25 март 2008

Въвеждат нов вид брак за свободолюбивите

Възможност за сключване на брачен договор и фактически брак предвижда проект за нов Семеен кодекс.

Toва съобщи на пресконференция депутатът от НДСВ проф. Огнян Герджиков, предаде "Фокус". Той и зам.-председателят на Народното събрание Камелия Касабова започват обиколки из страната, за да разясняват промените в кодекса, който обхваща най-голямата група граждани.
Проф. Герджиков обясни, че предстои новият Семеен кодекс да бъде обсъден на 27 март в Министерския съвет, а през април да влезе в Народното събрание.
Фактическият брак се въвежда, за да се намали броят на извънбрачните деца. Герджиков обясни, че към момента 51% от родените в България деца са извънбрачни. Фактическият брак означава, че когато двама души живеят заедно на семейни начала и не искат да се женят, могат да имат деца, които няма да се водят извънбрачни. За да стане това обаче, следва двамата да се регистрират, че живеят на семейни начала. Все още не е докрай изяснено къде точно ще бъде регистрацията. Предвидено е обаче това да става без свидетели, без предварителни споразумения и т.н.
Брачният договор пък ще важи единствено и само за имуществените отношения между съпрузите.
Има вариант и за партньорски договор, който да залегне в Семейния кодекс, но все още се уточнява тази възможност. Партньорският договор би следвало да важи за хората, които не са сключили брак, но живеят заедно на семейни начала.
В новия Семеен кодекс ще бъдат въведени и промени спрямо осиновяването, разпореждането с имуществото и средствата по време на брак, както и за издръжката за децата след развода. Така например става ясно, че ако единият родител не плаща издръжката на децата си, то държавата ще я изплати, но след това ще има право да издири родителя, отказал да плати издръжката.

Няма коментари:

ООН с резолюция срещу събарянето на антифашистките паметници

  ООН прие резолюция срещу героизирането на нацизма. В нея изрично се осъжда оскверняването и събарянето на монументи, в памет на хората, ко...