15 страни от ЕС участват в инициативата за определяне на безусловен базов доход

© Снимка:   БГНЕС

Интервю с Георги Стоев

Граждани на Европейския съюз получиха разрешение от Европейската комисия да проведат гражданска инициатива, която да доведе до определянето на безусловен базов доход в държавите членки. До 14-и януари 2014-а г. те трябва да съберат 1 милион подписа от граждани на поне седем държави членки, за да бъде инициативата разгледана от Еврокомисията и да се организира публично изслушване в Европейския парламент.

Вече 15 страни - членки на ЕС участват в гражданската инициатива, която да доведе до определянето на безусловен базов доход в държавите от Съюза. Има он-лайн петиция, която и български граждани могат да подпишат.

Според инициаторите целта е да се осигури безусловното право на всеки човек в ЕС да може да живее достоен живот, както е определено в европейското законодателство. Те смятат, че чрез осигуряването на базов доход ще се подсили и активното участие в обществото.
В краткосрочен план те настояват и за инициативи като проучвания и изследването на различни модели за безусловен базов доход, които да обхваната целия ЕС.
Инициаторите смятат, че финансирането на основен доход може да стане лесно чрез данъчно облагане върху високи доходи и транзакции, ДДС върху луксозни стоки и замърсяване, и самофинансиране чрез опростяване на много дълъг списък от съществуващи доходи и излишни административни услуги.

Темата коментира икономическият анализатор от "Индъстри уоч" Георги Стоев. Интервюто с него можете да чуете от звуковия файл.

Няма коментари:

Word of the Day

Article of the Day

This Day in History

Today's Birthday

In the News

Quote of the Day

Spelling Bee
difficulty level:
score: -
please wait...
 
spell the word:

Match Up
Match each word in the left column with its synonym on the right. When finished, click Answer to see the results. Good luck!

 

Hangman