23 април 2007

Цената на труда за първото тримесечие на 2007 г.

Столичани получават 15% по-високи заплати

Най-евтино се живее в Плевен, а най-скъпо - в София и Варна

В София заплатите са средно с 15% по-високи в сравнение с повечето големи градове, сред които Пловдив и Стара Загора. Това сочи проучване на анализаторската група "Индъстри Уоч" за цената на труда за първото тримесечие на 2007 г. След столицата най-високи заплати за средни позиции дават във Варна, Хасково и Бургас.

Наред с различията в заплащането съществени разлики има и в разходите за живот между градовете в страната. Традиционно в София животът е най-скъп, а веднага след това се нарежда Варна. Животът в Плевен продължава да е най-евтин. В момента там 1 лв. купува около 26% повече услуги в сравнение със столицата. Преди няколко месеца обаче цената на живот в Плевен беше 22% по-ниска от столицата. Преди година пък според компанията най-евтино се живееше във Видин, Добрич, Сливен и Ямбол.
И през това тримесечие се запазва тенденцията "средните позиции" да са най-скъпо платени в София, отчитат в изследването. Типичният служител от средно ниво лесно сменя фирмите и дори индустрията, отбелязват от "Индъстри Уоч". Той е между 25 и 45 г., владее базово английски, бързо се адаптира в нова среда и с лекота усвоява нови функции. За средни позиции се смятат работещите като касиери, дистрибутори, продавачи. Служителите от това ниво нямат специализирани знания и затова лесно могат да сменят сферата на дейност.
В последно време в София се формира и стабилна средна класа, която харчи не само в "Макдоналдс", "Метро" и "Била", а в магазини като "Гучи", коментира пък радио Дойче веле. Според оценките 30% от младите хора в България разполагат със собствено жилище и кола и могат да си позволят един път в годината да отидат на почивка.


54 790 нарушения засекоха инспекторите по труда за първото тримесечие на годината, отчете шефът на ГИТ Тотю Младенов. Направени са общо 9295 проверки. 41% от нередностите са в сферата на безопасните условия на труд. Най-често липсват инструктажи и не се спазват нормите за обезопасеността на оборудването. 28% са трудово-правните нарушения. Там най-много са нередностите по заплащане на труда, както и при спазването на работното време, почивките и отпуските. Инспекторите са констатирали 31 нарушения при наемането на непълнолетни.

Няма коментари:

ООН с резолюция срещу събарянето на антифашистките паметници

  ООН прие резолюция срещу героизирането на нацизма. В нея изрично се осъжда оскверняването и събарянето на монументи, в памет на хората, ко...