27 юли 2007

Записки по българска история и некои съображения

Някои, иначе интелигентни люде, често бъркат обезелитяването на България с т. нар. османско присъствие по нашите земи! То не само че не е политически коректно да се говори така, а дори и за обезглавяване на българския елит и т.н. от страна на Османската империя отварят уста. А даже и децата знаят, че според някои западни, източни и местни източници, Баташко клане не е имало! (Хем ми става весело, хем тъжно...)
Аз лично подържам следните разсъждения:
1. Българската аристокрация и цветът на нацията не е изклан от османските турци. Доколкото си спомням османлиите само са покорили и обединили (в рамките на Османската империя разбира се) разпокъсаните български части с главни центрове Видин и Търново.
2. Цветът на българската нация и аристокрацията, всякакви там боляри, боили и т.н. са били изклани основно по време на насилственото покръстване от княз Борис Първи.
3. Именно това обезелитяване е основната причина за приказката за българите в ада дето сами се пазели. С други думи, понеже нямаме елит, ако някой малко се издигне в обществото, другите веднага му правят мръсно, щото си мислят “Бе къде си тръгнал, байно, като си от нашта черга. Айде обратно у овеса…”
...

"К" като качество и като Китай

460 хил. китайци умират всяка година от отравяне

Пекин забрани токсична съставка в пастите за зъби, а бившият директор на държавната агенция по храните и лекарствата беше екзекутиран заради корупция

Китайското държавно ръководство забрани на местните компании да използват диетиленгликол като суровина в пастата за зъби, съобщи агенция Синхуа.
Това е токсично вещество, което се използва масово като разтворител, пояснява БГНЕС. Ограничението е свързано и с промените в стандартите за производство на хранителни стоки и лекарствени средства в Китай.
Редица държави забраниха продажбата на пасти за зъби с това вещество, аргументира се представител на китайската главна администрация за контрол върху качеството, инспекцията и карантината.
В САЩ според данни на американски средства за масова информация е можело да бъдат внесени около 900 хил. тубички с опасната паста за зъби китайско производство.
Диетиленгликолът се използва и за пълнеж в спирачни хидравлични приспособления, както и в текстилната промишленост за обработка и оцветяване на тъканите, обяснява РИА "Новости".
Световните медии коментират, че Китай затяга контрола върху качеството на храните заради предстоящите догодина летни олимпийски игри в столицата Пекин.
Тези дни държавната телевизия излъчи разследване за производител на закуски, който
замесвал тестото с картон и свински сланини в съотношение 60:40
Той събирал кашони от улиците, киснел ги в сода каустик в един леген, после накълцвал разтворената суровина със сатър, овкусявал я с подправки... и минути по-късно димящите пелмени (дзяодзъ) се изнасяли за продан.
Аз самият не ги ям, споделя предприемчивият китаец пред журналистическия екип, който снимал със скрита камера.
Междувременно бившият китайски директор на държавната агенция по храните и лекарствата Чжън Сяо, който имаше ранг на министър, бе екзекутиран заради корупция.62-годишният висш чиновник, който ръководеше администрацията през периода 1998-2005 г., бе осъден в края на май.
Той бе признат за виновен, че е присвоил 6,4 млн. юана (620 хил. евро), като подкупи от фармацевтични предприятия.
460 хил. китайци умират всяка година,защото дишат замърсен въздух и пият мръсна вода, сочи изследване на Световната банка, огласено в началото на този месец.БГНЕС цитира британския финансов всекидневник "Файнаншъл таймс", че правителството в Пекин е поискало данните да не се публикуват, защото могат да предизвикат социално напрежение.
Затова институцията отбелязва, че някои данни за физическата и икономическата цена на замърсяването са пропуснати заради несигурността на методите за изчисление и прилагането им.
Все пак здравната цена на замърсяването е 394 млрд. юана, или 51,8 млрд. долара, като всеки загубен живот се оценява на 1 млн. юана.
Смъртните случаи, причинени от диария и ракови заболявания заради консумацията на мръсна вода, струват 66 млрд. юана, което означава, че за година умират 66 хил. души.

Хранително отравяне - все по-често

В повечето случаи натравянията в резултат на некачествени или престоели храни не са опасни. Понякога обаче те все пак могат да бъдат дори животозастрашаващи или да доведат до поява на хронично заболяване. Какво можем да направим в домашни условия. Слабите натравяния, съпроводени със спорадични повръщане или диария, които не продължават повече от 24 часа, обикновено могат да се преодолеят у дома с помощта на някои навременно взети мерки:- Не яжте твърда и трудносмилаема храна, а поемайте много течности.- Малките, но чести глътки бистри течности, най-добре вода, дават възможност на организма да не се дехидратира.- Избягвайте питиета, които съдържат алкохол, кофеин или захар.- В аптеките се предлагат медикаменти без рецепта, които помагат за рехидратирането на организма. Най-добре е все пак да се консултирате със своя лекар или с фармацевта.- Спортните напитки са подходящи, но само при възрастни и то при условие, че са разредени с вода, тъй като съдържат твърде много захар, а тя може да засили проявите на диарията.- След като мерките против дехидратирането на тялото започнат да дават резултат, може да се приеме и малко храна - най-добре ориз, зърнени култури, овесени ядки, както и в малки количества немазно месо, което в никакъв случай не бива да бъде пържено.- Повечето случаи на хранително натравяне не изискват приемане на медикаменти против диария, но те все пак могат да са от полза, ако се спазват инструкциите от листовката. Не се препоръчва децата с хранително натравяне да приемат такива лекарства, освен ако не са препоръчани от лекар.Кога да потърсим помощ от специалистСвържете се със своя личен лекар, ако:- Гаденето, повръщането или диарията продължат повече от 2 денонощия.- Възрастта на страдащия е под 3 г.- Симптомите на хранителното натравяне са съпроводени от втрисане.- Признаците на натравяне възникнат след завръщане от пътуване на дълга дестинация.- И други от околните, които са консумирали същата храна, имат признаци на хранително натравяне.- Болният не може да задържа течностите, които поема.- Не настъпи подобрение, независимо че в продължение на 2 денонощия сте взели описаните по-горе мерки в домашни условия.- Болният страда от заболяване, което е свързано с отслабена имунна система - например СПИН, рак (или продължаваща химиотерапия), бъбречно заболяване.- Налице са симптоми за нарушения в нервната ситема като заваляне при говор, слабост в мускулите, раздвоено виждане, затруднения при преглъщане.

