23 април 2007

Дойче веле: Тройната коалиция не може да се справи

Повече от три месеца след присъединяването на България към ЕС в политическия дебат в страната темата за Европа играе по-скоро второстепенна роля, посочва в свой анализ Дойче веле. Според медията България е направил по-съществен напредък преди присъединяването, отколкото в краткия период след приемането в ЕС.

Припомня се, че в края на март Европейската комисия предупреди отново България за недостатъчните й усилия за справяне с корупцията и престъпността, а наблюдатели пишат в докладите си, че може да се препоръча активиране на предпазните клаузи. В действителност България приключи с реформата в правосъдието, но ширещата се корупция, мафиотските войни и неразкритите поръчкови убийства говорят достатъчно. Сами по себе си добрите закони са безполезни, ако не се стига до ежедневното им прилагане на практика, посочва медията.
По повод отчетените пред Брюксел заведени около 400 дела за корупция и организирана престъпна дейност Дойче веле отбелязва, че става въпрос за леки правонарушения, докато тези, свързани с големите корупционни афери и мафиотските убийства, не се появяват на бял свят. "Лесно е да се предположи в такъв случай, че тройната коалиция няма нито политическата воля, нито способността да сложи край един път завинаги", се посочва в анализа.
По повод предстоящите избори за евродепутати на 20 май от Дойче веле отбелязват, че в тях участват политици със съмнителна репутация.
"Изборите на 20 май ще послужат като тест за предстоящите местни избори през есента. С голямо нетърпение се очаква каква ще е подкрепата за партия ГЕРБ на бившия телохранител и генерал Бойко Борисов. Борисов, който се възприема като "човека на закона" и стоящ изключително "близо до хората", нямаше особен успех в борбата с мафията и решаването на градските проблеми", отбелязва медията.
Оценката за икономическата среда в България е, че тя е по-добра, отколкото се приема в обществото. С траен икономически растеж от 5,5% до 6% България е една от най-привлекателните страни за западните инвеститори, които постепенно от Полша, Чехия, Унгария и Словакия се преориентират към България и Румъния. Пазарът на недвижими имоти се развива също много динамично, отчасти благодарение на хилядите британци, германци, скандинавци, които придобиват имущество в страната, а някои от тях дори се установяват за постоянно. По подобен начин позитивни тенденции се забелязват и в областта на туризма.

Няма коментари:

ООН с резолюция срещу събарянето на антифашистките паметници

  ООН прие резолюция срещу героизирането на нацизма. В нея изрично се осъжда оскверняването и събарянето на монументи, в памет на хората, ко...