02 март 2007

Бактериите предпочитат жените

Върху личните вещи и работните места на жените живеят значително повече бактерии, отколкото върху личните вещи на мъжете. До този извод са стигнали американски биолози от Университета на щата Аризона. Те подробно са изследвали телефоните, компютрите, клавиатурите, чекмеджетата и личните вещи на представителки на женския пол и са установили, че върху вещите на представителките на нежния пол има до 4 пъти повече бактерии в сравнение с тези върху вещите на мъжете.
Резултата учените обясняват с факта, че жените ползват далеч повече и различна козметика, особено кремове за ръце, които са благодатна хранителна среда за микроорганизмите.
Парадоксът се състои в това, че обикновено бюрата на жените изглеждат много по-чисти, отколкото тези на мъжете, отбелязват изследователите.
Това, че жените "развъждат" повече бактерии, не значи, че микроорганизмите не преследват и мъжете, уточняват специалистите. При силния пол най-голяма част от бактериите живеят в портфейлите. "А човекът, който носи портфейла в задния си джоб, създава истински "инкубатор" за бактерии", отбелязват учените.
Много микроорганизми са били намерени също върху електронните органайзери и мобилните телефони, които са постоянно в ръцете на мъжете, посочва статията, публикувана в Journal of the American Board of Family Medicine.
Кожата на човека е населена с около 182 вида различни микроорганизми, някои от които живеят върху нея постоянно, изясниха междувременно микробиолози от Медицинското училище към New York University.
"Това не трябва да е повод за голямо притеснение - повечето от тези микроорганизми съжителстват с човека в продължение на цялото му еволюционно развитие като вид, а някои от тях дори са полезни", уточняват учените.
Според ръководителя на изследването Мартин Блейзър все още има неидентифицирани микроорганизми, живеещи върху кожата на човека, и техният брой най-вероятно е около 250.
Подобни изследвания са правени и преди, но сега за първи път се използва метод на изследване, основан на идентификацията на ДНК на микроорганизмите. Тази по-точна методика помага на учените да открият много по-голямо разнообразие от микроорганизми. Около 8% от всички установени сега видове са били непознати на науката до този момент.
Бактериите са едноклетъчни микроорганизми, които първи са заселили нашата планета. Някои от тях предизвикват определени заболявания, а други са полезни за човека, например помагат за преработването на храната и синтезират витамините. Нещо повече - човек не би могъл да оцелее без полезните представители на микроорганизмите. Повечето от тях живеят именно върху кожата на човека и имат защитни функции, съобщава статията, публикувана в списание Nature.

ДРУГИ ПОЛЗИ

Открит е нов вид бактерии, които са в състояние да защитават организма на човека от стреса и депресията. Вече дори е започнала разработката на продукти, съдържащи бактерията.
Група ирландски психиатри от Университетския колеж на град Корк под ръководството на професор Тед Динан са открили специалния пробиотик, в състава на който влиза бактерия, облекчаваща симптомите на синдрома на раздразнените черва. Причината за нарушенията в работата на стомашно-чревния тракт е именно стресът, предизвикан от повишеното съдържание на хормона кортизол, който се произвежда от организма.
Кортизолът е наричан на популярен език хормон на стреса. Откритата от учените бактерия е способна да намали именно нивото на кортизол в организма.
Изследователите вече са разработили хранителна добавка със съдържание на антистресовите бактерии, която дори е пусната в продажба на американския пазар.
Професор Тед Динан, цитиран от BBC, подчертава, че спазването на балансирана диета и заниманията с физически упражнения също помагат за лечението на стреса, но в отделни случаи наистина трябва да се приемат и антидепресанти.
Според статистиката, в развитите индустриални държави около 10% от населението е подложено на постоянен стрес.

Няма коментари:

ООН с резолюция срещу събарянето на антифашистките паметници

  ООН прие резолюция срещу героизирането на нацизма. В нея изрично се осъжда оскверняването и събарянето на монументи, в памет на хората, ко...