04 март 2019

Земята може да загуби и облачното си покритие

Земята може да загуби и облачното си покритие

Глобалното затопляне и повишаването на въглеродния диоксид в атмосферата водят и до още един проблем - Земята губи облачното си покритие. Това показват резултатите от проучване на Калифорнийския технологичен институт, което той публикува.
ООН предупреждава светът да предприеме бързи действия
ВИЖТЕ ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ В СНИМКИ
Проучването е използвало компютърен модел, за да се проверят последиците от продължаващото увеличение на вредните газове в атмосферата. То показва, че увеличаване на концентрацията на въглероден диоксид и достигането му до около 1200 ppm, то това може да доведе до дестабилизиране на морските слоести облаци и съоветно те да се разпаднат.
От своя страна това ще доведе до увеличаване на средната глобална температура с около 8-10 градуса по Целзий. В момента концентрацията на въгледорен диоксид е около 410 ppm. Анализите показват, че опасната граница може да бъде достигната в рамките на 100 години, при сегашното темпо на техното увеличаване.
Учени: Светът е изправен пред нов потоп
"Смятам и се надявам, че технологичните иновации ще намалят въглеродните емисии и няма да достигнем толкова висока концентрация. Резултатите показват, че има опасни граници, за които досега не знаехме", коментира Тапио Шнайдер, ръководител на проучването. Той допълва, че границата от 1200 ppm е ориентировъчна, тъй като в момента няма как да се изчисли с точност каква концентрация е опасна.
Рекордни жеги в Европа, някои страни са под тревога
Учени: Следващите години ще са необичайно горещи
Слоестите облаци покриват около 20% от субтропичните океани. Те имат важна роля за охлаждането на Земята и осигуряването на сянка и отразяване на част от слънчевите лъчи. Анализът показва, че след изчезването им, слоестите облаци могат да се образуват отново, но за целта нивата на въглероден диоксид трябва да са значително по-ниски и далеч от нивата, при които се е породила нестабилността. Накратко, веднъж изчезнали, връщането на слоестите облаци ще е много по-трудно от запазването им докато ги има.
https://www.vesti.bg/tehnologii/zemiata-mozhe-da-zagubi-i-oblachnoto-si-pokritie-6092533

Няма коментари:

ООН с резолюция срещу събарянето на антифашистките паметници

  ООН прие резолюция срещу героизирането на нацизма. В нея изрично се осъжда оскверняването и събарянето на монументи, в памет на хората, ко...