Незабавно потърсете Бърза помощ, ако е налице дори един от следните симптоми:- Болният не може да се държи на краката си или има сериозни проблеми със зрението.- Налице са остри болки (крампи), които не преминават до 10-15 минути.- Ако се наблюдава подуване на стомаха или корема.- Кожата и/или очите започнат да пожълтяват.- Болният повръща кръв или има такава в изпражненията.- Ако се появят сериозни проблеми в дишането, говора или преглъщането.- Ако се появят подувания на някои стави или зачервени петна по кожата.- Ако не сте наясно как бихте могли да помогнете на болния.Като правило хранителното натравяне, макар и свързано със значителен дискомфорт, преминава сравнително бързо - до 48 часа и след това по малко страдащият може да се върне към нормалния си ритъм на живот. Все пак трябва да се знае, че средните и силни хранителни натравяния, особено при закъсняла намеса на специалист, могат да доведат до продължителни или хронични заболявания и в отделни случаи дори до смърт.

Филмите на Уолт Дисни вече без пушачи

Американската филмова компания Дисни обяви, че в предстоящите й филми няма да бъдат показвани хора, които пушат.
"Компания Уолт Дисни се ангажира да не окуражава представянето на пушещи хора във филмите си и да предлага послания от обществен интерес срещу пушенето върху DVD-тата си ", се казва в писмо на Дисни до американския конгрес.
Дисни не подкрепя присъствието на пушачи на екрана и в продукциите на компаниите Тъчстоун и Мирамакс.

26 юли 2007

Ще платите глоба дори и ако не смените мобилния си оператор

На 1 януари 2007 г. в България трябваше да е стартирала услугата “преносимост на мобилните номера“, което е едно от задълженията за страната ни в изпълнение на Директива на ЕС и договора ни за членство. При неизпълнение държавата може да отнесе сериозна санкция от Брюксел, заради неспазване на договора за членство.
На 3 януари трябваше да е възможно всеки притежател на мобилен телефон да сменя мобилния си оператор запазвайки досегашния си номер. Тази услуга трябва да облагодетелства потребителите и да премахне една от досегашните пречки пред свободната конкуренция на този пазар, но все още не се случва. В момента няма нито нормативна, нито техническа възможност това, да се случи дори с минимално закъснение. Според изявления на Николай Кичев, представител на “М-тел”, услугата може реално да стартира към края на 2007 година, след като компанията отказа да подпише споразумение с Глобул и Вивател, които сториха това в началото на януари. Компанията смята, че причината за това е празнота в законодателството, но очевидно е, че това са оправдания, а истинската причина е в липсата на воля за това у най-големия ни мобилен оператор.
По всичко изглежда, че държавата ни ще бъде санкционирана от Европейския съюз, заради неизпълнение на членско задължение. Европейската комисията вече е изразила в писмо притеснение от факта, че се бави предоставянето на потребителите на мобилни услуги възможността да преминават към друг оператор без да сменят номера си. Твърде вероятно е България да бъде подведена под съдебна отговорност пред Съда на европейските общности и да бъде наложена солена глоба.
Кой ще плати глобата - М-тел, Глобул или Вивател? Не, българският данъкоплатец чрез бюджета на държавата. Спонтанно възниква въпросът - чия е вината за тази ситуация? На М-тел ли, който не се съгласи да подпише споразумение преди да бъдат приети съответните промени в закона за далекосъобщенията, регламентиращи реда и условията за преносимостта на номерата. От морална гледна точка – да, но не и от правна. Цялата правна и политическа отговорност естествено е у държавните институции в лицето на Парламента и Комисията за регулиране на съобщенията, които протакат законодателното регулиране и се опитват да постигнат консенсус между трите мобилни оператора, какъвто няма до момента. Няма и да има, защото интересите на трите оператора в тази ситуация са твърде несъвместими.
Държавата трябва да наложи решение и то бързо и решително.
Защото парите, с които ще се заплати глобата не принадлежат на хората, които представляват институциите, а на всички български граждани!
Въвеждането на преносимост на номера означава, че ако един абонат иска да смени мобилния си оператор, той ще може да го направи, като запази досегашния си номер, заедно с префикса към него. Тоест, ако сте клиент например на “Глобул”, а искате да станете абонат на “Мобилтел”, то “Глобул” и “М-тел” са задължени преместването да стане безболезнено. Тоест да станете клиент на “М-тел” и да запазите същия номер.

25 юли 2007

Коли и жени за милионерите в Либия

С нови коли и втора жена са се сдобили наскоро забогателите семейства на заразени със СПИН деца в Либия. Това заяви говорителят на тези семейства Идрис Лага.

Семействата на стотиците заразени със СПИН деца в Либия поискаха от властите в Триполи да скъсат дипломатическите отношения с България, да депортират всички българи от страната и да прекратят деловите връзки с български компании, съобщи Ройтерс.

