Боби Цанков

На вниманието на Съдебните институции и медийните регулаторни органи в Република България„... Внимавайте, имате само 30 секунди, за да изпратите своя SMS! Днес наградата ееееее, задръжте такаааааа - 42-инчов плазмен телевизор и 20 000 лева! Плазма и 20 000 лева! Те ви очакват, сега или никога!, Ооотваря се SMS, ооотваря се SMS ...”

Меко казано „скандален радиоводещ” - не очаквайте в следващите редове да наричаме лицето Борис Николов Цанков с умалитеното „Боби”.

От публикации в медиите през последните пет години става ясно, че в „трудовата” му биография има пет наказателни производства и около 40 граждански дела, а броят на измамените от него надхвърля ... 1000 души. Трийсет и седем от жертвите на водещия заведоха дела и го обвиниха в измама в размер на общо 136 000 лева. Далаверите са извършени между 2001 и 2003 г., когато Цанков е водещ на предавания и радиоигри в програмите на радио „Спорт” и радио „Вива”. Едва на 18 май 2004 г. обвинителният акт бе готов и внесен в Софийския районен съд. В периода 2003-2006 г. Цанков многократно е задържан и отново пускан на свобода. Междувременно, името му е свързано с наркобосове и престрелки, а срещу самия него са извършени два бомбени атентата. През 2006-2007 г. идват и първите, макар и условни, присъди.

През 2002 г. в пловдивската преса се появява разказ на бизнесмен, измамен с 4000 лева от Цанков чрез радиоиграта му „Хиляди в брой”. Според данни от НСБОП към юли 2003 г. срещу Цанков към началото на 2003 г. са постъпили над 800 жалби.

От 4 ноември до 12 декември 2002 г., пет седмици, Борис Цанков е спал в президентския апартамент в „Замъка Хранков”, платил е 12000 лева и е останало да плаща още 2500 за нощувки. За тях изпълнителният директор на хотела е подал жалба в Шесто районно управление на МВР. Това е съобщил собственикът на хотела Пламен Хранков. След като го изгониха от Радио Вива, той отишъл във варненското радио Браво. От 23 май до 14 април е бил там. За тези 3 седмици също са постъпили голямо количество жалби и в резултат той е бил изгонен. За трите седмици той е бил в луксозния хотел „Риц” в „Свети Константин и Елена”. Отново не е плащал нито своите нощувки, нито тези на бодигарда си. В резултат, на 23 април е бил арестуван от РДВР-Варна. Делото се води от майор Митев, но още на следващия ден Боби Цанков е освободен.

Червенкова срещу Цанков
Едното от най-известните дела срещу Борис Цанков е заведено от Ваня Червенкова, собственик на фирма за минерална вода. През август 2002 г. в столичен хотел Цанков я измамил, че има разрешение от Столичната община да изгражда билбордове. Тя му дала 50 000 лв. в брой на ръка, срещу обещанието да рекламира фирмата й чрез тези билбордове и в ефира на радио „Спорт”.

На 27 юли 2003 г. на централния пазар във Варна бизнесдамата бе простреляна от неизвестен стрелец. Тя получи пет куршума в тялото и главата, но като по чудо оживя. Първата й хипотеза, споделена с полицията, бе, че поръчител на покушението е именно Цанков. От предварителното разследване обаче не излезе абсолютно нищо, тъй като органите на МВР и следствието не успяха да разкрият нито стрелеца, нито неговия „работодател”.

На 14 май 2007 г. Борис Цанков е осъден на три години лишаване от свобода с пет-годишен изпитателен срок. Така наречения радио- и телевизионен водещ ще трябва и да изплати на Ваня Червенкова сумата от 50 000 лв. с лихвите от 2002 г. насам, както и да покрие разноските по делото.

Арестите
На 25 юни 2003 г. Цанков е арестуван по обвинение в измама. Водещият бил задържан веднага след предаването си по радио „Вива”. От прокуратурата заявяват, че Борис Цанков е обвинен в измама в особено големи размери, като по този текст законът предвижда до 20 години затвор. До ареста на водещия се стига след множество жалби в продължение на близо година от измамени слушатели на предаванията му. Потърпевшите разкриват, че той разигравал две схеми, с които е придобивал по измамнически начин големи суми. При първата лъжел слушателите, че ако му изпратят по пощата определена сума пари, ще ги обяви за победители в негова радиоигра и спонсорът ще изплати два пъти по-големи награди. По втората схема обещавал на слушателите с регистрирана на тяхно име фирма дългосрочна реклама, ако му платят лично.

