27 април 2009

Истината за играта Травиан

Икономическата криза донесе нови правила в играта Травиан

По информация на българския клон на играта, от 1.9. се въвеждат нови правила във всички сървъри по света. България е една от първите страни където това вече стана. Новите правила са комерсиално ориентирани и целят стимулиране на печалбите. За съжаление единствено администрацията на играта може да ги тълкува и прилага. Няма процедура за оспорване на решения или наложено наказание.

Административните и контролните функции в играта се изпълняват от волнонаети доброволци, които често са обвинявани в корупционни схеми и сътрудничество с някои от групировките т.нар. кланове. Правилата и критериите се прилагат различно спрямо различни играчи. Преди няколко месеца, в знак на протест, голяма част от редовните участници в България демонстративно изтриха регистрациите си и напуснаха, насочвайки се към международните сървъри, където правилата се прилагат значително по-справедливо.

Новите правила срещат остра критика и негативни коментари в официалния форум на българския сървър. Макар и строго цензуриран от администраторите си, форумът не може да си позволи да скрие и премълчи изказванията срещу новите правила, защото администрацията трябва да въведе и приложи новостите, да да ги обясни и защити. В противен случай нова вълна от отказващи се играчи ще донесе огромни финансови загуби.

По информация от наш източник в международните сървъри има играчи, които плащат на играта до 2000 евро на година. Регистрираните участници са стотици хиляди. В България няма регистриран физически или юридически субект, който да носи отговорност за играта пред държавните органи и данъчните власти. Отделни жалби до Комитета за регулиране на съобщенията, Комисията за защита на потребителите и други са били подавани през годините. В момента на сайта на играта може да се види следното:
"Отговорни за тази версия на Травиан са:
Travian Games GmbH
Wilhelm-Wagenfeld-Straße 22
80807 München
Германия
Местоположение:
Amtsgericht München,
HRB 173511
Ust-IdNr. DE 246258085
Управител: Florian Bohn
Тел.: 004989/32 49 15 93 8 (не е за оплаквания и поддръжка) Факс: 004989/32 49 15 97 3 (само за въпроси, свързани със закъпуване на злато и Plus акаунт)
Email:
Главен: admin@travian.bg
Поддръжки: support@travian.bg
Travian Плюс: plus@travian.bg
Моля, не забравяйте да напишете името и света, когато пишете на поддръжката в играта.
Всички права върху текста, изображенията и програмият код се държат от Travian Games GmbH. Travian е регистрирана търговска марка на Travian Games GmbH. "

САМИТЕ ПРАВИЛА

Според администрацията, новите правила ще бъдат задължителни за всички държави и сървъри където се играе играта. Това значи за десетки държави по света и за милиони участници. Но след протести от въвеждане на тези правила на българския сървър администрацията започна да моделира част от правилата, така че да ги направи по-поносими за потребителите.

Основно правило е свързано със строгото и задължително използване на български език и кирилица в играта и във форума. Но играта е лошо и на места погрешно преведена на български език. Най-очебиен пример за това е наличието на словосъчетанието "днескашни мнения" в главното меню на форума. Слабата езикова култура се предпоставя също от доброволния, дори детски, безплатен труд при преводите и подръжката на играта и прилежащия й форум.

Много от правилата са специфични и неразбираеми за хора, които не са наясно със самата игра. Но за тези, които играят от години е ясно, че целта е по-големи приходи за собствениците.
================================


Поста е от http://forum.bg-mamma.com/index.php?PHPSESSID=92a73a4a87e70ac55b839e832e22e3e7&topic=379483.msg10713885#msg10713885

