14 юни 2013

НОВИТЕ МЕДИЙНИ ОЛИГАРСИ – КРЪСТЕВА & ПЕЕВСКИ И БАНКЕРЪТ ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ

 

ТОВА СА МЕДИЙНИТЕ ОЛИГАРСИ, КОИТО МОНОПОЛИЗИРАТ МЕДИЙНИЯ ПАЗАР С ПОЛИТИЧЕСКИ ЦЕЛИ.

„ НИЩО, КОЕТО НЕ Е ОПИСАНО, НЕ СЕ Е СЛУЧИЛО”” тази древна мисъл ни даде повод да опишем жалкото състояние на българските медии, защото всичко се е случвало и продължава да се случва и затова трябва да се опише!

Когато човек прочете доклада на американското посолство в София от 2009 г. за състоянието на българските медии, който УИКИЛИЙКС помести в сайта си разбира, че американците всичко са видели и вярно описали, защото точно така се е случвало.

Трагичното е не само защото това се е случило, или затова, че и сега се случва.

Трагично най-вече е затова, че тези, които трябва да се замислят сериозно и да предприемат нещо, съзнателно се правят, че не го виждат. Убедете се сами!

ГЕОРГИ ЛОЗАНОВпредседател на Съвета за електронни медии казва:

“Колкото и да изричаме някакви имена, в момента те не извършват незаконни действия. Ето, г-жа Кръстева е тук, може да я порицаваме, но тя не прави нищо незаконно”.

Според Лозанов, Кръстева може да бъде порицавана морално и не е работа на регулаторните органи да се намесват.

Наистина, какво общо има Съветът за електронни медии с морала на медиите? Господин Лозанов се прави, че не вижда големите проблеми на българските медии, които американците са видяли много добре и описват в своя доклад.

А той носи обидно заглавие: „БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ – ЛИПСА НА ПАРИ И МОРАЛ”.

В него се казва: „Сред доминиращите играчи е новосформираният конгломерат „Нова българска медийна група“, за която се твърди, че притежава три национални всекидневника, един седмичник, един регионален вестник и телевизия, както и че планира да си купи още една. Собственикът на групата – Ирена Кръстева, доскоро е била на служба, от която няма как да е спечелила средствата, необходими за такава инвестиция”.

Колко по-ясно да се изрази един посланик, за това, че сделката на Ирена Кръстева с купуването на голямата част от националните български медии”намирисва” и при това  меко казано!

В доклада пише кой е големият проблем на българските медии:

„Българските медии са силно манипулирани, а собствеността им се концентрира в ръцете на все по-малко хора. Репортери и редактори приемат подкупи, за да отразяват определени новини, за да публикуват пропагандни материали под формата на новини и не поместват информации, които не се харесват на спонсорите им. Корупцията в медиите очевидно ограничава тяхната способност да служат като глас на гражданското общество.“

Ето това са последиците от сделката на Кръстева, която според вас г-н Лозанов „не прави нищо незаконно”.

Тази голяма медийна сделка се извършва от играчи, които стоят зад гърба на Кръстева и Пеевски и им дърпат конците. Целта им не е печалба. Тези „кукловоди” съзнателно превръщат българските медии в просяци и те да бъдат спасителните „спонсори”.

Но това, че те налагат своето влияние – влиянието превръщат във власт, а властта – в пари, тава не се ли вижда от вас господин Лозанов и съвета, който ръководите.

Прокуратурата и тя си е измила ръцете, когато през юни 2009 година обяви, че „парите, с които Ирена Кръстева придоби куп медии са чисти, а собственичката им няма никакви задължения към държавата под формата на данъци и осигуровки”.

Новият собственик на огромната сграда на “ИПК Родина” , която стои много години недовършена на престижното Цариградско шосе е Акционерното дружество на медийната групировка “Обединени български вестници”.  Неин мажоритарен собственик е “Си дивелъпмънтс” на Ирена Кръстева и банкера Цветан Василев.

„И журналистите обобщават с често тиражираното клише:

„Въпреки всички скандали около името й, Ирена Кръстева вече е фактор на медийния пазар с водеща роля”.

