08 март 2007

Полицейското насилие остава проблем за България


Българското правителство като цяло зачита правата на българските граждани, но в някои области в страната има проблеми със спазването на правата на човека, се казва в оповестения вчера годишен доклад на Държавния департамент за правата на човека.
Проблемът с полицейското насилие е илюстриран със случая, при който полицаят Стоян Пачалов застреля при безразборна стрелба берящия гъби пенсионер Георги Божанов. Двамата полицаи, участвали в инцидента, бяха дадени на съд и осъдени да платят глоба. В доклада е отбелязан и случаят с Ангел Димитров-Чората, който почина след полицейски побой.
Полицията традиционно бие криминално заподозрени, особено от малцинствата, пише още в документа. Констатира се, че безнаказаността остава проблем заради това, че всички жалби срещу служители на МВР и други силови структури се гледат от отделни военни прокурори и съдилища.
Макар ефективността на съдебната система да се подобрява, няма присъди за организирана престъпност, корупция и пране на пари. Проблематична остава огромната власт на главния прокурор. В същото време се отбелязва започнатата от Борис Велчев широка кампания за структурни и персонални реформи, изразили се в оставки и разследвания срещу прокурори.
В частта за свободата на словото се посочва, че като цяло правителството зачита тези принципи, но много журналисти си налагат автоцензура под натиск, заплащане или заплахи. Като пример за политически натиск е даден случаят с уволнението на Иво Инджев американската Би Ти Ви за това, че е съобщил непроверена информация за апартамент на президента Георги Първанов.

Няма коментари:

ООН с резолюция срещу събарянето на антифашистките паметници

  ООН прие резолюция срещу героизирането на нацизма. В нея изрично се осъжда оскверняването и събарянето на монументи, в памет на хората, ко...