Здравейте! Играх Травиан за периода 06.03.2009-28.03.2009. Преди няколко дни попаднах на тази тема и честно казано бях на страната на Мултихънтър. Но така беше до снощи, когато се сблъсках с простотията на BG варианта. Очертава се дълго мнение... Не знам дали всички ще ме разберат, но ще се опитам да изразя повечето аспекти, за които се сещам:
1. Travian, в оригиналния си вариант е добре замислена игра. Но това според мен, се определя по-скоро от типа й - Massively multiplayer online role-playing game. Факта, че е браузър игра, я прави лесно достъпна за широка публика, но в същото време са налице много предпоставки за подобряване на интерфейса, които не могат да бъдат засечени. Всъщност, те се засичат, но трудно се доказват, особено при разумна настройка. Като човек, който се занимава с разработване на софтуер, не виждам нищо лошо, че създателите са намерили начин да печелят пари за труда си, но според мен той е абсолютно грешен и изопачаващ играта. В продажбата на "злато" няма нищо лошо по принцип, но играчите, които го ползват получават преимущество. А то изкривява човешките взаимоотношения в играта. Така, тя се превръща в средство за избиване на комплекси! А да се купува злато е абсолютно излишно... Има сайтове, които предлагат безплатни скриптове и Ви дават това, от което ви лишават създателите. Дори повече! Тези, които са фенове могат да разгледат тук. Мисля, че не се необходими кой знае какви компютърни умения за да се:
• инсталира Firefox;
• добави Greasemonkey;
• добавят скриптове 1, 2, 6 и 9.
В случай, че започнете да ги ползвате, съвсем скоро ще си помислите, че сте много добри, но не забравяйте, че не сте само Вие. Има още много хора, които са по-напред в Статистиките, а те трябва да са не-човеци за да са там без да са автоматизирали процеса. Или с други думи - играта се нуждае от цялостна преработка, която не да забранява ползването на такива скриптове с Правила, а да ги прави невъзможно. Четох някъде, че новата версия (3.5) елиминирала възможността за ползване на много от тях, но силно се съмнявам това да остане за дълго така. По-скоро ще отнеме известно време на програмистите-ентусиасти да публикуват подобренията си.
В случай, че не желаете да ползвате "злато" или други подобрения, защото "играете за удоволствие", толкова по-зле за Вас! Запомнете, че ще ви мачкат всички. В голямата си част, тези хора е възможно да не струват и 5 стотинки в "реалния си живот" сравнено с Вас, но ще Ви мачкат и ще Ви комплексират докато си тръгнете разочаровани или докато не станете като тях!
2. Да, играта е интересна, защото се развиват взаимоотношения в един виртуален свят, в който няма "финансова криза". Децата Ви и Вие можете да влезете в "Матрицата", ако желаете. Така ще забравите проблемите си. Но те няма да се разрешат. Напротив, ще се задълбочават все повече и повече.
• Ако сте дете или юноша това може да изкриви мирогледа ви. Ще членувате в клан със сектантско описание. Ще свикнете да мачкате или да бъдете мачкани. А всички знаят, че нито първото, нито второто са полезни за обществото!
• Ако сте възрастен и сте single, можете да заживеете във виртуалния свят. Да се пристрастите и да комуникирате с други пристрастени. В някои случаи не е изключено взаимоотношенията Ви да прераснат и в реалния живот. Може би тук има известна обществена полезност, но оценям шанса да намерите подходящия човек като незначителен.
• Ако сте семеен, не е изключено да намерите някого, с когото да се изч*кате. Извинете ме за грубия език, но аз така виждам нещата. Надявам се да не правя реклама на играта. Ако съпругът/съпругата Ви играе тази игра, не е лошо да се опитате да разберете защо, и да му/й помогнете да я остави. В противен случай, не ви чака нищо хубаво. Не пренебрегвайте мнението ми, защото е възможно да си изпатите от MMORPG! В много случаи може да гледате на тях, като на сайтове за запознанства, само че маскирани. Много оригинално, нали?
• Ако сте цяло семейство, което играе, то Вие вероятно избягвате предния вариант, но за сметка на това вече всички се нуждаете от лечение... Контактувах с много такива хора в играта. Моля ви, не заставайте на контра, ако четете тези редове. Не искам да Ви обидя, а да ви помогна да осъзнаете, това което иначе ще осъзнаете след време. Ако е месец, както в моя случай - добре, но може да Ви отнеме години... А те няма да се върнат!
3. Екипът на travian.bg постъпва крайно непрофесионално. Аз бях блокиран не заради подобренията, които ползвах, а заради това че се опитах да помогна на един юноша да се осъзнае. Съответното лице започна преговори със заплаха, че щяло цитирам "да ни стане тясно" (при това на маймуница), но много скоро след това му доказах, че греши. Не знам дали ме разбра. Не ми се поства кореспонденцията тук, защото ще се измести акцента, който искам да поставя. Но в резултат на тази кореспонденция, лицето се оплака на Мултихънтър и аз бях блокиран под претекст, че съм изнудвал. Не знаех причината и писах да ме разблокират. Трейснах IP, потърсих телефони за контакт, но така и не намерих начин да се свържа с поддръжката, освен през интерфейса на играта. Останах с впечатление, че тези хора се мислят за Господ. Те решават как да Ви санкционират. А тази санкция Ви струва загубеното време в играта и е изключително неприятно. И те действително са Господ в света, който са измислили, защото те колят и бесят. А най-непрофесионалното е, че докато търсих как да се свържа с тях, попаднах на обява за работа като Мултихънтър. Потърсете в Google jobs@travian.bg. Това, което прави впечатление, е че "За обявената позиция няма предвидена заплата и дейността, която извършвате е на доброволни начела" (Не е изключено скоро тази обява да не може да бъде намерена). На мен това ми звучи като: Ако не сте успели да избиете комплексите си в играта, станете Мултихънтър и ще имате възможността да го направите. Всички играчи ще Ви се молят, когато ги блокирате, а Вие ще решавате кого да помилвате и кого - не! Е, аз бях от помилваните, защото бях наказан с 5% популация. Само че цялата история с блокирането, издирването на поддръжката, разбирането на причината и субективния начин за определяне на наказанието ме отвратиха!
В заключение, се придържам към мнението, че Травиан e обществено вредна игра, която не бих препоръчал на никого. А като родител, бих използвал всякакви методи за да не допусна детето ми да играе на нея или ако вече играе - да го откажа възможно най-скоро! Радвам се, че осъзнах сравнително бързо Истината за играта Травиан.

