят и трябва да се съобразява с порядките му", казвал често митрополит Кирил. Затова не е чужд на светските мероприятия вероятно за да държи десницата си на пулса на обществото.
Eдин от най-екстравагантните проекти на бизнес ориентирания Варненски митрополит е за съчетаването на SPA комплекс, духовно-просветно-рехабилитационен център и ваканционно селище. Комплек­сът ще се намира в непосредствена близост до вилата на владиката в крайбрежната местност Ваялар, до резиденция "Евксиноград".
Бъдещите патриаршески избори трябва да узаконят резултата от прехода, който, разбира се, засегна и църквата. Едни владици се оказаха с по-малко приходи и власт, други взеха голяма преднина. Синодалните старци нямат друг избор освен да се съгласят с митрополит Кирил, че църквата трябва да се съобразява с порядките в този свят.



На празника на София Знеполският епископ Николай освети знамето на столицата и благослови президент, и кмет. Той е един от евентуалните кандидати за Полвдивски митрополит.


Няма коментари:

ООН с резолюция срещу събарянето на антифашистките паметници

  ООН прие резолюция срещу героизирането на нацизма. В нея изрично се осъжда оскверняването и събарянето на монументи, в памет на хората, ко...