28 март 2007

Ремонти

Да си наемеш ремонтна бригада си е цяло приключение. От старта на процеса до финалните дейности на човек се налага да гледа хаос, мръсотия и шум. Но пък надзирателските функции спрямо работещите са задължителни.
Ако човек има европейско мислене и отива в отпуска, оставяйки строителите да се справят с жилището, както са решили, сериозният проблем възниква впоследствие - картината, която заварват, често няма нищо общо с мечтаното обновяване, а по-скоро прилича на бомбардировка. Има и още по-песимистични сценарии - половината домашен инвентар е повреден, а бригадата почти се е нанесла в жилището. Тоест правило №1 трябва да бъде - ремонтната бригада изисква сериозно надзираване. Ако самият вие не можете да се наемете с това, е желателно да го направи някой друг, на когото наистина може да разчитате.
Понякога сравнително безболезнено изглежда ситуацията отговорността да се прехвърли на фирмата, която е строила обекта. Това обаче е изпълнимо само при ново строителство. Дори при него обаче не всички предприемачи са склонни да се ангажират с т.нар. довършителни работи въпреки уговорката, че за целта ще им бъде платено допълнително. Добра алтернатива е да наемете специализирана фирма за ремонта или поне майстори, които са изпитани най-малкото в приятелския ви кръг. В първия случай обаче не разчитайте на устни договорки, а сключете договор със срокове и цени черно на бяло. Във втория явно ще трябва да се доверите на бригадата и опита на приятелите си.
Освен чисто организаторските драми рано или късно ще стигнете и до тези с ценообразуването. Възможностите за изнудване и извиване на ръце в това отношение никак не са малко. Започва се с някои липсващи неща около материалите, допълнително извършени работи и се стига до стойността на труда. Хубаво е да се знае обаче, че част от фирмите, ангажирани с довършителни или строително-ремонтни дейности, имат утвърден ценоразпис за труд. И обикновено тарифите на отделните майстори не варират много от някои общоприети числа.
Тарифите обикновено зависят от площта. Колкото по-малка е тя, толкова по-скъп е трудът за квадратен метър. За пространства до 200 кв. м за полагане на фаянс, теракота или гранитогрес се искат по 18 лв./кв. м без ДДС. Когато пространството е над 200 кв. м, трудът е 17 лв., а за обекти над 500 кв. м пада на 16 лв. без ДДС. Полагането на мазилка в жилище или офис до 200 кв. м може да струва от 6.50 лв. до 35 лв./кв. м в зависимост от вида й. Най-евтини са варо-циментовите, минералните, полимерните, силиконовите и силикатните мазилки. Естествено, много по-скъпо струват мазилки от типа стуко венециано, кракле и стоун ефект. Двойна понякога е разликата в тарифите за редене на масивен паркет. Сухото редене струва 6 лв./кв. м, докато реденето с лепене - 12 лв. Малко по-ниски са цените за полагането на ламинат. За плоскостите по системата "клик и лок" трудът струва 3.50 лв./кв. м. Тези, които се лепят, излизат по 5.50 лв. за квадрат.
От самото начало е добре да сте наясно, че за луксозни и дизайнерски изпълнения тарифите са по споразумение. Иначе по груби сметки цените на довършителните работи със стандартни или около средния клас материали и включена цена на труда излизат от 50 до 100 евро за кв. м.

ТАБЛИЦА: Тарифи за труд на някои ремонтни дейности
(цените са за площ до 200 кв. м без ДДС)
Материалцена в лева
Плочки с размер 45 х 45 см и нагоре22 за кв. м
Облицовка на WC-канал с плочки (до 30 х 40 см)70 за бр.
Камък, изкуствен камък35 за кв. м
Екзотичен трислоен паркет, сухо редене10 за кв. м
Окачен таван25 за кв. м
Растер таван (стандартен)18 за кв. м
Шпакловка4 за кв. м, 1 ръка
Шпакловка за паркет5 за кв. м
Шпакловка гипсова8 за кв. м
Боядисване, 3 ръце латекс3.50 за кв. м
Боядисване, два и повече цветове4.50 за кв. м

Няма коментари:

ООН с резолюция срещу събарянето на антифашистките паметници

  ООН прие резолюция срещу героизирането на нацизма. В нея изрично се осъжда оскверняването и събарянето на монументи, в памет на хората, ко...