Наричат я новата медийна „императрица”, а и тя се държи като такава.

Проследихме пътя на „медийната императрица” Ирена Кръстева:

Започнала е като коректорка в издателството на БАН през 80-те години и там работи дълго време. В началото на 1990 г., с настъпилите политически промени у нас, тя напуска издателството и твърди, че е започнала работа в частна фирма.

Неочаквано за всички, Кръстева се озовава начело на държавното дружество “Олимпика” ЕАД, под чиято шапка са много апетитни спортни обекти, включително известната зала “Универсиада”.

Името й бързо попадна в медиите, защото веднага извършва много съмнителни корупционни сделки със спортни имоти, между които негласната приватизация на зала”Универсиада”, като облагодетелства фирма на царския любимец Лучано.

Назначението й в”Олимпика” ЕАД е станало по линия на НДСВ, от Лучано и близката на Кръстева царска говорителка Галя Дичева.

Тя и синът й Делян Пеевски са изявени активисти на НДСВ, Делян е председател на младежката организация. От там тръгват царските им облаги.

През февруари 2002 г. Кръстева е издигната отново по линия на НДСВ.

След като Лучано става спортен министър, от благодарност той я назначава на апетитната длъжност изпълнителен директор на Спортния тотализатор, въпреки острите реакции и шумни протести в жълтата партия.

По същото време в НДСВ се вихри още един скандал със другия член от фамилната двойка. Съвсем неочаквано синът на Ирена Кръстева, Делян Пеевски – едва 21 годишен, е назначен за парламентарен секретар на транспортното министерство. Като добавка, той получава ръководния пост на директорския борд в пристанище Варна. Сред голяма част от активистите на НДСВ има остра негативна реакция, но Симеон мълчи и не реагира.

След 2005 г., когато приключва ерата Сакскобургготски и НДСВ слиза от властта, Кръстева е снета от шефското място на спортния тотализатор. Освбоден е и синът й Пеевски от всички постове, които е получил по време на Симеоновото правителство. А ето баланса на мйка и син за този период:

Проверка на “Капитал” показа, че Ирена Кръстева е придобила три апартамента в София, което от заплата не е възможно, а официален бизнес няма.

Само от имотната декларация на Пеевски става ясно, че за три години (2002 – 2004) той е придобил три луксозни имота в столицата, сред които мезонет в кв. “Павлово”, друг апартамент в центъра на София и къща с двор в Бояна.

Съседи на Пеевски разказаха, че той бил почитател на марката “Порше”, а в автопарка му имало и чисто нов джип “Кайен” и спортен автомобил от същата марка.

Активите на майката и сина надхвърлят няколко милиона лева и то само за един кратък период.

Следвайки линията „винаги с властта”и притежавайки всички необходими лични качества за нагаждане и докарване, Ирена Кръстева и синът й Пеевски вече са в орбитата на ДПС. Доган и партията му са във властта и са пуснали дълбоки корени и в държавното управление и търсят българско участие за параван на партията.

Кръстева и синът й имат солиден опит, особено в „задкулистните игри” и далаверите, натрупали са и не малко състояние, създали са полезни връзки – те са точните кадри за кръга на Доган.

Пеевски е представител на онова поколение политически кариеристи, които ДПС привлича от различни партии. Първи и най-емблематични в този процес бяха бившите ключови фигури, но прогонени за далавери от СДС Христо Бисеров и Йордан Цонев.

Въпреки, че не отговаря на изискванията за следовател, “по изключение” Делян Пеевски е назначен на работа в Националното следствие. Шефът на службата Ангел Александров, който е приятел на Доган, не може да откаже тази услуга, Соколът да има още един верен човек в следствието.

От тогава, Пеевски минава изцяло под крилото на Ахмед Доган и прави бърза кариера в ДПС.

Непонятно за много, включително и за активистите на етническата турска партия, от квотата на ДПС Пеевски получава поста заместник министър при Емел Етем. В министерството на бедствията и авариите той  отговаря за Държавния резерв, както го наричали” кешовата” служба и веднага започва да врежда фирмите от кръга на Доган.