Два дни след ареста, състав на Софийския районен съд постанови мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 25 хиляди лева. На 3 юли Софийски градски съд намали на 12 хиляди лева паричната гаранция. След семица, пощенска служителка в софийска централна поща твърди, че от май до ноември 2002 г. обвиненият в измама е получавал дневно между 5000 и 30000 лева от парични игри по радио Спорт докато е работил там. Това съобщи в предаването си „България следобед” Дарик радио, позовавайки се на изявление на Ваня Червенкова.

Боби Цанков и Антон Милтенов - „Клюна”
Антон Милтенов (по прякор „Клюна”) и Борис Цанков са били съуправители на фирмата „РСБ Комюникейшън” АД, собственик на радио „Вива”. Ваня Червенкова твърди, че Милтенов лично й казал, че Цанков му дължи пари, които той ще си вземе „по какъвто и да било начин”. На пресконференция Червенкова разказа, че поискала срещата с Милтенов, за да научи от него вярно ли е, че е купил радио „Вива” и че Цанков работи за него. Според други публикации в пресата, Антон Милтенов - „Клюна” е близък с Цанков. Двамата често били виждани заедно в столични заведения.

На 28 октомври 2003 г. вечерта Антон Милтенов - „Клюна”, придружен от четири души охрана и Борис Цанков, е нанесъл побой на млад мъж в столично заведение, намиращо се в непосредствена близост до сградата на МВР. Милтенов е регистриран в полицията за опит за убийство, търговия с наркотици, кражби. „Клюна” е издирван и като поръчител на покушението срещу Илиян Версанов на 16 август 2002 г. в столичния квартал „Белите брези”. На 25 април 2004 г. в София е имало стрелба по автомобили, в които са пътували братът на наркобоса Милтенов - „Малкия Клюн” и Боби Цанков.

След множество неуспешни покушения, Антон Милтенов е убит при престрелка на 30 юли 2005 г. в центъра на столицата.

Бомбите
На 15 ноември 2003 г. малко преди 17:00 часа на столичната улица „Цар Асен” пред дома на Борис Цанков и родителите му избухва взривно устройство. В следствие на взрива са изпотрошени няколко прозореца на един от апартаментите на кооперацията. Жертви и ранени няма.

На 2 юни 2004 г. Цанков е привикан на разпит в Столична дирекция на вътрешните работи. След като напуска СДВР, Цанков отново става мишена на бомбен атентат пред дома си. Отървава се с незначителни наранявания по главата и още по-незначителни натъртвания и охлузвания по тялото.

Не така щастливо обаче се развиват събитията за бодигардовете на Цанков, които се оказват ... действащи офицери и шофьори от Националната служба за охрана. Вследствие на скандала, 13 служители на НСО са изгонени заради връзки с престъпния свят. Четирима са дисциплинарно уволнени, след като разпечатка от телефонните им разговори доказали, че имат отношения с Борис Цанков. Сред отстранените са и личните шофьори на президента Георги Първанов, на председателя на парламента Огнян Герджиков и на главния прокурор Никола Филчев. Подменени са и част от екипите на личната охрана на тримата. Девет души от НСО са принудени да напуснат по Закона за класифицираната информация. След по-малко от месец е уволнен и директорът на службата, ген. Димитър Владимиров.

В радио „Седем дни” с Владимир Кузов
На 3 юни 2004 г. сутринта (само една нощ след неуспешния атентат срещу него, Цанков е привикан в Четвърто териториално отделение на Столичната следствена служба за разпит. Няколко часа по-късно гръмна вестта, че Цанков е задържан във връзка с две стари дела срещу него - за измама в размер на 136 000 лв., и за длъжностно присвояване на техника от радио „Седем дни” (на стойност 76 311 лв.) през 2001 г., когато той е бил изпълнителен директор на радиостанцията. Седмица по-късно - на 10 юни, Софийският градски съд отмени определението на Софийския районен съд, с което на Борис Цанков му бе наложена най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” и го изпраща вкъщи под домашен арест.