17 коментара:

djDian каза...

Пич, цъкнеш ли "Съгласен съм с условията и правилата на играта" си до там. Съгласил ли си се? Никой не ти е виновен че не си ги прочел. Не казвам че е перфектна администрацията, даже нещо повече казал съм че трябва да се промени.

Unknown каза...

Къде в условията пише, че администрацията може да нарушава правилата, да толерира определени играчи или да не спазва българското и международното законодателство?

Анонимен каза...

@DTemplara:
Не пише, но това се получава.

Diesel (ManDari) 3he каза...

Tova moje da e dalak roman za edni no za men e podrobnoto obqsnenie za sa6tinata na travian,da du6ico prava ili prav si,tova e travian i nemislq 4e si prepusnala ne6to koeto da izkaje6 pred alditoriqta,no i da gi skasa6 ot boi nqma da se otkajat,travian e bolest,sabsem 4esno ti go kazvam i ti go znae6,daje az o6te go igraq makar id a znam 4e e taka i vredi mnogo,nqma i da se iznenadam ako i ti igrae6 no tova sa drugite temi,ima6 moqta podkrepa za publikaciqta

Dani
mugames@mail.bg

Анонимен каза...

За съжаление е точно така-играта е силно побългарена.Голяма част от мултихънърите са комплексари,същото важи и за модераторите от форума.Че са пристрастни,некоректни и избиващи комплекси е известно на всички,но за това вина имат и играчите,които ги търпят и си траят.А колкото до маймуницата едва ли има по-извратена форма за изразяване.Едва ли има друга нация,която така да се подиграва със собствения си език,за съжаление и тук има такива неграмотници.

Анонимен каза...

Чудесно, от невъзможността да реагираме правилно на някакво дребнаво събитие,като ниската култура на неграмотен тинейджър, бълваме куп простотии за хобито на хиляди здравомислещи хора. Дали е вредна играта - определено , като всяко не добре използвано нещо. НО май бъркаме причините, повода и следствието. И така какъв е повода - една добре обмислена игрица стемяща се да организира военна стратегия . До тук не миисля, че може да се твърди, че има нещо лошо в това един младеж да се сблъска във виртуален свят с отговорността и последствията от липсата и. Причините - закупуването на възможности - голяма част от хобитата, които може да има един човек изискват някакви средства и ако някой прекалява, май не е проблем на този, който му ги предлага( примерно: почти всеки обича да изпие по едно - две питиета понякога, но можем ли да обвиняваме производителите на алкохол, че някой прекалява с литри ....). Място в класациите - в играта е важна екипната организация, а не иднивидуалното развитие на конкретен играч, дори и да е вложено сериозно количество \"злато"\, или да се използват най-новите добавки. Причината, вероятно, за този негативен и бих казал не до там обмислен пост е стремежа на някой си към бърз успех, без дори да си е направил труда да порочете каква е целта на играта. Следствието - един разтроен от невъзможността да свърши нещо по-разумно родител, който подобно на младежа, който го е заплашвал в играта, започва да отрича проблема си като използава за повод една игра, дори си и позволява да намесва манипулативен политически елемнт свързан със световна криза - прекрасно, достоен/на сте за възхищение. Вероятно нямате време да се замислите и да обясните на детето си разликата между едно приятно развлечение в разумни часови граници и спортната злоба проявена чрез фрустативни реакции, следствие от не дотам отговорно възпитание на някои родители. Можем да изброяваме куп подобни игри и разработчиците им , които искат някакво възнаграждение за труда си, но те ли са проблема или хората които възпитават тези малоумни изродчета. Ако някой не му се нарави израза "малоумни изродчета" да си направи един експеримент - да се регистрира , като 14-16 годишно момиченце в сайт за запознанства!!! Темата е много добра, но ми се струва логично да я прекръстим на: " Истината на неотговорните родители в момент на цигарена криза".