Намесва се и в една от най-големите и проблемни фирми – “Булгартабак”, към която големи апетити пораждащи остри противоречия и сблъсъци, имат асове от лобитата на БСП.

Пеевски е обвинен, че е притискал шефа на “Булгартабак” Христо Лачев да сключва сделки с точно определени фирми от догановия кръг.

Този сблъсък на икономически интереси съвпада с големия скандал на бившия министър Румен Овчаров, който с риск на кариерата си се хвърля да спасява приятеля си – олигархът Красимир Георгиев, задържан в следствието за пране на пари в големи размери.

Овчаров, неговата дясна ръка в министерството – зам.министър Корнелия Нинова, началникът на Националното следствие Ангел Александров, и Пеевски са освободени.

Покрай този голям скандал, който едва не свали правителството на Станишев, в медиите се появяват разкрития за големия брой имоти, придобити за кратко време от Пеевски и майка му Ирена Кръстева. Те обаче не се оказват достатъчни за сезиране на прокуратурата и комисията “Кушлев”.

Нещо повече – под натиска на ДПС и Доган премиерът Станишев възстановява Пеевски на поста зам.-министър, което определено говори за силните позиции на Доган в управлението на ”тройната коалиция”.

Въпреки всички скандали около майката и синът, в началото на 2007 г.  Ирена Кръстева пристъпва към закупуването на първите вестници. Чрез “Нова българска медийна група” от Петьо Блъсков, тя купува вестниците “Монитор”, “Телеграф” и “Политика”.След това чрез същото дружество се сдобива с “Меридиан мач”.

В сделката с вестник “Експрес” и тв-каналите “Тв7 ” и “Спорт 7″ Кръстева участва с друга фирма – “Краун Медиа” ЕАД.

Ето и фирмите от „обръча”, зад които стоят банкерът Цветан Василев и Ахмед Доган – „кукловодите”:

Нова Българска медийна група холдинг” АД с едноличен собственик Ирена Кръстева. Синът й Делян Пеевски се води изпълнителен директор на холдинга.

Краун Медиа” ЕАД.

Дружеството притежава вестник “Експрес” чрез издателя “Експрес БГ” АД, както и “Спорт 7″ АД и “ТВ 7″, собственици на едноименните тв-канали. В “Спорт 7″ на последното общо събрание на акционерите като представител на “Краун Медиа”ЕАД се явява Ирена Кръстева с 99% от акциите, а останалият 1% принадлежи на “Краун Медиа Лимитед” – дружество с регистрация в Англия, чийто представител е Любомир Павлов – известен като „Любо пъпката”. Той се води и като техен представител в Търговския регистър. Кръстева присъства и в директорските бордове на всички тези медии.

Групировката “Си Ди Дивелопмънтс”, притежава 86% от ИПК “Родина” и участва чрез две свои фирми “Балканска медийна компания на Ирена Кръстева с 50% и Цветан Василев чрез фирмата си “ТЦ-ИМЕ” АД – Технологичен център – Институт по микроелектроника АД, също с 50%. Според някои източници, Василев е прехвърлил своя дял от ИПК”Родина” на Кръстева и тя е едноличен собственик.

Няколко думи за Цветан Василев. Той притежава 51% от Корпоративна Търговска Банка АД и е основен фактор за бързото израстване на Кръстева и Пеевски като крупни медийни фигури и олигарси, но с благословията на Доган.

Състоянието на Василев се оценява на близо 400 милиона лева, направено предимно при управлението на Иван Костов.

Бизнесменът – банкер е личен приятел наЕвгени Бакърджиев, който го свързва сМайкъл Чорни. Така се оформя един „триъгълник”, където се разиграват много пари.

Известно е, че Чорни е изгонен от България, като „заплаха за националната сигурност” и мафиот, но това не му пречи да прави големи и печеливши сделки и да поддържа връзки на високо равнище – Иван Костов, Богомил Бонев, Спас Русев и други..

