11 февруари 2009

Ванга и нейните интернет-пророчества

Ангел Стефанов

"Пророчествата на Ванга се сбъдват едно след друго." Това е цитат от Интернет с неизвестен автор. След него следват конкретни пророчества. Не е посочен източник, но се копират от сайт на сайт. Някои малко променят текста по свое усмотрение. Така истината се смесва с неистина. Тук ще коментираме едни от най-спорните цитати приписвани на Ванга.

ВАНГЕЛИЯ ПАНДЕВА ГУЩЕРОВА, известна като Ванга или Петричката врачка често е наричана българската пророчица, заради приписваната й способност да вижда съдбата на всеки човек, който я посещава. Някои хора вярват, че тя била притежавала дарбата да предсказва бъдещето, да посещава духом различни места и да говори с цветята. Най-шокиращото предсказание на Ванга прави през 1980 г. Тогава тя казва буквално следното: „В края на август 1999 или 2000 г., Курск ще се озове под водата и целият свят ще го оплаква." Това, което тогава изглеждаше като пълна нелепица, придоби страшен смисъл след 20 години. Защото всички са мислели, че става дума за град Курс, а не за подводницата с това име, която наистина потъна както беше предречено.

Ванга е родена на 31 януари 1911 г. в Струмица, днешна Република Македония. Животът й преминава в Петрич. Ранните детски години на Ванга са белязани от страданието. Майка й умира, докато тя е невръстно дете, а баща й е мобилизиран в българската армия през Първата световна война. В детството си Ванга била обикновено момиче и не проявявала някакви свръхестествени способности. На 12-годишна възраст загубва зрението си, когато по време на буря внезапна вихрушка я застига и тя след дълго търсене бива открита затрупана с камъни и пръст в една нива. От 1925 г. живее в дом за слепи, където прекарва три години.
След смъртта на втората си майка, Ванга се прибира вкъщи, за да се грижи за по-малките си братя и сестри Постепенно започват да й приписват пророчески способности. Ванга става известна през годините на Втората световна война, когато при нея започват да идват отчаяни хора, загубили връзка с близките си, търсещи надежда да ги успокои или да им каже къде се намират лобните им места. Приписваните й необичайни способности Ванга обяснява с присъствието около нея на особени невидими същества, чийто произход не може да обясни. През последните години от живота си по нейна заръка и с нейни пари се построява параклисът „Св. Петка Българска в местността Рупите, Петричко. Проектът и изографисването са дело на Светлин Русев. Пророчицата умира на 11 август 1996 г. Погребана е в същата църква.

ПРЕДСКАЗАНИЯТА (БА: С удебелен текст по-долу са отбелязани цитати на пророчества приписвани на Ванга и взети от множество сайтове в Интернет. От уважение към читателите са направени корекции в правописа.)
Сред най-популярните пророчества, приписвани на Ванга са смъртта на цар Борис III, разпадането на Чехословакия и на Съветския съюз, връщането на Симеон Сакскобургготски в България, смъртта на принцеса Даяна. Ето още някои от най-цитираните й предсказания.

1. 1989 година."Страх, страх! Американските братя ще падат, накълвани от железни птици. Вълци ще завият в храстите и невинна кръв ще се пролее като река"

Сбъдна се. През септември 2001 г. в резултат на въздушна атака на терористи на територията на САЩ, рухнаха небостъргачите на Световния търговски център. "Вълците" и "храстите" са все още неразгадани символи. Има много версии за тази символика, никоя от тях не преобладава.

2. Дата неизвестна. "Светът ще преживее много катаклизми и силни сътресения. Съзнанието на хората ще се промени. Ще настанат тежки времена. Хората ще се разделят по признака на вярата си..."

Хората като цяло винаги са живели тежко, а с някои малки изключения, ситуацията се влошава. "Съзнанието на хората", като цяло още не се е променило, но се забелязват някои белези, като повишена екологична култура и засилена потребност от духовна удовлетвореност. Наравно с това материализмът в мисленето на източноевропейците нараства. Хората винаги до сега са били разделени "по признака на вярата си". Напротив, забелязват се сигнали за религиозно помирение и сътрудничество.

