Сърцето е сред най-важните органи в нашето тяло. То транспортира хранителни вещества и кислород до всяка негова клетка, осигурявайки нейните жизнени функции. Ето защо е от огромно значение да го пазим и поддържаме в добра форма.
Това се постига с няколко прости, но важни стъпки, сред които са активният начин на живот и здравословното хранене.
Вижте кои 4 продукта вредят най-много на сърцето и бавно го убиват:
1. Захар
Увеличава натрупването на екстра васкуларна течност, чийто излишък води до спиране на сърцето. Повишава холестерола и телесното тегло, като по този начин влошава кръвообращението и увеличава натоварването на сърцето.
Намалете приема на захар или я заменете с по-здравословни алтернативи.
Ето някои продукти, които са сладки, но не вредят на сърцето ви:
- Пресни плодове: грозде, ягоди, череши. Съдържат голямо количество фибри. Това намалява отрицателните ефекти на глюкозата върху организма;
- Сушени плодове: сушени кайсии, стафиди. Те почистват кръвта и кръвоносните съдове от холестерола, намаляват риска от сърдечен удар;
- Черен шоколад. Поради съдържанието на епикатехин се подобрява състоянието на вътрешната повърхност на съдовете. Той също така намалява кръвното налягане и повишава инсулиновата чувствителност;
2. Месо, мазни и пържени храни
То също така увеличава риска от развитие на сърдечна недостатъчност с 2 пъти. Повишава кръвното налягане, влошава храносмилателния тракт, замърсява организма с токсини и шлаки. Това прави стените на съдовете хлабави.
3. Сол
Освен това, солта увеличава натоварването на миокарда и повишава кръвното налягане. Задържа течност в организма, което води до повишено натоварване на сърцето и кръвоносните съдове. Това прави крехки стените на кръвоносните съдове.
4. Алкохол
Алкохолът също нарушава метаболизма, прави сърдечните тъкани отпуснати, което увеличава риска от атеросклероза.
Други вредни продукти са: маргаринът; сладоледът; купешките сосове, кетчупът и майонезата; чипсът; газираните напитки.
Няма коментари:
Публикуване на коментар