Unknown каза...

Играта е пълна измама, поне българския вариант. Технологията е следната: всички играчи се регистрират в много малък район. Тези, които си плащат, придобиват сериозно предимство и започват да грабят всички, които не плащат и следователно са по-слаби. В резултат от това тези, които плащат, си избиват комплексите, а тези, които не плащат, трупат нерви и се унизяват. Ако толкова ви се играе тази игра, играите в сом-ския сървър. Там поради големия брои играчи, този сценарии не може да се приложи. Играта в българския си вариант е единствено и само средство за трупане на пари.

Анонимен каза...

Съгласен съм с почти всичко. Мен пък, това което ме дразни е, така наречената "форумщина" понятието е известно с това, че хората се крият зад някакъв ник и взимат решения и говорят неща, които в реалния живот не биха казали или направили. Незнам дали това се нарича избиване на комплекси, но....е много вредно, що се отнася до психиката на останалите. Играеш, играеш - бият те или ти биеш и после осъзнаваш, че човека отсреща е на 11 години и......победата или съответно загубата са ти отнели две безсънни нощи и...тежък работен ден след това.
Но въпреки всичко - за по месец на година е полезна - отиваш в друг свят и после- след като излезеш от нея - всичко ти се струва къде, къде по-добре /имайки база за сравнение последния ти месец живот/

Анонимен каза...

abe goliama si e krasta travian ne biva da se prekaliava obache sega che ima kompleksari dosta e verno kolko bezsanni noshti i razvaleni semeystva za kakvo li?ami nay dobre da si djitkash na neshto drugo za da razpusnesh a tozi kalin4o se e vzel za nekakva goliama rabota kato mu pishesh che si se oplakal v komisiata za zashtita na potrebitelite mu treperiat badjacite obache sega za taka narechenata maymunica koyto ne mu haresva da ne chete ayde aman ot snobi tuka v neta koy kak mu e kef taka da pishe!!!!

Анонимен каза...

Е най-тъпото на тая игра е , че отнема много време. Трудно разбирам как може някои хора с години да се връзват за травиан и да играят постоянно. Аз съм играла в спийда преди две години и сега реших пак да поиграя малко и много интересно , че същите хора играят без да са спирали :). А спийда е прекалено ангажиращ.

Анонимен каза...

това за маймуницата си е лошо.не съм видял германец да пише на английски в техния сървър

Анонимен каза...

Значи така. Ако си мислите, че има нещо безплатно в този живот :) Много се лъжете. Всичко се плаща. Ако искаш да си силен дори и в живота, трябва да си платиш цената. Дали ще е свързана с физическо усилие или с парични разходи, няма разлика. Аз играя травиан от 3 години. Мисля тази да ми е последната. Там срешнах страхотни хора. Клана с който играя е невероятен и повярвайте ми, комплексарите не се толерират. Сега от тези които критикуват играта ще последват страшно много коментари, които ще са насочени срещу мен, но всичко зависи от гледната точка. За мен играта е страхотна и дава възможност на много хора да се забавляват. Златото мили мои не е задължително и спокойно може да се играе и без него. Няма нужда нито от скриптове нито от ботове. Може да не си номер едно, но винаги може да си на ниво. Изиграл съм общо 6 сървъра този ми е седми. На първите 5 играех без капка злато и винаги бях в топ 100 на атакерите. Не в топ 10, но в топ 100. Само искам да ви кажа, че последните два сървъра реших да ги изиграя със злато и трябва да ви кажа, че влязах в топ 20, но със злато или не, в тая игра ако искаш да си номер едно трябва да спиш на компютъра. И запомнете, за да не ви мачкат всичко зависи с кой играеш, сам ли си, ако ще и 100000 злато да заредиш не струваш нищо :)

Анонимен каза...