В разпространено вчера изявление те настояват още Интерпол да арестува отново амнистираните български медици.

"Осъждаме и отхвърляме безотговорността на българската държава, проявени с амнистирането на сестрите. Това потвърждава, че Западът не зачита кръвта на мюсюлманите. Освен това настояваме официално Интерпол да арестува медиците, за да прекарат остатъка от наказанието си в затвора", се казва в текста.

СЗО: 25% влизат в болница заради неправилен прием на лекарства

Близо 25% от хората по света, постъпващи в болница, имат нужда от хоспитализация не поради заболяване, а заради неправилен прием на лекарства, сочи статистика на Световната здравна организация (СЗО).
Всеки един лекар почти във всички случаи ще ви предпише някакъв медикамент, а ако отидете при двама или трима, е много вероятно те да ви изпишат различни лечебни препарати, като 20% от усложненията в резултат на лекарства се дължат именно на смесването им, подчертават експертите.
Ако приемате не повече от 2-3 лекарства, рискът не е много голям, но той нараства около 20 пъти, ако броят на медикаментите е 4-6, са изчислили от СЗО. В това число влизат и биологично активните добавки и фитотерапията.
300 млн. души употребяват обезболяващи средства
всеки ден в света. 100 милиона от тях го правят по предписание на лекаря, а останалите - като самолечение.
Нежелателните последствия от смесването на лекарства могат да бъдат най-различни - от сравнително невинното усещане за безпокойство или кожна реакция до кръвоизливи във вътрешните органи.
Върху действието на медикаментите влияе не само приемът на други препарати и добавки, но и храната, която поемаме. Например сокът от грейпфрут води до затруднено освобождаване на статините (лекарства за понижаване на холестерола) от тялото.
Млякото и млечните продукти понижават ефективността на антибиотиците, особено на тетрациклините, приемани най-често при лечение на респираторни и полови инфекции.
Алкохолът пък усилва действието на седативните медикаменти, съдържащи парацетамол и тези, които се приемат за понижаване на кръвното налягане. Лютата храна в съчетание с аспирин често води до болки в стомаха.
При възрастните хора страничните ефекти от лекарствата са 2-3 пъти по-чести, отколкото при хората под 30-годишна възраст, посочват експертите от СЗО.

24 юли 2007

Министър Румен Петков и председателят на Съюза на българските писатели Николай Петев подписаха дългосрочно споразумение за сътрудничество


...Oще по темата


МВР има остра нужда от интитуционален ПР и откровена реклама. Предаването Акция на БНТ е типичен пример за това.
Тези услуги са доста скъпи. По-ефтино ще излезе смяна на политическото въководство на министерството. Но няма "политическа воля" за това.
Колко още поръчкови убийства с нулева разкриваемост трябва да станат?...

Стана ясно, че писателите с помоща на органите на СБП ще представят благоприятно органите на МВР. Това според въпросния договор. Но какво ще дадат в замяна от МВР?...


Николай Петев е роден на 10.08.1951 г. в с. Дреновец, Монтанска област. Завършва журналистика. Работи като гл. редактор на сп. "Родна реч", директор на издателство "Народна младеж", гл. серкетар на Съюза на българските писатели. Председател на СБП. Автор на многобройни публикации в литературния и периодичен печат, на книгите: "Тук във времето" (1984), "Поезия и позиция" (1986) - преведена на руски език и издадена от издателство "Молодая гвардия" - 1987, "Фарът и неговият пазач" (1989), "Зад завесата на политическия театър" (1997), "Фарът, пазачът и вятърът" (2006).

Бойко Борисов и глобалното затопляне!

Тук е официялния сайт на Solar taxi. Един интересен проект. Можете да го разгледате. Снимките по-долу са впечатленията им от България.


"Първи впечатления от България!"

"Влизането от Сърбия в България не е лесно. На митницата се опитват да ни дезинфекцират и да убият вируса на солартаксито. Късмет!"

Ето и какво е казал кметът на София по повод този проект в присъствието на шведския посланник Томас Фелер:
“В нашата държава месечната пенсия е около 60 евро. Така че първо трябва да решим собствените си проблеми. Глобалното затопляне е проблем на индустриализираните държави. Те доведоха до появата му. Така че те трябва да го решат!” С ирония на страницата на проекта се посочва, че българския кмет е силно заинтересован от проблемите на глобалното затопляне!
Ето и илюстративен материал от срещата:

Познайте какво си мисли Борисов на последната снимка!

Да хвърлим по шепа жълти стотинки в краката на министрите

Протест! (оригиналът е тук)
София
Четвъртък (26.07.2007) от 9:30ч
Mинути преди редовното заседание на МС, нека направим нещо много красноречиво – да поставим до вратите на МС по една шепа жълти стотинки. Без да се спираме и без да даваме обяснение никому.
За повече информация - вижте по-долу...
Здравейте Юнаци,
Можем да се поздравим с победата за Странджа!
Това беше голям момент за зараждащото се гражданско общество в България и набиращите сила природозащитни настроения в страната ни се оказаха нещо повече от чисто и просто защита на околната среда. Те въплатиха в себе си цялото насъбрало се негодувание срещу корупцията у нас, срещу онези хора, които се имаха за недосегаеми. Именно за това не бива да се заслепяваме от успехите точно сега.
Пред запазването на Българската природа остават две основни задачи:

