01 август 2007

"МВР срещу ВВС" или "Какво каза Хари"

Полицията задържа Хари само за два часа. После го пусна, защото не намира в какво да го обвини. Но подвежда под отговорност екипа на ВВС. От ВВС са подготвили писмо с извинение към МВР и са обещали продуцентът на предаването да бъде уволнен, съобщи пресаташето на ОДП-Варна Калинка Пенчева.

Българската полиция освободи Хасан, без да му бъдат предявени обвинения, и заяви, че ако той някога бъде обвинен, то ще бъде не за трафик на хора, а във връзка с по-малко престъпление - подтикване на родител да даде детето си за осиновяване.
Разследването на ВВС за трафик на деца е тенденциозно, тъй като такава практика във Варна не съществува. Това заяви на специална пресконференция шефът на Окръжна дирекция „Полиция” в морската столица комисар Веселин Петров. Комисар Петров от ОДП Варна заяви още, че Хасан няма престъпно досие в България, Великобритания или Ирландия, където е живял 9 години. Той обаче допълни, че е бил задържан веднъж в Германия по подозрения, че е замесен в трафик на проститутки, но не знае случаят да е стигал до съд. Според варненската полиция той е бил емоционално провокиран от двама журналисти.

Редакторът на предаването „Новините в десет” Крейг Оливър заявява:”ВВС застава напълно зад този репортаж. Той е изцяло в интерес на обществото и е направен по стриктните правила на корпорацията. Информирахме съответните български власти, включително полицията, и им предоставихме материал, който да им помогне при идентифициране на субектите на нашето разследване, доста преди да излъчим филма.

Екипът на телевизията е избягвал да контактува по време на работата си във Варна с местната полиция „поради ширещите се обвинения в корупция”.

Няма коментари:

ООН с резолюция срещу събарянето на антифашистките паметници

  ООН прие резолюция срещу героизирането на нацизма. В нея изрично се осъжда оскверняването и събарянето на монументи, в памет на хората, ко...