02 април 2008

Проект за нов Семеен кодекс

Проект за нов Семеен кодекс ще да бъде внесен от МС в парламента през април Въвеждат се две нови институции в правото – брачен договор и фактически брак. Това съобщи депутатът от НДСВ проф. Огнян Герджиков.

Герджиков обясни, че фактическият брак се въвежда с цел да се намали броят на извънбрачно родените деца. Към момента 51 на сто от родените в България деца са извънбрачни. Фактическият брак означава, че когато двама души живеят заедно и не искат да подписват официално, могат да имат деца, които няма да се водят извънбрачни. За да стане това обаче, следва родителите да се регистрират, че живеят на семейни начала.

Герджиков обясни, че фактическият брак се въвежда с цел да се намали броят на извънбрачно родените деца. Към момента 51 на сто от родените в България деца са извънбрачни. Фактическият брак означава, че когато двама души живеят заедно и не искат да подписват официално, могат да имат деца, които няма да се водят извънбрачни. За да стане това обаче, следва родителите да се регистрират, че живеят на семейни начала.

Все още не е докрай изяснено къде точно ще се регистрират те. Предвидено е обаче това да става без свидетели, без всякакви предварителни споразумения и т.н.

Брачният договор пък ще важи единствено и само за имуществените отношения между съпрузите.

Има вариант и за партньорски договор, който да залегне в Семейния кодекс, но все още се уточнява тази възможност, обясни Герджиков. Този договор ще важи за онези, които не са сключили брак, но живеят на семейни начала.

В новия Семеен кодекс ще бъдат въведени и промени спрямо сега действащия, които касаят осиновяването, разпореждането с имуществото и средствата по време на брак, както и за издръжката, която ще се плаща за децата, след развода. Ако единият родител не плаща издръжката на децата си, то държавата ще я изплати, но след това ще има право да издири родителя, който е отказал да плати издръжката, се предвижда в промените.

На практика така предложения Семеен кодекс ще канализира безотговорността в семейните взаимоотношения.

Основната разлика между стария и новия закон е поставянето на съжителството под регистрационнен режим. Интересно кой/колко от т.нар. съжителстващи двойки ще си направят труда да отидат да се редят на гишетата в общината, за да сключат фактически брак? След като не желаят да положат подписа си за граждански брак, дали ще пожелаят да го направят под фактически такъв? Даже наименованието "фактически брак" е натоварено смислово с по-голяма отговорност от "граждански брак". А именно от отговорността бягат съжителстващите.

"В името на децата!" Новият закон щял да бъде в интерес на децата. Нямало да се водят извънбрачни. Интересно как ще се водят? Може би брачни? Или фактикобрачни? Но сегашния закон защитава правата на децата. Бащата може законово да "признае" детото си за свое. Така то няма да е извънбрачно и ще се ползва с всички възможни права. Макар и родителите да не са сключили брак. Защо вместо да правят нов Семеен кодекс, вносителите просто да осъвременят някои остарели неща в стария? Като размера на издръжката например?

"Бойлера е мой!" Помните ли възклицанието от старата песничка? Тя беше шеговита. Но Гержиков и Касабова сигурно добре я помнят. Е сега вече няма да треперят хората с манталитет и възпитание като на героите от песента. Въвежда се "брачен договор". Той регламентира на кого и как ще да е имуществото на съпрузите след развода. Авторите правят необходимо условие за всеки брак, презумцията за развод.

Духът и философията на новия закон: Семейството е временната необходимост на двама егоисти да се възползват един от друг. Затова процедурите и изискванията за развод са значително улеснени.

Всъщност новият закон ще въведе и подмяна на конституционното "мъж и жена" с "двама души". Е тук вече се вижда и чии интереси обслужва иначе ненужния нов Семеен кодекс. Това е само една малка първа крачка към разрешаване на еднополовите бракове, осиновяване и отглеждане на деца от еднополови родители и други в тази посока. Съвсем скоро авторите ще заговорят и за такива промени. Но засега само опипват почвата за разрушаване на семейството като институция.







1 коментар:

Анонимен каза...

Абе тва с фактическото съжителство не мога да го разбера какъв му е смисълът - ходите да се подпишете в общината, че "фактически съжителствате' и тва законово ще е като брак. А тогава каква му е разликата с брака, при който също ходите в общината да се подпишете и СИ Е брак?!?

Пак недомислиците на някой чиновник...

ООН с резолюция срещу събарянето на антифашистките паметници

  ООН прие резолюция срещу героизирането на нацизма. В нея изрично се осъжда оскверняването и събарянето на монументи, в памет на хората, ко...