Да се уверим, че решението на Народното събрание от миналата седмица няма да остане само на книга: Сега когато законодатеството го има е редно Изпълнителната власт да си свърши работата и да премахне незаконният строеж на Краш 2000 от територията на ПП Странджа. За съжаление слуховете са в съвсем противоположната посока: говори се, че министър Чакъров е обещал компромис и узаконяване на ваканционното селище. Ако това се случи можем да очакваме вълна от „компромиси”, а това ще остави постигнатото само на хартия.
Натура 2000 и неизпълнените задължения на държавата по отнощение на европейската екологична мрежа вече ни заплашват с присъда и глоба от Европа. Правителството ни получи първо предупреждение от Европейската комисия да попълни пропуските си по мрежата. Повече от половината зони, които трябваше да влязат в Натура 2000, бяха отложени от Министерски съвет за допрецизиране до октомври. До момента няма екип от учени и институти, които да работят над това допрецизиране. Най-разумното, което Министерски съвет може да стори в момента е да приеме вече преложения списък със зони, преди България да си отнесе глобите и най-вече, преди да сме унищожили някое ценно природно кътче, поради безогледни строителни извращения и пране на пари.

Едва ли някой вярва в чистите подбуди, които карат Министерски съвет да се бави с предприемането на действия по тези два върпоса. Е, нека им покажем какво мислим за това разтакаване. Този четвъртък от 9:30ч, минути преди редовното заседание на МС, нека направим нещо много красноречиво – да поставим пред вратите на МС по една шепа жълти стотинки. Без да се спираме и без да даваме обяснение никому. Ако журналистите питат, нека всеки представи своето виждане защо го прави: за едни това може да е знак, че бездействащото ни Правителство не струва пет пари, други ше кажат на министрите по този начин, че са корумпирани, а трети деликатно ще заявят, че не искат българската природа да се продава за жълти стотинки.

Важно е да стане в диапазона между 9:30 и 9:50ч – времето в което има журналисти пред МС и в което влизат министри. Ако не сме точни, ефекта ще е нулев. До четвъртък. И си водете приятели!

Осъдени в Либия - Епизод 2


Сега ще стане интересно. Завръщането на сестрите поставя много въпроси и финансов интерес изисква определени отговори. А пред финансовия интерес може да се изпречи само финансов ресурс. Както вече и видяхме...



23 юли 2007

Плакат на ДПС в учебник по история

Проф. Андрей Пантев, научен консултант на учебника по „История и цивилизация" за 6. клас, заявява: "Първият показател за стойностите на историческата информация е дали е вярна или не. После следват интерпретациите. Този илюстративен образ може и да не е най-показателният като селекция, но той не е преднамерено внушение на съответния урок. Още повече, че отразява несъмнено един реален исторически факт. Неговата употреба като политическо внушение е толкова възможна колкото и всякаква друга фактография или илюстрация. Не намирам, че може да има законодатели, морализатори или монополисти на нашето минало, още повече когато става дума за близки събития, в които са участвали и самите те."

Роднините на осъдените българи в Либия са поискали компенсации

По един милион евро за всяка излежана година на човек са поискали роднините на осъдените в Либия българи. Исканията са били отправени към българското правителство. Това стана ясно днес. По информация от вчера на тук такива конкретни суми не са били поставяни.
Това е първото документирано противоречие засега. Роднините са уплашени, защото пак по тяхна информация, медицинските сестри са подписали вчера декларация с която се отказват от искане на компенсацци от страна на България.

19 юли 2007

Програма “Достъп до информация” обезпокоена от привикването на блогър в МВР

Програма "Достъп до информация" изразява безпокойство от ангажирането на служба с толкова сериозни компетенции в рамките на държавно-репресивния апарат като Главна дирекция "Борба с организираната престъпност "(ГOБОП) с публикуването на информация в Интернет. Това посочва неправителствената организация по повод призоваването на блогър, от когото са снети обяснения и е предупреден да се въздържа от "цитиране на източници на информация, когато става въпрос за възможно нарушаване на закона, а именно, организиране на неразрешени граждански протести".

Програма "Достъп до информация" обръща внимание на следното:

- Публикуването на информация в Интернет, в това число на блог, е форма на правото на свобода на изразяване, което е гарантирано от чл.39-41 от българската конституция, чл.10 от Европейската конвенция за правата на човека и чл.19 от Международния пакт за гражданските и политическите права;

- Правото на свобода на изразяване принадлежи на всеки, а не само на журналистите;

- Според Закона за митингите, събранията и манифестациите всяка една от тези форми се провежда след уведомление (а не разрешение), отправено от организаторите до общинския съвет или кмета. Следователно е малко трудно при препредаване на информация за подобно събитие човек да знае дали уведомление е направено или не, когато не е организатор. Няма и законово задължение за това;

- Невъзможно е съобщение от подобен характер, било то направено в блог или по друг начин, да е хулиганство. Според чл.325, ал.1 от Наказателния кодекс хулиганството се изразява в "непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото";

- Вмешателство в свободата на изразяване е допустимо само когато това е предвидено в 1) закон; 2) за защита на определени права или законни интереси 3) и е необходимо в демократичното общество (Европейска конвенция за правата на човека). Всички тези три елемента трябва да бъдат налице заедно, за да е оправдана намесата.

Макар предупреждението по Закона за МВР само по себе си да не е санкционна мярка, отразеното в него третиране на едно такова публикуване като евентуално престъпно деяние (хулиганство), съчетано със законоустановената функция на Главната дирекция създава основателни съмнения за бъдещо наказателно преследване. От своя страна, това създава условия за автоцензура, посочват от Програма "Достъп до информация".

Убедени сме, че дейността на МВР по противодействие на престъпността върви ръка за ръка с доверието на обществото в институцията. Това доверие се печели с нанасянето на ефективни удари срещу организираната и тежката престъпност, а не със съмнителни от гледна точка на основни човешки права действия. Като стожер на законността МВР би следвало да съдейства в максимална степен за свободното упражняване на тези права.


