13 февруари 2019

10 упражнения в леглото по Бубновски

упражнения

Представяме ви няколко упражнения, които може да направите в леглото след събуждане. Комплексът се препоръчва от проф. д-р Сергей Бубновски. Когато ги изпълните наистина ще се почувствате тонизирани, тъй като ще раздвижите кръвта по цялото си тяло. Те са предимно разтягащи и могат да се използват и като подготовка за по силови упражнения. При изпълнението ми е важно да се издишва шумно и дълбоко, като мускулите на корема се прибират навътре. Добре е да се извършват около 15-20 пъти.

1. Лягате по гръб с изпънати крака и ръце. Извършвате движения с ходилото нагоре и надолу, като опъвате максимално възможно.

2. В същото положение на тялото, движите стъпалата на страни. Без да бързате се опитайте да събирете палци и да ги раздалечите.

3. В същото положение направете кръгове в двете посоки със стъпалата. Съсредоточете се върху палците и се опитайте да опишете кръг с тях.

4. Отново в същото положение на тялото, опитайте се да свиете пръстите на краката като юмрук, сякаш да стиснете нещо и после да ги разперите.

5. В легнало положение се опитвате максимално да свиете крака в коляното, без да вдигате стъпалото от леглото. Получава се плъзгане, при което се опитвате да достигнете с пета задните си части. Свивате, изпъвате и така с всеки крак по отделно.

Вижте още: Как да раздвижим тялото и гръбначния стълб

6. Получава се почти същото упражнение, като този път вниманието е съсредоточето върху разпъването на крака и преместването на таза. Изпъвате напред с петата до изместване на таза надолу по посока на протегнатия крак.

7. Лягате по гръб, свивате колената, като краката са разположени на широчината на раменете. Ръцете са леко разперени отстрани с дланите надолу. Последователно се завъртат колената в едната и в другата посока. Лявото коляно сочи към десния крак и дясното – към левия.

8. Лягате по гръб със свити и събрани колена. Стъпалата застават едно до друго. Ръцете са отпуснати на леглото. В това положение се опитайте да вдигнете таза нагоре, като свивате седалищните мускули. При добро изпълнение ще може да отлепите почти целия си гръб, като раменете и ръцете остават опряни на леглото.

9. Лягате по гръб, като тялото ви е изпънато. Свивате единия крак и го обгръщате с ръце, опитвайки се да го притиснете към гърдите си. Повдигате гърба от леглото, като се опитвате да го докоснете с брадичка. Последвателно го извършвате и с двата крака.

10. Лягате по гръб, краката са свити със стъпала върху леглото. Поставете длан върху корема, за да усещате по-добре движението. При вдишване издувате, при издишване – свивате навътре. Опитвайте се да свивате и разпускате мускулите в целия таз.

Повече подробности и съвети при изпълнението на тези упражнения може да намерите в книгата „Остеохондрозата не е присъда!” от Сергей Бубновски, издадена от издателство „Жануа’98” през 2014 г.

http://inlife.bg/10-%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B2-%D0%BB%D0%B5%D0%B3%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BF%D0%BE-%D0%B1%D1%83%D0%B1%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8/

Няма коментари:

ООН с резолюция срещу събарянето на антифашистките паметници

  ООН прие резолюция срещу героизирането на нацизма. В нея изрично се осъжда оскверняването и събарянето на монументи, в памет на хората, ко...