25 октомври 2006

Депутатите тайно прокараха по-леки присъди за сводници

Наказанията за склоняване към проституция падат драстично. От по-либералния режим първи се възползва Ванко 1

Много от подсъдимите сводници могат да се окажат "амнистирани" заради скандална поправка в Наказателния кодекс. Тя бе приета от парламента на 30 август, влезе в сила на 13 октомври, а едва тези дни станаха ясни последиците от нея. От нея бяха неприятно изненадани дори магистратите.
Според поправката наказанията за склоняване към проституция, ако не са употребени наркотици, се намаляват драстично.

В някои от случаите вече ще се налагат присъди до 3 или 6 години затвор вместо както досега между 10 и 20 г. А ако сводничеството не е с користна цел и подсъдимите са с чисто съдебно минало, те задължително ще бъдат освобождавани от наказателна отговорност и ще им бъде налагана само глоба от 500 до 5000 лв.
Скандалната поправка излезе наяве миналия петък, когато Върховният касационен съд пусна срещу гаранция от 1000 лв. раппевеца Иван Главчев - Ванко 1, срещу когото има висящо дело за сводничество. Магистратите се мотивират с основния принцип в правото, че "ако до влизането в сила на присъдата последват различни закони, прилага се онази норма, която е най-благоприятна за дееца".
Ако окончателната присъда на Ванко 1 бе четена преди 13 октомври, той можеше да получи от 10 до 20 г. затвор и глоба от 100 000 до 300 000 лв. Промяната в НК обаче ще принуди върховните съдии да квалифицират наново престъплението. Така най-тежкото наказание, което Ванко 1 може да получи, е до 6 години затвор и глоба от 5000 до 15 000 лв. Ако продължи да стои в ареста, може да се окаже, че е задържан много по-дълго от присъдата си. Певецът вече прекара 3 години в затвора.
Парадоксалното е, че само преди година именно ВКС постанови, че деянието на Ванко 1 е с висока степен на обществена опасност и поиска от Пловдивския апелативен съд да преразгледа присъдата му, която бе намалена от 12 на 10 години.

Няма коментари:

ООН с резолюция срещу събарянето на антифашистките паметници

  ООН прие резолюция срещу героизирането на нацизма. В нея изрично се осъжда оскверняването и събарянето на монументи, в памет на хората, ко...