18 юли 2007

Протестно шествие и митинг в подкрепа на най-важното: Природата, Словото, Свободата

София

Уважаеми ГРАЖДАНИ,

Присъединете се към митинг-шествие под надслов
НЯМА ДА МЪЛЧИМ ЗА БЪЛГАРСКАТА ПРИРОДА!
в подкрепа на Странджа, Рила, Пирин, Черноморието
и Свободата на Словото

19 юли 2007 г., четвъртък,

Начало: 19.00 пред Националния дворец на културата (НДК)
Маршрут: по бул. Витоша до храм-паметник “Александър Невски”
(Софийска община е уведомена за шествието)

Ден преди гледането на второ четене на Законопроекта за изменение на Закона за защитените територии в Народното събрание, ние отново ще излезем на улицата, за да покажем загрижеността си за съдбата на прекрасната българска природа.

В последните дни се случиха и няколко тревожни акта, към които искаме да привлечем вниманието на обществеността:
- Уволнен бе директорът на Национален парк Рила инж. Васил Петров, който досега противодействаше на посегателствата на “инвеститорите”;

- Очевидци заснеха потресаващи кадри от работата на булдозери в подножието на Национален парк Рила, подготвят се строежи на хотели и ски писти над Паничище в противоречие със закона;


- Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) се опита да ограничи разпространението на информация в Интернет за гражданските протести в подкрепа на Природен парк Странджа.
За да се спазва законът, за да се уважават правата на гражданите,
за да остане природа в България, поставяме за пореден път следните искания:


1. Върховният административен съд (ВАС) да отмени решението, с което се обявява за нищожна заповедта за ПП Странджа. Министерски съвет да приеме Плана за управление на парка. Парламентът спешно до почивката да приеме закон за потвърждаване на всички защитени територии. Незаконният строеж на курортния комплекс “Златна перла” да бъде премахнат и територията - рекултивирана за сметка на нарушителя (фирма Краш 2000)

2. Министърът на околната среда и водите да даде гаранции, че няма да бъдат допуснати ски писти и съоръжения на територията на НП Рила, като прекрати процедурата за екологична оценка на плана за ски зона Паничище

3. Министърът веднага да издаде заповеди по чл 19 на ЗБР (Закон за биологичното разнообразие) за забрана за строежи във всички предложени НАТУРА 2000 зони за опазване на местообитания по морския бряг и по планините.

16 юли 2007

За правата ни!

1. Научете изрядно правата Ви според българската Конституция и според конвенциите за присъединяването на България към Съвета на Европа и към Европейския съюз с превес над българските закони.
2. Разучете как точно трябва да изглежда и какво точно трябва да включва според Наказателно-процесуалния кодекс призовка за явяване при всяка от безбройните “силови” власти - прокуратура, следствени, полиция, ГДБОП и други. При непълна призовка изпращайте до съответната власт с препоръчано писмо с обратна разписка, че не ще се явите поради незаконосъобразно призоваване.
3. Никога не се явявайте пред безбройните “силови” власти - прокуратура, следствени, полиция, ГДБОП и други без подходящ защитникспоред чл. 56 от Конституцията - той не Ви е необходим само за защита, а и за свидетел какво правят или не правят служители на съответната власт при явяването Ви пред нея.
4. При целесъобразност и обществена значимост известявайте предварително подходящи правозащитни организации и журналисти запредстоящо Ви явяване пред пред някоя от безбройните “силови” власти - прокуратура, следствени, полиция, ГДБОП и други.
5. Никога не приемайте да разговаряте с който и да е служител на безбройните “силови” власти - прокуратура, следствени, полиция, ГДБОП и други без той предварително да се е легитимирал пред Вас със служебна легитимация със снимка и без Вие предварително да сте записал точното му и пълно име и длъжност според легитимацията му.
6. Никога не приемайте провеждане на среща с безбройните “силови” власти - прокуратура, следствени, полиция, ГДБОП и други без водене на протокол с копие и за Вас - в случай на отказ възложете на Вашия защитник да води протокол и водете разговора така, че той да има възможност да записва всичко.
7. Никога не приемайте устни изисквания или покани за Ваши действия, като например подписване на предупредителен протокол, а изисквайте да бъдете поканен писмено с посочване на законното основание и с името, длъжността и подписа на изискващия.
8. На всяко отправено към Вас твърдение или изискване от страна на служители на безбройните “силови” власти - прокуратура, следствени, полиция, ГДБОП и други винаги изисквайте точно посочване на законните им основания според чл. 4, ал. 1 от Конституцията за твърдяното или изискваното - име на конвенция, закон, член, алинея, точка и цитиране на приложимия им текст.
9. Имайте винаги предвид, че според чл. 5, ал. 1, 2 и 4 Конституцията автоматично отменя (без да е необходимо решение на Конституционния съд) всеки противоречащ й обикновен български закон или разпоредба и че ратифицирана от България международна конвенция автоматично отменя всеки противоречащ й български закон, включително и Конституцията и че че властите според чл. 58, ал. 1 от Конституцията са задължени да спазват тези конституционни правила.
10. Отказвайте да подписвате каквито и да са документи, ако не получите предварително Ваше копие от тях.
11. Изисквайте предоставянето на копие от всеки засягащ Ви документ у съответната власт, който не е обявен по законния ред за държавна тайна.
12. Не се плашете на безбройните “силови” власти - прокуратура, следствени, полиция, ГДБОП и други - те са под същите закони и отговорност, под които сте и Вие.
13. Поддържайте винаги стриктна официална формална дистанция спрямо служителите на безбройните “силови” власти - прокуратура, следствени, полиция, ГДБОП и други и не се поддавайте към разговори “Да си поговорим от сърце и по мъжки …”.