След забогатяването си Цветан Василев минава изцяло в лагера на Ахмед Доган и става един от най-приближените му и доверени приятели.

За връзките на Василев на високо ранище говори факта, че Корпоративна търговска банка и сега държи голяма част от активите на държавните фирми, въпреки че е сравнително малка и от депозитите им печели десетки милиони.

Василев и банката му са тясно свързани с медийната група на Ирена Кръстева, за която е характерно, че от върл противник на Бойко Борисов, сега е една от най-безкритичните към властта. Тази нова тактика вероятно се внушава от банкера Цветан Василев.

След последните парламентарни избори и обособената управляваща “тройна коалиция” – БСП, ДПС и Атака, целият огън на мощната медийна групировка е насочена срещу Бойко Борисов и ГЕРБ. Начело на тази медийна война e TV7, начело с политическия хамелеон Бареков.

Изданията на медийната група на Кръстева не членуват в Съюза на издателите в България и не са подписали Етичния кодекс на българските медии.

Експанзията на медийната група на Кръстева-Пеевски  продължава.

“Нова порция медии напазарува бившата шефка на тотото Ирена Кръстева и синът й Делян Пеевски”, съобщи Frognews.bg. Закупените вестници са Черноморски фар и бургаският Фактор, а към тях се прибавяла и Фар ТВ.

ДПС се окопава медийно достатъчно навреме преди изборите догодина, твърдят запознати със ситуация в Бургас.

Делян Пеевски вече е пълновластен господар на над 80 процента от пазара за разпространение на вестници, като е сложил ръка върху две от най-големите фирми в бранша – „Прес” ООД и „Братя Герини”. Под контрола на Пеевски вече са и други мастодонти в бранша като „Близнаци”, „Оларт”, „Сенатор”, „Комекс”, „Национална дистрибуция”. С новата сделка той контролира почти напълно търговията с вестници и може да решава кое издание да се появи на павилиона и кое не.

В медийните среди се говори, че Пеевки-Кръстева навлизат сериозно и на пазара на интернет издания у нас, за да разширят аудиторията си при спадащите читатели на вестниците.

Сайтовете за икономическа информация и статистика еcon.bg и stat.bg вече са собственост на Ирена Кръстева и нейния син – Делян Пеевски. Създаденият през 2001 г. еcon.bg предлага специализирана информация и разполага с каталог от 130 хил. български фирми. Stat.bg е създаден през 2002 г. и предлага статистическа макроикономическа информация.

Цветан Василев и Делян Пеевски превърнаха търговията с влияние в норма за медиите, както и използването им за разчистване на сметки с бизнес конкуренти. Търговията с влияние, която прилага групировката Кръстева-Пеевски е винаги в техен интерес, в интерес на банкера Цветан Василев, на Доган и ДПС.

Ето какво пише малкото останала независима българска преса:

Трескавото изкупуване на вестници, телевизии, сайтове и фирми, които разпространяват пресата на медийната група Кръстева – Пеевски, зад които стои Корпоративна банка и ДПС, няма нищо общо с медийния бизнес у нас.

Вместо да защитават интересите на читателите си, въпросните медии откровено застават зад политическите и икономическите интереси на техните скрити собственици.

Търговията с влияние се превръща в норма на поведение за все по-голяма част от българския медиен пазар. Странното е, че в България на тези процеси се гледа като на нещо обичайно и приемливо, а единствените притеснения за съдбата на медиите идват от външни анализатори като “Репортери без граници”. В техния последен доклад за България пише:

“Новите магнати виждат медиите само като начин за по-нататъшно лично обогатяване чрез възможностите, които те предлагат за влияние и изнудване. Новите медийни собственици сега са част от привилегирования медиен eлит”.

Край на Първа част.

 

http://razuznavane.com/?p=814

Няма коментари:

ООН с резолюция срещу събарянето на антифашистките паметници

  ООН прие резолюция срещу героизирането на нацизма. В нея изрично се осъжда оскверняването и събарянето на монументи, в памет на хората, ко...