Нормално е когато не играеш по правилата да те блокират.В международните сървъри наказанията са същите.Просто някои играчи толкова се вживяват, че имат чувството че са нещо повече от другите и им се полагат повече права.Нищо такова,тревиана изисква само време и пари.Правилата са елементарни,интригите са сложни. :)

Анонимен каза...

евала на германците измисли сая но от там идва проблема екипът на травян са я по българили с млади момчета с комплекси. чудещи се как да им обърнат внимание.екипът на травян е от бивши играчи коитопомагат на определени познати сакланици или приятели. и най лошото че никoй не може да им държи сметка за нищо и да искаш да попиташ за нещо нима кой. никoй не поема отговорнос прехварлят те на един на друг ,това е травян бг
но си и личи заитересованите в играта са все по малко и по малко с всяка ера намаляват

за новите които тепърва ще почнат с травян не почвайте губене на време и на много нерви с екипа на травян

Анонимен каза...

Има нещо вярно написано! Изобщо не е общественополезна играта, но поне аз не знам за някоя он-лайн игра това да и е приоритет.
Освен това почти винаги в игрите срещу пари получаваш определени предимства.
Удиви ме обаче безпардонността с кято някой си, играл травиан 22 дни (половината под протекция) си позволява да квалифицира всички играещи!
Ееех, добре че се е регнал един толкова умен, че да ни отвори очите и да ни прати я на психиатьр, я в нечие легло...
Иначе и аз си го признавам играх година и половина травиан. Сега не мога да си го пзволя като време, даже се чудя откьде ми се е намирало толкова свободно някога. Накрая ще кажа, че ако не ви е по вкуса играта можете да редите пьзели примерно, вместо да оплаквате социалната несправедливост която ви е застигнала в някаква виртуална игра.

Анонимен каза...

Абе тоя,дето твьрди,че се е регнал на 06.03. и се е изтрил на 28.03. как пьк за 22 дни ги разбра толкова навьтре нещата??? Или са му били необосновано високи очакванията (той си знае какво го е подльгало ), ама като не му харесва травиан да си реди пьзели примерно... така нито някой ще го мачка, нито той ще стане като тези, които мачкат и няма да влиза в никакви кланове сьс сектанско описание :)
Играта според мен е една от най-популярните он-лайн игри в Бьлгария вьпреки недостатьците на администриращите я. Още повече, че като не ти харесват бг сьрвьрите има и чуждестанни такива.

Анонимен каза...

Публикацията се отнася за всички "безплатни" онлайн игри. Единственото хубаво последствие от тези игри са новите запознанства, всичко останало е в минус за играчите. Абсолютно съм съгласен,че изгубеното време в тези игри няма да се върне, и колкото по-бързо го осъзнаят хората, толкова по-добре за тях. Аз играх 4 месеца в края на 2010, не си спомням на кой сървар.Ставаш в 3 през нощта да "отбиваш атаки". Приятелите ти се събират на купон, ти не можеш, защото трябва да "пращаш към Чудото". В момента в който ти спре интернета "загиваш" и "Света рухва".Имало било ситъри.Глупости на търкалета.Играта я играеш ти, не някой друг. Младите се учели на поемане на отговорност.Пълни глупости.Те по-добре да наблегнат на ученето в училище,не да ме питат кой е Васил Левски, а стаите им да са окичени с плакати на поп-фолк "идоли". Толкова много те ангажирва тази игра,че не разбираш как неусетно живота ти минава във виртуалното пространство, а такъв живот не е никакъв живот! Аз под "игра" разбирам следното: Имам ИЗЛИШНИ 10-15 минути, цъкам да убия скуката и излизам от играта.Без да ме вълнува кой докъде е стигнал и какво е направил.Но да зарежа 1 година от РЕАЛНИЯ си живот заради тоя дето клати гората - не, благодаря! ... Относно дали е в български сървар или не. Ами вижте, ние българите сме най-големите мързеливи мърморковци в Света, на нас винаги някой друг ни е виновен, а ние винаги сме правите... Посадете едно дърво, направете една пейка, изчистете снега от стълбището пред блока, ще ви запомнят с нещо добро, вместо да си губите времето в тези "безплатни игри"

ООН с резолюция срещу събарянето на антифашистките паметници

  ООН прие резолюция срещу героизирането на нацизма. В нея изрично се осъжда оскверняването и събарянето на монументи, в памет на хората, ко...