03 април 2008

"Който търгува, не воюва!"

Руският президент Владимир Путин ще повдигне на срещата си с американския си колега Джордж Буш въпроса за строителство на тунел, съединяващ Чукотка и Аляска, пише в неделя "Сънди таймс".

Предполага се, че 100-километровият тунел ще е по дъното на Беринговия пролив и стойността му ще около 33 млрд. фунта.

Изданието напомня, че компания, контролирана от руския предприемач Роман Абрамович, който е губернатор на Чукотка, подписала преди седмица договор за изграждането на най-голямата в света машина за прокопаване на тунели и се смята, че тя ще се използва за съоръжението между Чукотка и Аляска.

Абрамович възложи на немската фирма Herrenknecht да изработи скоростен тунелопроходен комплекс на стойност до 100 млн. евро. Бизнесменът обаче отрича това да има връзка с проекта на Путин.

Вестникът цитира информация от неназован източник от Кремъл, според когото срещайки се с Буш в Сочи, Путин ще иска да построи "истински мост" между Русия и САЩ.

Твърди се още, че във въпросния тунел се планира разполагането на тръбопровод за доставка на енергийни продукти, както и високоскоростна железница и оптична кабелна мрежа.

Според официалната информация визитата на Буш в Сочи е насрочена за 6 април по покана на руския президент. Очаква се двамата да обсъждат стратегическото споразумение за разполагането на елементи от противоракетната обрана на САЩ в Източна Европа. Помощникът на Владимир Путин Сергей Проходко уточнява, че става въпрос не само за противоракетния щит, но и "за по-широк кръг от въпроси".

======
Коментар
======
"Който търгува, не воюва!"Осъществяване на този проект ще доведе до огромни промени в структурата на световния ред и геополитика. Свободното движение на хора, стоки и капитали между тези два континента, две толкова различни държави, два народа с множеството си културни особености, ще доведе до глобална промяна. Само до преди няколко години проектът беше немислим. Дори и сега е чудно за много хора, как така на територия със секретни военни обекти и бази ще се изгради, едва ли не, световна магистрала, която да свързва доскорошните смъртни врагове от Студената война. Но руската поговорка "Който търгува, не воюва!" е валидна не само в Сибир, но и в Аляска. Тези два района, поради откъснатоста си от цивилизацията и тежките си климатични условия, крият неподозиран и досега неразвит потенциал.

Шанс за Америка и Русия
Свързването на Беринговия проход е исторически шанс за двете огромни държави да върнат влиянието си в световната политика. След разширяването си Старата госпожа Европа започна да доминира на икономическата и политическата сфера. Но Русия и Америка са носители на световното културно разнообразие и едно тяхно здраво и трайно свързване ще отвори положителни за света, а и за самите тях, процеси.

Няма коментари:

ООН с резолюция срещу събарянето на антифашистките паметници

  ООН прие резолюция срещу героизирането на нацизма. В нея изрично се осъжда оскверняването и събарянето на монументи, в памет на хората, ко...