Иде бум на разводите и хаос в семействата

Очаква ни бум на разводите и хаос в семейните отношения, това прогнозираха членове на фондация “Общество и ценности”, които на 27 март ще внесат петиция в парламента в подкрепа на брачната институция.

На тази дата се очаква Министерският съвет да приеме проекта на новия Семеен кодекс. "Регистрирането на фактическите съжителства в общината, както предвижда новия Семеен кодекс, е безсмислено, след като всеки по всяко време ще може да се отписва от тях. Узаконяването на фактическото съжителство носи посланието: Живейте ден за ден! Само брачният съюз е обвързан с емоционална и морална отговорност". Това заяви адвокат Мария Тодорова от фондацията, цитирана от БГНЕС.
В България почти всеки втори брак завършва с развод. През 2006 г. са сключени около 32 000 брака, а разводите са 15 000. Либерализирането на разводите, което вече започна с отпадането на помирителното заседание, ще се отрази много зле върху децата. Всеки партньор ще може да манипулира другия, ако бъде приета промяната развод да се дава само при съгласието на един от партньорите, подчерта председателят на фондацията Стоян Георгиев, който е семеен консултант. по думите му, базирани на проучване, 60% от българите подкрепят брачната институция. Според единственото изследване, правено върху съжителствата у нас “Сравнителен анализ на брачните и извънбрачните съюзи”, около 30% от двойките нямат брак, а фиктивно съжителство. В рамките на 5 години 70% от тези съжителства завършват с брак.
Дора Костова, автор на проучването, посочва, че нарастващият брой на съжителствата говори за поява на нова семейна структура, без да дава отговор на въпроса дали те са фаза към брака или нова семейна форма, изместваща брака като конституция. Изненадващ е резултатът, че децата на ниско образовани и бедни родители имат с 28% по-голяма склонност да живеят без брак.
Членовете на фондацията апелират към започване на широка обществена дискусия по темата, тъй като “подривайки семейната институция, се подриват устоите на нацията”. Те настояват за официален отговор от парламента, политическите партии и президента и смятат, че проектът на нов семеен кодекс е в противоречие с конституцията на България и е задължение на държавата да защити семейството.

Няма коментари:

Word of the Day

Article of the Day

This Day in History

Today's Birthday

In the News

Quote of the Day

Spelling Bee
difficulty level:
score: -
please wait...
 
spell the word:

Match Up
Match each word in the left column with its synonym on the right. When finished, click Answer to see the results. Good luck!

 

Hangman