Захар или подсладители

http://zdravjivot.org/3960/%D0%B7%D0%B0%D1%85%D0%B0%D1%80-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8/

Д-р Георги Гайдурков

Захарта е демонизирана и възхвалявана едновременно. От една страна, е определяна като една от трите бели отрови на цивилизацията наред с бялото брашно и солта. От друга – никога човечеството не е ползвало и рекламирало толкова огромно количество захар и захарни изделия, колкото днес. От трета – човешката биохимия е така устроена, че глюкозата (вид захар) е основният и почти единствен енергиен източник на клетките ни.

Понятието “захар” е събирателно и включва всъщност различни видове захари с различно биохимично отнасяне в организма. Обикновената захар (захарозата) е само един от тях. Представлява дизахарид от глюкоза и фруктоза. За нашето здраве е важен не само какъв вид е захарта, но и в какъв контекст е ситуирана. За целта е въведено понятието гликемичен индекс (ГИ).

Това е скоростта, с която един продукт повишава кръвната ни захар, респективно скоростта на отделянето на инсулин от панкреаса. Ако е “гола” захар в познатите ни сладки изкушения, тя обикновено вдига рязко кръвната ни захар – налице е висок ГИ (над 60%). Ако захарта е в сложен органичен комплекс, например в суровите плодове, тя се отделя бавно и е с нисък ГИ. Глюкозата е с най-висок гликемичен индекс – 100, захарозата (обикновената захар) с 65, а фруктозата (плодовата захар) – с 21. Колкото ГИ е по-висок, толкова повече ни вреди, защото захарта се превръща в лоши мазнини и запушва съдовете ни. За съжаление прехвалени продукти като пчелен мед са с екстремно висок ГИ – 88! Медът качва рязко кръвната ни захар и вдига най-силно лошия холестерол с всички последици от това.

Негативите от захарта са накарали човечеството да измисли заместители. Те са обикновено химически вещества без хранителна стойност, но с много странични ефекти. Единственият ползван естествен подсладител е стевията (извлек от растението Stevia rebaudiana).
Съветът ми е:

Ползвайте захарта необработена (нерафинирана), най-добре в естествената й тъкан – консумирайте плодове, ползвайте за сладкиши намачкани фурми и др. сладки сурови плодове.

Ограничено (за кафе и други подобни напитки) препоръчвам тъмнокафява влажна захар тип “мусковадо”. Търсете шоколад и други захарни изделия с фруктоза вместо със захароза. От подсладителите се насочете към естествената стевия.

_______________________________________________________________________

д-р Георги Гайдурков

Няма коментари:

Word of the Day

Article of the Day

This Day in History

Today's Birthday

In the News

Quote of the Day

Spelling Bee
difficulty level:
score: -
please wait...
 
spell the word:

Match Up
Match each word in the left column with its synonym on the right. When finished, click Answer to see the results. Good luck!

 

Hangman