09 март 2007

Джеф Стейн

Джеф Стейн е дългогодишен редактор и разследващ журналист, специализиращ в областта на разузнаването, отбраната и външната политика на САЩ. През септември 2002 г. става основател и пръв редактор на отдела за вътрешна сигурност в сп. "Конгрешънъл куотърли" и прави информационен сайт към изданието. На сайта се поместват анализи за дейността на Министерството за вътрешна сигурност и сродни институции като ЦРУ, ФБР и Министерството на правосъдието. Служил е като военен разузнавач във Виетнам. Джеф Стейн е редактор също в отдела за национална сигурност на "Конгрешънъл куотърли" и коментатор на радио СпайТок (Шпионски разговор). През 80-те г. е заместник-завеждащ международния отдел на "Юнайтед прес интернешънъл", а "Ню Йорк Таймс" и "Вашингтон пост" често публикуват негови статии. В качеството си на коментатор по въпроси на сигурността Стейн има чести изяви по телевизии като Си Би Ес, Си Ен Ен, Фокс Нюз, Би Би Си и др.

През октомври миналата година "Ню Йорк таймс" публикува статията на Стейн "Различавате ли сунитите от шиите?" В нея той доказа, че американски конгресмени, шефове и членове на комисиите за службите за сигурност и по отбрана, висши служители във ФБР нямат елементарни познания за исляма. Те не могат да назоват какви са разликите между шиитите и сунитите, защо са враждебни едни към други и съответно каква разновидност на исляма изповядват в Иран, "Ал Кайда", "Хизбула". Статията беше препечатана в много световни медии.
"Конгрешънъл коутърли", създадено през 1945 г., е лидер в областта на политическата журналистика, се посочва в сайта на изданието. През този период то придобива несравнима репутация на обективен, партийно независим и авторитетен информационен източник за Конгреса и политиците, а днес е водещо информационно издание както в печатен, така и в онлайн вариант.
Списанието има най-големия новинарски екип, отразяващ Капитолия. В него работят над 125 репортери, редактори и изследователи. Награждавано е за публикации, отразяващи законодателната дейност, разполага с уникална база данни за Конгреса и правителството.
Разпространява се предимно на абонаментен принцип. 95% от членовете на Конгреса са негови абонати, висшите академични среди, медии, бизнес лидери, правителствени и неправителствени организации, органи на изпълнителната власт.

Няма коментари:

ООН с резолюция срещу събарянето на антифашистките паметници

  ООН прие резолюция срещу героизирането на нацизма. В нея изрично се осъжда оскверняването и събарянето на монументи, в памет на хората, ко...