11 януари 2007

Слави Бинев

“Уведомявам ви, като член на Светия Синод, че клирът и миряните на Българската източноправославна епархия в САЩ, Канада и Австралия не приемаме тази „офикия” и не признаваме тази награда от името на Майката Българска православна църква (БПЦ), докато Ваше Светейшество не ни уведомите, дали Светият Синод е взел решение за това действие”.

Това заявява в отворено писмо до патриарх Максим митрополит Йосиф, представител на Светия Синод на БПЦ в САЩ, Канада и Австралия по повод въздигането на бизнесмена Слави Бинев в сан “архонт на БПЦ”, което стана преди няколко дни в Рим. Ритуалът бе воден от Старозагорския митрополит Галактион в присъствието на американския кардинал Бърнард Лоу, отстранен от длъжност от Ватикана заради сексуално посегателство на деца.

Дядо Йосиф настоява Синодът да каже ясно кога е взел решението за даването на титула и ако няма такова решение, владиците да оповестят официално каква е позицията им по въпроса.

Според митрополита присъденото на Бинев отличие не е традиционно за българските църковни среди, а бизнесменът е “личност, която не познаваме в църковния ни живот”. Йосиф твърди, че ритуалът е “извършен на място, което не е осветено по българския каноничен ред”.

Писмото на дядо Йосиф бе публикувано във вторник в интернет.

Главният секретар на Светия синод архимандрит Наум обясни, че писмото още не е пристигнало в синода и там са научили за него чрез електронни издания. Архимандрит Наум каза още, че становище ще има, след като синодът се запознае с него.

От своя страна Неврокопският митрополит Натанаил коментира, че на 22 и 23 януари синодът ще се събере на заседание, на което ще бъде обсъден и проблемът с дадената на Бинев титла.

41-годишният бизнесмен Бинев е софиянец, завършил Френската гимназия и Националната спортна академия – тенис и бокс и журналистика. Той е един от основателите на спортната организация по таекуондо в България. Собственик е на “Ер систем холдинг” със 72 дружества в него, според информацията от собствената интернет-страница на бизнесмена.

Името на Бинев в България не е широко известно в посочената светлина на благочестие и вероятна щедрост на християнин. В медиите то попадна многократно през деветдесетте години и след 2000 г. покрай шумни скандали, ставали в заведения, притежание на бизнесмена и с връзките му с противоречиви фигури на прехода и със сегашни политици и издатели.

“Въздигането” в сан архонт бе съпроводено с обяснения в медиите, че е струвало на бизнесмена 300 хил. лв., вложени в благочестиви дела.

Няма коментари:

ООН с резолюция срещу събарянето на антифашистките паметници

  ООН прие резолюция срещу героизирането на нацизма. В нея изрично се осъжда оскверняването и събарянето на монументи, в памет на хората, ко...