19 февруари 2019

Учени създадоха "невидими" за имунитета стволови клетки

По този начин може да се намали рискът от отхвърляне на клетките по време на трансплантация
Учени създадоха "невидими" за имунитета стволови клетки
Стволовите клетки са от основно значение за успешната трансплантация на органи и лечението на много заболявания. Имунната система на организма обаче не винаги ги приема. Учени от Университета на Калифорния в Сан Франциско смятат, че са намерили известно решение на този проблем. Те са разработили метод за създаването на стволови клетки, които са "невидими" за имунната система, съобщава университетът в своя сайт.Използван е методът за редакция на гени CRISPR. Чрез него се модифицират клетките, като се изтриват два гена, чрез които имунната система обикновено разпознава дали дадена клетка е чужда или не. Отново чрез CRISPR към стволовите клетки се добавя допълнителен протеин, който указва на имунната система да не ги напада.
Модифицираните по този начин стволови клетки вече са тествани успешно на "хуманизирани мишки", т.е. с преработени имунни системи, които наподобяват максимално човешката. Това означава, че методът работи, но все още не е проверен на реални хора.
CRISPR често е в основата на подобни пробиви в генетиката, но не липсват и критики, че намесата е прекалена. Освен това се създават и рискове за злоупотреби. Според учените обаче в случая ползите могат да са много големи и значително да се намали рискът от отхвърляне на трансплантациите. Няма да има нужда да се приемат и потискащи имунната система лекарства, с което се намалява и рискът пациентът да се разболее от нещо друго.Друга полза е и че този метод е универсален значително по-евтин, отколкото разработката на персонализирани лечения. Това позволява той да се използва за повече хора и за повече заболявания, казва Тобайъс Дюс, ръководител на проучването. Той казва, че това е първият път, в който са създадени стволови клетки, които могат да се трансплантират универсално и да оцеляват без да предизвикват реакция на имунната система.
https://www.vesti.bg/tehnologii/ucheni-syzdadoha-nevidimi-za-imuniteta-stvolovi-kletki-6092199

Няма коментари:

ООН с резолюция срещу събарянето на антифашистките паметници

  ООН прие резолюция срещу героизирането на нацизма. В нея изрично се осъжда оскверняването и събарянето на монументи, в памет на хората, ко...