Последата информация за това дело е от 16 март 2006 г., когато Софийският градски съд (СГС) го отлага за 20 юни с.г. Причината е, че Цанков е задържан по други дела и не може се яви в съда. Свидетел по същото дело е Владимир Кузов, който през 2001 г. е управител на радио „Седем дни”. Владимир Кузов е бивш народен представител от Партия Атака, който през 2007 г. бе осъден на 3 години лишаване от свобода за извършане на хомосексуални действия с малолетно лице.

2006 г.: Wanted
На 27 февруари 2006 г. служители на Икономическа полиция Шесто РПУ арестуват Борис Цанков в жилището на родителите му на столичната ул. „Цар Асен”. Със съдебно определение в е извършено претърсване от полицейските служители. Цанков е откаран в районното управление, срещу него е образувано дознание по множество жалби за извършени измами.

На 2 март 2006 г. състав на Софийския районен съд оставя за постоянно в ареста Цанков. Той е уличен, че в продължение на месеци е измамил 10 души с различни суми на обща стойност 23 790 лв. Съдия Георги Ушев цитира свидетелски показания, според които обвиняемия Цанков се представял пред рекламодателите, които е измамил, за Иво Антонов. По делото има приложен специални разузнавателни средства използвани в мобилен телефон. За да наложи най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража, съдът се позова и на справка от Столичната следствена служба и СДВР, от които става ясно, че срещу Цанков има заведени следствени дела и 68 дознания - всичките за измама.

На пресконференция през май 2006 г. министърът на вътрешните работи Румен Петков демонстративно обяви, че Борис Цанков оглавява личния му списък от над 50 престъпници с висящи дела, срещу които ще се провежда ускорено и безкомпромисно разследване. За да подчертае своята решителност, шефът на МВР обеща да връчи тази папка и на главния прокурор, и на Станишев.

На 27 юни 2006 година Софийският районен съд за втори път официално осъди Борис Цанков на три години затвор условно с пет-годишен изпитателен срок по обвинение в измама на потенциален рекламодател на радио „Вива”. Ищецът по делото доказал, че е изпратил SMS от мобилния си телефон в предаване на радио „Вива”. След 5 минути на телефона му се обадил водещият Борис Цанков, който обяснил, че ще рекламира фирмата на потърпевшия по 10 пъти дневно до края на годината, ако получи в замяна 1500 лв. Водещият прибрал парите, а рекламата не била излъчена.

Кариерата на Боби
Борис Цанков е роден през 1979 г. в София, завършва СМУ „Любомир Пипков”. До колкото е известно, се е изявявал като водещ на измамни SMS-игри по Радио „7 дни”, Радио „Хит 7”, Радио „Сигнал плюс”, Радио „Спорт”, Радио „Вива”, Радио „Браво” - Варна, Радио „Практика”, Радио „Екстрийм” - Перник, ТВ „Канал 2001”, „Балкан - Българска телевизия”, Телевизия „СКАТ”, „BGTV” (България Кабел), Телевизия „7 дни” ...

Отново в ефир
И след всичко това, нашият герой Боби отново ще звучи в столичния радиоефир. Очаква се до броени дни, в ефира на София, лицензирано и съвсем легално да бъде възстановено излъчването на Радио „Хит 7”. Сайта на новата стара радиостанция вече с гордост обявява, че гвоздей в програмата му ще бъде „Шоуто на Боби Цанков” ...

Този обзор е съставен по материали от информационния поток в последните пет години: в. Банкеръ, в. Дневник, в. Новинар, в. Сега, в. Стандарт, Агенция Фокус и др.

2 коментара:

Кот каза...

Здравствуйте! Спасибо вам за ваш блог. Очень нужный!

Кот каза...

Здравствуйте! Спасибо вам за ваш блог. Очень нужный!

Word of the Day

Article of the Day

This Day in History

Today's Birthday

In the News

Quote of the Day

Spelling Bee
difficulty level:
score: -
please wait...
 
spell the word:

Match Up
Match each word in the left column with its synonym on the right. When finished, click Answer to see the results. Good luck!

 

Hangman