11 април 2007

560 000 работещи могат да спасят България

11 април 2007 / News.dir.bg

В момента съотношението между работещи и пенсионери в България е едно към едно. Очакванията са в близките години да се увеличава броят на хората над 55-60 години.
Това показва Националната програма за изследователската дейност в България по стареенето на населението, изготвена от експерти от НОИ и БАН. За да се задържи стандартът в страната на нивото, на което е сега, учените са изчислили, че трябва да се появят 560 000 души в трудоспособна възраст, което е малко вероятно. Проучване в България от 2006 г. е констатирало, че едва 12% от младите хора в страната са оптимисти за бъдещето си, личното си здраве и здравната система в държавата. Според специалистите, цената на застаряването ще се поеме от работещите сега млади хора. Ако тенденцията на застаряване и намаляване на населението не бъде обърната, условията за живот ще се влошат, а стандартът ще се понижи чувствително, сочи неотдавнашен доклад на Европейската комисия. Експертите са категорични, че България изостава в това отношение от ЕС, което при равни други условия ще доведе до по-голямо напрежение в пенсионните ресурси, здравната и осигурителната система.

Няма коментари:

ООН с резолюция срещу събарянето на антифашистките паметници

  ООН прие резолюция срещу героизирането на нацизма. В нея изрично се осъжда оскверняването и събарянето на монументи, в памет на хората, ко...