05 юли 2007

500 лв./месец стигали на българина за приемлив живот

Средният доход, който българите смятат за приемлив е 597 лв., или 305 евро месечно. Това показва изследване на НЦИОМ за представите на хората за доходите, проведено през юни в цялата страна.
Две трети от интервюираните смятат, че доход от 500 лв. месечно би им позволил да живеят добре, цитира изследването "Стандарт". Сред тях преобладават хора със средно образование, жители на областни градове, заети на изпълнителски нива в частния сектор и пенсионери. Други 15% от респондентите посочват дори 300 лв. месечно като достатъчна сума. Това са предимно жени, възрастни хора над 60 г., със средно и основно образование, жители на селата и малките градове. Заетите в частния сектор имат по-високи изисквания от служителите в държавния сектор - за 680 лв. месечно. Мениджърите искали средна заплата от 1140 лв., като най-често посочваната стойност е 1000 лв. - за живеещите в София желаното заплащане е 1620 лв., а в областните градове - 1300 лв. При шефските длъжности в частния сектор е най-голяма разликата между желаните доходи на двата пола, като при мъжете удовлетворителната заплата е почти два пъти по-голяма, отколкото при жените - 1470 лв. срещу 778 лв. Доход от 1000 лв. като достатъчен посочват 13% от респондентите, това са хора между 30 и 49 г., високообразовани, жители на столицата и големите градове, заети на ръководни позиции в частния или държавния сектор. Усреднената сума, която жителите на София посочват като достатъчна е 820 лв. месечно на човек. За живеещите в областните градове сумата е 683 лв., а в малките градове - 553 лв. Хората в селата са доволни и от 447 лв. Минималният размер на желан доход от пенсионерите е 200 лв. - три пъти по-висок от минималната пенсия, и равен на сегашната минимална работна заплата. Сред работещите и сред безработните желаният доход, който ще им позволи да живеят добре, започва от 350 лв.

04 юли 2007

България - слънце, пясък и строителни отпадъци


04 юли 2007“Дер Щандарт”
...
Незаконните строежи

В началото на летния сезон може да се дочуе тътен на чукове и друг вид строителна техника. Едновременно с това, може да се види как като че ли от нищото изникват десетки павилиони и малки капанчета. През изминалите години все по-често се дочуваха оплаквания от туристи, които обвиняваха менджмънта за изключително немарливо построените хотели, носещия се от строежите непоносим шум и прах. Приет наскоро от българския парламент закон цели да сложи край на цялото това дивашко застрояване. В началото на юни парламентът прие дискутирания години наред Закон за строителството по Черно море. В нормативния акт се предвижда налагане на забрана за извършване на строителни работи в Зона - А, която обхваща 100-метровата зона от брега на морето. Застроените и одобрените обаче до този момент сгради не попадат под ударите на закона. Едновременно с това се появиха и критики от страна на екозащитници, които изразиха възмущение, че новият закон ще влезе в сила едва от 1 януари 2008 г.

Въпрос на правосъдие

Нелегалното строителство е повод за предявяване на съдебни искове. Така община Царево, частен инвеститор и природозащитници изпаднаха в дълбоки спорове помежду си за бъдещето на курорта “Златна перла”. Според екоорганизациите намеренията за изграждане на подобен курорт върху територията на национален парк “Странджа” е противозаконно. Разгарът на скандала доведе до глобяване на “Краш 2000” и до издаване на заповед за спиране на строителните работи. “Краш 2000” и община Царево, които се застъпват за строежа, твърдят, че границите на парка не могат да се установят, което автоматично означава, че строителството трябва да продължи. Миналата седмица ВАС постанови решение в полза на общината и инвеститора, с което на практика отмени статута на “Странджа” като национален парк.

Прокуратурата предприема действия за отмяна на решението на ВАС за Природен парк "Странджа"

