22 март 2019

Неща, които може би не знаете за горите На 21 март отбелязваме Световния ден на гората

Тази година Световният ден на гората ще бъде проведен под мотото: „Да се научим да обичаме горите!”.
Всяка година ООН, която е главен организатор на събитието, избира различен аспект от проблема с горите, който да представи като основна тема.
Организацията по прехрана и земеделие към ООН публикува видео, вдъхновено от празника, преди около два месеца.

В него се казва следното:
„Горите може и да изглеждат страшни…Но, вгледайте се по-отблизо…Ще видите красотата…Ще видите чудесата…Ще откриете всички съкровища, които крият в себе си…Живота, който поддържат…Да се научим да обичаме горите!”.
Ключовите послания, които ООН се надява да предаде тази година са:
Да разберем, че опазването на горите е изключително важно за нашето бъдеще. Горите ще бъдат по-нужни от всякога с увеличаването на населението, прогнозите за 2030г. са то да достигне 8,5млрд. души.
Никога не сме прекалено малки, за да започнем да учим повече за дърветата. Помощта и насърчаването на децата да разбират от ранна възраст важността и ролята на горите е голям принос.
Инвестирането в по-обстоятелствено образование за горите и природата е ключово за бъдещите поколения и тяхната съдба.

В момента горите заемат около 30% от повърхността на нашата планета.Страните с най-голям горски ресурс са Русия, Бразилия, Канада, САЩ, Китай и Демократична република Конго.
Горите са дом на голямо биоразнообразие. Смята се, че те крият в себе си около 50% от световната флора и фауна.
Спорно е колко точно дървета има на планетата, но броят им със сигурност е няколко стотици милиарди. Според проучване проведено в края на 2015г. около 15,3млрд. дървета се изсичат годишно, а 46% от целият горски ресурс е бил загубен през последните 12 000 години.
Горите съхраняват голямо количество въглероден диоксид в себе си и са ключов фактор в много процеси, жизненоважни за живота на планетата.

Въпреки голямата сеч на гори, която е глобален проблем, в много страни политиката е към възстановяване на загубения горски ресурс. Такива примери са държави в Северна Америка и Западна Европа, Коста Рика, Нова Зеландия, Китай, Руанда.
Проучване показва, че горите са най-запазени и най-добре защитени в районите, където все още живеят индиански племена.
Интересно изследване показва, че всяка секунда губим гори с размерите на едно футболно игрище.
Основните хранителни продукти, които влияят най-пагубно на горите, са говеждото, палмовото олио и соята.
Най-старото дърво на планетата, което се намира в щата Калифорния, е на 5000 години, а 20% от кислорода на Земята се произвежда в амазонските гори.

Няма коментари:

ООН с резолюция срещу събарянето на антифашистките паметници

  ООН прие резолюция срещу героизирането на нацизма. В нея изрично се осъжда оскверняването и събарянето на монументи, в памет на хората, ко...