Пестим по 16 евро на месец за пенсия

Българите са най-безотговорни към старините си, пише в доклад на Банк Аустрия

Инфлацията и безработицата в България ще спадат устойчиво след приемането ни в ЕС. Това сочи прогнозата за България на анализаторите от УниКредит груп. Предвижданията са за 2006 година инфлацията да е 6,3%, през 2007-а - 5,2% и през 2008 - 3,1%. Безработицата ще е съответно 10,2% за 2006, 9,2% за 2007 и 8,5% за 2008 година. Подобряване се предвижда и на отрицателното салдо по търговския ни баланс. Като съотношение към БВП от УниКредит предвиждат най-високо ниво за тази година - 13,3%, 13% за 2007 година и 11% за 2008 г.Дубровник,
Българите спестяват най-малко за старини сред съседите си от Централна и Източна Европа. Това пише в доклад на водещи анализаторски компании, направен по поръчка на Банк Аустрия Кредитанщалт, член на УниКредит груп. Той беше оповестен на Шестата регионална конференция за финансиране и инвестиции в Югоизточна Европа, провела се в Дубровник.
Нашенецът къта по 15,9 евро на месец за старини. Така българите се нареждат даже след румънците, които заделят по 17,5 евро месечно. Най-загрижени са словенците и хърватите - те спестяват средно по 36 евро на месец. На второ място са Сърбия и Полша - 27 евро, Унгария и Босна - 22 евро, Чехия - 21,3 евро, и Словакия - 18 евро на месец.
Всеки пети трудоспособен жител на Централна и Източна Европа се е замислил за старините си и инвестира за по-голяма пенсия, пише още в доклада. У нас обаче само 10% от работещите се осигуряват допълнително, останалите разчитат на държавната пенсионна система. По-безотговорни от българите са в Босна и Херцеговина - 7%, и в Сърбия - 5%. В Чехия 36% от работоспособното население пести за старини в допълнителните пенсионни фондове, в Словения - 34%, в Словакия - 32, Унгария - 31, Полша - 8. Най-загрижени за бъдещето си са хората между 30 и 39-годишна възраст. Почти 60% от тях спестяват по нещо или поне имат такива намерения.
На 70% от младите под 29 години изобщо не им е идвало наум да помислят за времето, когато остареят. Тези хора обаче имат голямо предимство, заради по-дългия период на спестяване те ще правят доста по-ниски вноски за добри пенсии, коментира Хелмут Бернкопф, директор в Банк Аустрия Кредитанщалт.

Няма коментари:

Word of the Day

Article of the Day

This Day in History

Today's Birthday

In the News

Quote of the Day

Spelling Bee
difficulty level:
score: -
please wait...
 
spell the word:

Match Up
Match each word in the left column with its synonym on the right. When finished, click Answer to see the results. Good luck!

 

Hangman