Натиск за пореден хотел на църковна земя

Натиск за пореден хотел на църковна земя

Митрополит Кирил


90 дка терен край Каблешково, собственост на православната църква, е поредният, за който се водят пазарлъци за изграждане на хотелски комплекс. Той е селскостопанска земя, дадена под аренда. Управлява се от църковно настоятелство с шеф отец Божидар, който в миналото бе солист на група "Ахат". Той разказа, че от един месец е притискан от частна фирма да им отстъпи земята за хотел. Фирмата се ползвала с протекциите на сливенската митрополия.
"Обади ми се секретарят на митрополията Вълкан Янев и ми препоръча да се разберем с частника. Използва едни хлевоусти обяснения. Офертата била много добра, щели сме да направим джойнт-вейнтчър с фирмата. Много хубаво нещо щяло да стане. Щяло да има и за тях, и за нас", разказа отец Божидар. Той заявил, че няма намерение да дава църковната земя за хотели. От фирмата обаче се опитали да го изнудят.
"Те ми излязоха с обяснението, че много добре се били разбирали с църквата и даже вече имали такива сделки на други места. Тогава ги изгоних", обяви отецът. Той предположи, че заради упоритостта си е възможно да го отстранят от настоятелството на Каблешково. Вече имало такива индикации. По подобен начин варненският митрополит Кирил отстрани преди две седмици цялото църковно настоятелство на село Рогачево, което отказваше да даде над 150 дка църковна земя за строеж на курортен комплекс.
Секретарят на сливенската митрополия Вълкан Янев първо отрече да знае за случая в Каблешково. След това все пак призна, че е наясно. "Това е някаква фирма. Имат някакви идеи за земята и искаха да се обърнат към настоятелството да ги споделят", обясни Янев.

Няма коментари:

Word of the Day

Article of the Day

This Day in History

Today's Birthday

In the News

Quote of the Day

Spelling Bee
difficulty level:
score: -
please wait...
 
spell the word:

Match Up
Match each word in the left column with its synonym on the right. When finished, click Answer to see the results. Good luck!

 

Hangman