И църквата почва да строи хотели по морето


Митрополит Кирил

Варненският владика уволни цяло селско настоятелство, което се опъна на проекта му за курортно селище

Българската православна църква реши да се включи в мащабното строителство на хотели по морето, разкриха миряни. Те твърдят, че идеята е на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, но е била подкрепена и от Светия синод. Пред "Сега" владиката призна, че наистина са в ход подобни бизнес проекти на БПЦ. На първо време щяло да се издигне курортно селище в балчишкото село Рогачево, което е на 2 км от морето и в непосредствена близост до курорта Албена. Там църквата вече се е сдобила с 2 парцела с обща площ 121 дка. Подобни земи БПЦ притежава на много места по Черноморието.
Теренът в Рогачево бе реституиран от епархията с обещанието върху него да се гради църковен храм. Такова решение бе гласувано и от местния парламент в Балчик. Засега двата парцела все още се водят земеделски земи.
Митрополит Кирил заяви, че дали на това място ще има църква, или хотел са си лични дела на БПЦ, които не касаят населението. "Няма да се месите в делата на църквата, каквото и да прави. Аз отговарям пред Бога", заяви емоционално митрополитът. Попитан какво ще обясни на миряните, които очакват от него храм, владиката каза пред "Сега": "Напишете каквото искате. Пишете, че там презервативи ще се хвърлят и ще има червени фенери".
Наред с реституцията на земите, с общоселско събрание в Рогачево бе създадено настоятелство на бъдещия храм. Неговият шеф Стоян Митев се оплака, че от Светия синод и Варненската епархия са ги притискали да предадат земята на една определена частна фирма - "Напредък 2006". След като настоятелството отказало, митрополит Кирил свикал епархийски съвет, който го отстранил и назначил служебно. Сега председател е свещеник Методи (със светско име Ставри) Хлебаров, който се явява и шеф на настоятелството в каварненското село Българево. Митрополит Кирил обясни, че заменил шепа некомпетентни хора с такива, които разбират от църковни дела, и смяната няма нищо общо с бъдещите хотели.

Според АПИС обаче въпросната фирма "Напредък 2006" е 100% собственост на настоятелството в Българево. За седалище е посочен домашният адрес на Ставри Хлебаров, а на изписания в регистрацията телефон вдига той. Фирмата е регистрирана на 8 март и малко след това е купила 45% от варненското дружество "Арко", чийто управител е украинецът Вячеслав Коврайский. Останалите 55% в "Арко" са на фирма за търговия с горива.
Хлебаров заяви, че за първи път чува името на украинеца и няма представа, че е в бизнес съдружие с него и с търговци на горива. Той обаче разкри, че е възложил на "една група хора" действително да търсят партньори за хотели. "Комплексът в Рогачево е началото. Ако този проект заработи при нас, ще заработи и в Шумен, и във Велико Търново и навсякъде. Ще има едновременно и църкви, и хотели", каза Хлебаров.

Няма коментари:

Word of the Day

Article of the Day

This Day in History

Today's Birthday

In the News

Quote of the Day

Spelling Bee
difficulty level:
score: -
please wait...
 
spell the word:

Match Up
Match each word in the left column with its synonym on the right. When finished, click Answer to see the results. Good luck!

 

Hangman