3. Януари 1988 г. "Ние ставаме свидетели на съдбоносни събития. Двамата най-големи световни лидери си стиснаха ръцете (Ванга намеква за Горбачов и Рейгън). Но ще мине много време докато дойде Осмият - той ще подпише окончателния мир на планетата"

Това е едно от най-интересните и глобални пророчества. Много други пророчества говорят за "окончателен мир". "Осмият" би трябвало да е нова, непозната личност, която ще обедини хората и ще сложи знака си върху "мирния договор" на планетата и полижи началото на нова епоха на хармония и мир. Погрешно е да се смята, че мирът и обединението ще бъдат под знака на диктатурата и наложени със сила. Но Ванга, както и повечето други пророчества отхвърлят тази теза. Някои коментират, тези пророчества, като ги смесват с пророчествата за "антихриста", но това е съвсем друго. Числото осем е сакрално в повечето култури и винаги е наситено с изключително положително значение.

4. Дата неизвестна. " Русия отново ще стане велика империя, преди всичко империя на духа".

Забележително е, че това е казано по време на Съветския съюз, когато думата Русия не се произнасяше, да не говорим за империя. Но едва ли някой тогава е обърнал внимание на това. От така наречените велики сили в наши дни можем да потвърдим за такива следните държави: САЩ, ЕС, Китай и Русия. В първите две от тях, наред с моралния и материален упадък, започнал в средата на миналия век, сега наблюдаваме и задълбочаваща се икономическа криза, която има пълния потенциал да се превърне в икономическа, а скоро след това и политическа катастрофа. Най-забележимо това е в САЩ. Но проблемите в Европейския съюз също започват да излизат на повърхността. Там ситуацията се усложнява от два други фактора на нестабилност: липсата на ясна централна власт, поради многото държави членки, и проблемите с балканските държави, Унгария и Исландия. Китай е безпорно велика сила, главно в икономически аспект. Страната успешно комбинира политическа диктатура и либерална пазарна икономика. Китай ще продължи да бъде икономически стабилен и самодостатъчен, докато селското население е материално осигурено. А те нямат големи потребности. Но Китай отдавна е обезличен духовно. Свободата на словото там не съществува.

За съжаление Русия остава единствената налична велика сила, засега не поради особени свои заслуги, а поради слабост при останалите големи държави. Иначе, Русия винаги е била силна страна в морално и материално отношение. Направляваната демокрация изобретена в Русия дава определени права, но и гарантира здраво свързана и централно ръководена система на управление.

В момента в Русия съществуват множество духовни общности. Стари и Нови. Някои доста големи и добре организирани. Но всички от тях съществуват под зоркото око на държавата.

Съществени промени, могат да се случат при промяна на установения несиметричен баланс по оста Путин - Медведев. Ако няма външни влияния, този баланс ще остане стабилен до момента, когато изтече мандата на сегашния президент. (В края на миналата година Медведев подписа конституционна поправка, която промени срока на президентския мандат от 4 на 6 години.)

5. 1979 година "Всичко ще се стопи като лед, само едно ще остане недокоснато - славата на Владимир, славата на Русия... Тя ще помете всичко по пътя си и не само ще се съхрани, но и ще стане властелин на света"

Руският премиер Путин има голям потенциал са осъществяване на това пророчество. Но името Владимир е толкова разпространено, че е грехота да се ограничаваме само с един кандидат за това предсказание, дори не бива да се ограничаваме само с Русия, когато търсим Владимир - "властелинът на света". Какво ли е имала предвид Ванга? Дали тотално господство или частично, в дадена област. Примерно в енергийната сфера. Сякаш тук нещата са доста мрачни, свързани с трудности и премеждия. В изречението: "Тя ще помете всичко по пътя си и не само ще се съхрани, но и ще стане властелин на света" по-скоро става дума за славата на "Русия", а не за тази на "Владимир". За останалото можем само да гадаем. Поне за сега.

6.1960 година: "През 2018 година влаковете ще летят на слънчеви нишки. Добивът на нефт ще бъде прекратен, Земята ще си почине."

Научнотехническия прогрес не е труден за предсказване. Жул Верн в своите книги е предрекъл стотина значителни научни открития. Напредъкът в науката се развива по възходяща алгоритмична крива. Пръчките в колелото на прогреса, като въоръжаване, тайни технологии, страх от промишлен шпионаж, криворазбрано авторско право и чист научен егоизъм, стават все по-слаби, особено във времето на глобализация и Интернет.

