22 юли 2013

"граждански доход"

от Сабрина Дел Пико,
март 2013
Януари 2013-та, няколко седмици преди изборите в Италия Бепе Грило, ексцентричния лидер на "Мувименто 5 Стеле" ("Движение Пет Звезди"), заяви: "Първото нещо, което ще направим, след влизането си в Парламента е да приложим "граждански доход" за тези, които са останали без или все още нямат работа". По време на кампанията си движението представи програма от 20 точки, втората от които беше това предложение, неправилно наречено от Бепе Грило "граждански доход".
Терминът обикновено се използва, като синоним на "базов доход", който е безусловен доход, раздаван на всички без каквито и да било изисквания за работа или други условия. Вместо това, Грило го използва, като ново наименование за осигуровките за безработни, обвързани с готовност за приемане на предложение за работа, когато постъпи такова. Самият Грило заяви в скорошно интервю, че "бюрата по труда ще предлагат на хората до три работни позиции. Ако те не приемат ще изгубят правото на тази помощ." Той дори не уточни, дали предложенията за работа ще са съвместими с индивидуалните компетенции на кандидатите.
В последвалите политически дебати, действията на Грило предизвикаха огромни спорове над терминологията, както и хаос в тълкуването на евентуалните резултати от тази мярка. Този дебат все пак предизвика широки дискусии над това да се помага на граждани изпитващи финансови затруднения.
Фактът е, че през юли 2012-та, Мрежата за Базов Доход в Италия (BIN Italia), заедно с много неправителствени организации бе организирала кампания за гарантиран доход, която завърши през декември същата година, събирайки 50 000 подписа в подкрепа на инициативата.
Свободен превод със съкращения от - Международна Мрежа за Базов Доход (BIEN): http://www.basicincome.org/bien/pdf/Flash69.html#_D._ITALY:_5
— in Bulgaria.

https://www.facebook.com/EGIBBD/posts/561503000554820?notif_t=like

Няма коментари:

ООН с резолюция срещу събарянето на антифашистките паметници

  ООН прие резолюция срещу героизирането на нацизма. В нея изрично се осъжда оскверняването и събарянето на монументи, в памет на хората, ко...