Аферата Странджа - развитие
04 юли 2007 | 17:01 | Агенция "Фокус"
София. Върховната административна прокуратура предприема действия за отмяна на решението на Върховния административен съд за Природен парк "Странджа". "Върховната административна прокуратура в изпълнение на задължението си по чл.127, т. 3 от Конституцията на Република България предприе действия за отмяна решението на Върховния административен съд от 29 юни 2007 г., с което Заповедта на Министъра на околната среда от 1995 г. за обявяване Природен парк “Странджа”, е прогласена за нищожна", съобщиха от Прокуратурата. По-нататък в текста се заявява: След внимателна преценка на всички материали съдържащи се в административното дело, Върховна административна прокуратура стигна до извода, че въпросното решение е неправилно, поради допуснати при постановяването му съществени нарушения на закона. С касационен протест, отправен до 5 чл. състав на Върховния административен съд, бе поискана отмяната му.
По повод публикация във в. “Труд” от 4 юли 2007 г. – “Борисов: Искам проверка в Царево” – Столичният кмет Бойко Борисов призова вчера прокуратурата да се самосезира за действията на кмета на Царево и тамошния общински съвет заради Природен парк Странджа”, както и по повод публикации със сходно съдържание в други вестници и електронни медии, се налага следното уточнение:
След постъпили сигнали за незаконно застрояване в Природен парк “Странджа” - /Ваканционно селище “Златна перла”/, на 14 юни 2006 г. Върховна административна прокуратура образува проверка за законност и възложи на Дирекцията за национален строителен контрол изясняване достоверността на тези сигнали. На основа констатациите на органите за строителен контрол, Върховна административна прокуратура разпореди и Окръжна прокуратура Бургас атакува с протести издадените от главния архитект на община Царево 10 разрешения за строеж на вилни сгради, панорамен бар и хотел, включени във Ваканционното селище “Златна перла”. РДНСК Бургас уважи протестите и отмени издадените незаконосъобразни разрешения за строеж. В момента се изчаква решението на Окръжния съд Бургас по жалбите на фирмата собственик на Ваканционното селище – “Краш-2000” срещу заповедите на РДНСК – Бургас.
Наред с това бе разпоредена и наказателна проверка, която се извърши от Окръжна прокуратура Бургас и послужи като основание за образуване на досъдебно производство, с оглед наличните данни за извършени престъпления по служба и документни престъпления. Разследването не е приключило, но е готова графологичната експертиза, която установява, че подписът в писмо изх. № НС-ЗП-5347/17.10.2005 г., издадено от името на зам. - министъра на МОСВ г-н Йордан Дардов, с което по същество се разрешава строителството на Ваканционно селище “Златна перла” е фалшифициран.
Върховната административна прокуратура предприе действия и във връзка с установяване законосъобразността на Заповед № РД-12/16. 02. 2006 г. на директора на Регионалната инспекция по околна среда и води /РИОСВ/ Бургас, с която бе разпоредено спиране на строителството на посоченото Ваканционно селище. Както е известно с решение от 26.06.2006 г. 3-членен състав на ВАС прогласи тази заповед за нищожна. По касационен протест на Върховна административна прокуратура, 5 членен състав на ВАС отмени цитираното съдебно решение на същия съд и остави в сила заповедта на директора на РИОСВ – Бургас. Това последно решение на 5 чл. състав на ВАС направи възможно реалното спиране на строителството във Ваканционното селище “Златна перла” край с. Варвара, община Царево. С констативен протокол от 17.11.2006 г. специалисти от РДНСК – Бургас са установили, че строителни и монтажни работи не се извършват и обектите не се захранват с ток и вода.

Бойко, не се прави на шериф!

"Бойко Борисов: Момчета, не си играйте на революционери!

Повтарям на еколозите - не пред президентството. Приберете си призивите от интернет и вървете пред Народния театър, където съм ви разрешил. В противен случай полицията ще бъде длъжна да действа срещу вас и аз ще съм първият, които ще застане в нейна защита. Иначе не сме държава, казва кметът на София в редовния си седмичен коментар в "За града""

от Бойко Борисов | 13:06


Бате, айде разходи се по Витошка!!! Можеш да вземеш и Румен П. с тебе....

Още по темата:

Ясен месец я изгрява, я кой го знае
от Весела Ангелова

Естествено, пет минути преди протеста (образно казано) имаме промени. Наслаждавайте се:

Бойко Борисов: Момчета, не си играйте на революционери*!

За еколозите, които искат да протестират довечера срещу ликвидирането на Странджа като природен парк, искам ясно да повторя - вървете пред Народния театър, а не пред президентството. Това разреших и ясно ви обясних защо.

Приберете си призивите, които пускате в интернет за събиране пред президентството, защото нарушавате закона. Ако отдете там, полицията ще бъде в пълното си право да действа. Нещо повече - полицията ще бъде длъжна да действа. И аз ще съм първият, който ще се изкаже в нейна защита. Защото иначе не сме държава. Демокрация - да, но анархия - не!

За който не ме е разбрал, обяснявам отново. Гражданите имат право да протестират. По закон те са длъжни да уведомят мен като кмет на София за протеста си. Пак по закон аз съм длъжен да им разреша протеста. Но съм в правото си да определя мястото, на което този протест да се състои, като се съобразя с интересите на всички граждани.

Не одобрявам митинг на еколозите пред президентството днес по две причини.

Първо, на официално посещение в България е държавният глава на Германия. Не виждам защо някой - дори в името на правилна кауза - трябва да му се търкаля в краката.

Второ, софиянци също имат граждански права и не бива да бъдат наказвани. И в името на най-благородната кауза не бих позволил центърът на този двумилионен град да бъде блокиран.

Народният театър “Иван Вазов” е само на стотина метра от президентството. Протестът и там ще бъде видян и чут прекрасно. Така че моето решение не ощетява по никакъв начин протестиращите, а защитава интересите на всички граждани.

Момчета и момичета, не си играйте на революционери. Разбирам ви, че искате да обърнете внимание на обществото за беззаконията, които се правят. Но това не може да стане с незаконни действия. Каузата ви е благородна, не я обезценявайте.

Да, германският държавен глава протести не е виждал, разбирам. Това първо. Второ, значи ако двеста човека легнат на земята, ще блокират София и ще накажат софиянци. Ако двеста таксиджии обаче блокират София (с чие разрешение го направиха и що не бяха наказани, господин кмете?) това е достойно за уважение.

Законите, господин кмете, не могат да се прилагат избирателно. Значи, или ще арестуват равнопоставено с природозащитницте и таксиджиите, които блокират София без абсолютно никаво разрешение, или няма да арестуват хора, проявяващи гражданско неподчинение.

Докато не започнат да прилагат законите еднакво за всички, да глобяват дебеловратите ламборджинисти и кретените, строящи без разрешително, фалшификаторите на подписи и пр., просто нито полицаите, нито кметовете, нито който и да било друг имат правото да изтъкват, че били в правото си да арестуват група хора, на които по случайност им пука за Странджа. Законът не е лотария, в която, ако изтеглиш нужното билетче, ще важи или няма да важи за тебе, ясно?! След законът очевидно не важи за таксиджии, мутри и всякакви други, следователно не важи и за природозащитниците, така че, полицията, долу лапите!