Обикновено, когато съществува точна година в пророчествата на Ванга, то се изпълнява. 2018 наистина ще трябва човечеството да се преориентира към други източници на енергия. А към 2018 г. учените възнамеряват да започне добив на хелий-3 на Луната.

7. "В Космоса ще бъде открит живот и ще стане ясно как животът се е появил на Земята."

Този цитат може и да не е много точен. Но форми на живот в космоса вече са открити, както и вода на други планети, която е основа за развитие на живот. Не бива да се злоупотребява с това пророчество, като му се вменява откриване на извънземен разум. Също така, вече е ясно за учените как и къде (и в каква среда) се е появил живота на земята.

8. През 2008 година ще се извършат покушения срещу 4 държавни глави. Същата година ще започне военен конфликт в Индия. Това всъщност ще бъде предпоставка за начало на Трета световна война.

Този цитат също не е точен и се злоупотребява с него. Покушения срещу държавни глави стават често. Средно годишно около 6 до 9. Ванга не говори, нито за смърт при покушенията, нито за смъртни заплахи при покушения. Съвсем сериозно към тези покушения можем да причислим и замерянето на Буш с двете обувки на иракски журналист, а също и падането на Буш при изпробване на ново превозно средство.

В края на 2008 година наистина имаше сериозна опасност от военен конфликт между Индия и Пакистан поради Кашмирския въпрос. Също така в самата Индия постоянно тлеят конфликти и са налични въоръжени групи.

9. 2010 - начало на Третата световна война. Ще избухне през ноември и ще свърши през октомври 2014 г. Ще започне като обикновена война, с обичайните средства, но след това ще бъдат използвани ядрени оръжия, а накрая и химическо оръжие...

Това е най-спорния цитат. Трета световна война няма да избухне през 2010 година. В отделна статия ще обясним защо. Тук само ще споменем, че предсказанието не е потвърдено от никой друг. Дори Ванга наистина някъде да го е споменала, което се съмнява, то просто не е вярно.

Възможни са по-големи или по-малки военни конфликти, каквито има непрекъснато по целия свят. Ядрени оръжия се използват и в момента. Например на руските ядрени подводници. Глобален ядрен сблъсък няма да има през 2010 година.

10. Преди 18 години Ванга пророкува, че 44-ият американски президент ще бъде чернокож и той ще е последният . Малко след встъпването му в длъжност в Америка ще настъпи страхотна икономическа криза, ще избухне конфликт между северните и южните щати, ще се намеси и Индонезия и всичко това ще предизвика Трета световна война, в която ще се използва атомна бомба.

Да, забележително е, че Ванга пророкува за чернокож президент и по-точно чернокож "водач/лидер/ръководител". Ще се изненадам много обаче, ако някой ми покаже достоверно доказателство, че Ванга е казала буквално: "44-ят американски президент". Всъщност, виждал съм това пророчество в различни варианти. Най-известният от тях беше не за президент, а за папа след Йоан Павел Втори, който ще бъде последен и след това римокатолическата църква, вече нямало да съществува.

Но да се върнем на Америка. Много пророци твърдят, че след Обама Америка няма да е вече същата. Някои в положителен, а други в негативен смисъл. Това в известен смисъл потвърждава пророчеството на Ванга. Сблъсъци между севера и юга също са възможни, но не е задължително да са военни. В кръга на шегата: в САЩ е известен сблъсъка между изтока и запада, той е в много области, но най-вече в областа на баскетбола и киното.

Индонезия се появи в края на миналата година в т.нар. интернет-пророчества на Ванга. И то след избухналите размирици там и екзекуцията на трима отявлени бунтовници. Така се привлича трафик. Нещо актуално, като Индонезия и нещо феноменално, като предсказанията на Ванга. Не е тайна, че нейните пророчества са едни от най-търсените думи в българското интернет пространство.

 

Няма коментари:

ООН с резолюция срещу събарянето на антифашистките паметници

  ООН прие резолюция срещу героизирането на нацизма. В нея изрично се осъжда оскверняването и събарянето на монументи, в памет на хората, ко...