Здравословното хранене е тема, която е винаги актуална, тъй като употребата на вредни храни оказва голямо влияние върху енергията, с която разполага човек, неговото настроение и тегло. Наднорменото тегло е един от най-утвърдените съвременни проблеми, а наднорменото тегло или затлъстяването може да доведе до по-сериозни заболявания като диабет тип 2, някои видове рак, сърдечни заболявания и инсулт. В Англия този проблем е също утвърден и Националната здравна система предлага няколко метода, с които човек би могъл да подобри начина си на хранене.
  1. Един начин за здравословно хранене е яденето на точното количество калории според това колко се движи чоек. Това балансира енергията, която се консумира с енергията, която се използва. Консумирането на широка гама от храни е важно за балансираната диета и приема на всички нужни хранителни вещества. Препоръчва се мъжете да приемат 2500 калории на ден, а жените около 2000 калории на ден. Повечето възрастни консумират повече калории, отколкото имат нужда и е препоръчително да ги ограничат.
  2. Консумирайте ястия, в които има скорбиялни въглехидрати. Препоръчително е тези ястия да са малко над една трета от храната, която ядете. Скорбиялните въглехидрати включват картофи, хляб, ориз, тестени изделия и зърнени храни. Избирайте пълнозърнести сортове (или яжте необелени картофи), когато можете, защото те съдържат повече фибри, което създава чувство за ситост за по-дълго време. Често срещано е вярването, че въглехидратите водят до пълнеене, но те съдържат по-малко от половината калории, които се съдържат в мазнините. Това е една от причините да обръщате внимание на това колко мазнини използвате като добавка към тези храни, защото често сосовете и маслото, които се използват за приготвянето, съдържат огромно количество калории.
  3. Яжте много плодове и зеленчуци. Препоръчително е да се изяждат най-малко пет порции от различни плодове и зеленчуци всеки ден. Това е по-лесно, отколкото звучи, като не е трудно да замените междинните си хранения с плодове или зеленчуци. Неподсладен 100% плодов сок, зеленчуков сок и смути могат да се считат за максимум една от пете порции на ден. Не се опитвайте да консумирате голямо количество сокове и смутита, за да заместите повече порции, защото това няма да свърши работа. Препоръчително е да се консумира една чаша сок от 250 мл, защото повечето сок няма фибри, а значително количество фруктоза бързо навлиза в кръвта.
  4. Яжте повече риба. Хубаво е да се ядат поне две порции риба седмично, включително поне една порция от риба, която е богата на мазнини. Рибата е добър източник на протеини и съдържа много витамини и минерали. Рибите, които са са богати на мазнини съдържат омега-3 мазнини, които могат да помогнат за предотвратяване на сърдечни заболявания. Рибите, които са наситени с мазнини, са сьомга, скумрия, пъстърва, херинга, прясна риба тон, сардини, сардели. Рибите, които не са наситени с мазнини, включват пикша, писия, колин, треска, консервирана риба тон, скейт, хек. Ако редовно ядете голямо количество риба, опитайте се да бъдете колкото се може повече разнообразни в избора си. Можете да избирате между пресни, замразени и консервирани, но не забравяйте, че консервираната и пушената риба може да е с високо съдържание на сол.
  5. Всеки се нуждае от малко мазнини в храненето си, но е важно да се обърне внимание на количеството и вида на мазнините. Има два основни типа мазнини: наситени и ненаситени. Твърде много наситени мазнини могат да увеличат количеството холестерол в кръвта, което увеличава риска от развиване на сърдечни заболявания. Средно човек трябва да приема не повече от 30g наситени мазнини на ден. Средната жена трябва да приема не повече от 20g наситени мазнини на ден, а за децата това количество е още по-малко. Наситените мазнини се намират в много храни като твърдите сирена, торти, бисквити, колбаси, крем, масло, свинска мас, пайове. Опитайте се да намалите приема на наситени мазнини и избирайте храни, които съдържат ненаситени мазнини като растителните масла, рибата и авокадото. Когато ядете месо, избирайте това с по-малко мазнини и отрсранявайте видимите мазнини.
  6. Редовното консумиране на храни и напитки с високо съдържание на захар увеличава риска от затлъстяване и разваляне на зъбите. Захарните храни и напитки, включително алкохолни напитки, често имат висока енергийна стойност и а ако се консумират прекалено често, може да допринесат за увеличаване на теглото. Избягвайте захарни газирани напитки, алкохолни напитки, зърнени закуски със захар, торти, бисквити, сладкиши. Тези продукти съдържат добавена захара. Добавената захар е захарта, която трябва да се избягва, а не захарта, която се намира естествено в плодовете. Етикетите могат да помогнат, за да прецените дали е добре да консумирате продукта. Повече от 22.5g от общите захари на 100g означава, че храната е с високо съдържание на захар, докато 5g от общата захар или по-малко на 100g означава, че храната е с ниско съдържание на захар.
  7. Препоръчително е да се яде по-малко сол – не повече от 6g на ден за възрастни. Храненето с твърде много сол може да повиши кръвното налягане. Хората с високо кръвно налягане са по-склонни да развият сърдечни заболявания или да получат инсулт. Дори ако не добавяте сол към храната си, все още може да ядете твърде много. Около три четвърти от солта, която ядем, вече е в храната, която купуваме като закуски, супи, хляб и сосове. Четете етикетите, за да се ориентирате за количеството сол. Повече от 1.5g сол на 100g означава, че храната е с високо съдържание на сол. Възрастни и деца над 11 години трябва да ядат не повече от 6g сол (около чаена лъжичка) на ден. За по-малките деца количеството е още по-малко.
Здравословното хранене не се изчерпва с тези съвети, но те са добър начин да започнете да се замисляте. Здравословния начин на живток включва и подбиране на времето за хранене, спортуване и регулиране на стреса. 
http://zdravalnik.bg/sedemsavetazazdravoslovnohranene/?gclid=Cj0KCQiA7briBRD7ARIsABhX8aDQGYW7bHuTkXcI6s3aPBEIqLlXI4Bn5fh37VWancWA9sVtmG_XtTwaApPwEALw_wcB