Кметът на Царево се сети да спасява Странджа
Община моли за намеса на кабинета, полицията арестува екозащитници


Сн. в. "Дневник"

Кметът на община Царево Петко Арнаудов се моли на държавната администрация да реши проблема, създаден с обявяването на природен парк “Странджа” за незаконен от Върховния административен съд (ВАС). Обществената реакция срещу решението на ВАС по подадената от кметството жалба до съда, принуди общинското ръководство да се оправдава, че целта не е била да се ликвидира парка. Според кмета Петко Арнаудов, никъде в жалбата си общината не се е обявявала против националния парк, а е поискала да се определят точно границите му.

Делото във ВАС бе заведено именно от компания с интереси по тази част на Черноморието – фирмата "Краш 2000", чийто обект с ваканционни обекти край село Варвара беше обявен за незаконен и от община Царево. Решението на съда, което беше оповестено в края на миналата седмица е, че парк "Странджа" не може да е защитена територия, тъй като са налице много административни пропуски и нарушения при обявяването му за национален парк през 1995 г. Поради тази причина съдът обяви за нищожна заповед на министъра на околната среда, с която на основание на Закона за защита на природата (ЗЗП), е обявен природен парк "Странджа" с площ от 116 136 хектара.

Решението подлежи на обжалване пред петчленен състав на ВАС, но ако и той потвърди нищожността на министерската заповед, ще паднат ограниченията за строителство в отличаващия се с уникална природа парк. Министърът на околната среда Джевдет Чакъров заяви, че ще обжалват това решение.

Много незаконни строежи ще се появят в суматохата

Пред БНР адвокатът на Царево Евгени Мосинов уточни, че правният проблем се преценява спрямо нормите, които са важели към 1995 г., когато е издадена заповедта на министъра за създаване на природния парк. Мосинов коментира, че ВАС вече се е занимавал с подобен прецедент по отношение на “Камчийски пясъци” и тогава, както и в случая с парк “Странджа” се е произнесъл, че заповедта е трябвало да съдържа индивидуализация на имотите. Т.е. имотите е трябвало да се упоменават по номер и граници по кадастрална карта. Но това не е било направено.

Според кмета Петко Арнаудов, на в парка има около 40 хил. дка земеделски земи, които представляват около 5-6% от територията му. От общината предлагат всички тези земеделски земи да се изключат от защитената територия при новото конкретизиране на границите.

Пропуските на администрацията, допуснати в заповедта на екоминистъра през 1995 г., са незначителни и не могат да са основание за обявяването и в нищожна, коментира пред БНР Стефан Златаров, директор на природен парк “Странджа”. Такова е и мнението на единия от съдиите по делото, който се противопоставя на решението на тричленния състав на ВАС. Според Златаров зад съдийското решение стоят инвестиционните апетити. Той допусна, че в суматохата около създалото се положение ще възникнат много незаконни строежи, които след това ще се борят за узаконяване. До издаването на нова заповед могат да минат години и ще случи това, което се случва на север от парка, коментира директорът. Всички строителни апетити, които бяха спрени досега, ще се разраснат много бързо, каза Златаров.

За да излезе от ситуацията, община Царево е изпратила молба до министъра на околната среда и водите да издаде заповед за забрана на строителството в парка, подобна на тази, която бе издадена за Иракли. А кметът Петко Арнаудов дори се ангажира, че и без такава заповед общината ще спре да издава строителни разрешителни, докато не се реши проблемът.

В спора се намеси столичният кмет и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, според когото прокуратурата трябва да разследва дейността на кмета на община Царево и на тамошния общински съвет.

Полицията пълни ареста с природозащитници

Тридесет и пет еколози бяха арестувани в понеделник вечерта, защото блокираха кръстовището на ”Орлов мост” и на “Евлоги Георгиев” и “Драган Цанков” в столицата. Природозащитниците се обявиха срещу решението на ВАС за природен парк “Странджа”.

“След явния им отказ да се съобразят (еколозите – бел. ред.) с разпореждането, пресечката на двете пътни артерии е освободена, най-изявените протестиращи са отведени в Първо РПУ, като някои от тях оказали съпротива, а това наложило използването на белезници”, гласи обнародваното във вторник съобщение от пресслужбата на МВР. То започва с тревожната информация, че “при опита да бъде възстановен общественият ред е пострадал полицай”. Той обаче бил прегледан в “Пирогов” и “освободен”.

От МВР твърдят, че сред задържаните природозащитници имало и “петима известни на органите реда”, а до арестите се стигнало, след като еколозите “не се вслушали в нарежданията и това наложило изграждането на кордон около тях, както и предприемане на действия за освобождаване на кръстовището (“Орлов мост” – бел ред.)”.

Преди това “инспектор от специализираното подразделение веднага е направил опит да влезе в разговор с ръководителите на протеста, за да бъде изяснен незаконният характер на проявата, като на протестиращите е разпоредено да освободят незабавно платното за движение”, заявяват още от силовото министерство и допълват, че “неизпълнилите полицейското разпореждане са задържани и отведени в Първо РПУ за изясняване на обстоятелствата”.

По-късно в полицията бил получен и друг сигнал за блокиране на кръстовището на булевардите “Евлоги Георгиев” и “Драган Цанков”. “Отново незабавно натам са насочени полицейски служители. На събралите се там около 100 души, блокирали второто натоварено кръстовище, е обяснено за пореден път, че проявата е незаконна и им е разпоредено да освободят платното. След явния им отказ да се съобразят с разпореждането, пресечката на двете пътни артерии е „освободена”, продължава съобщението.

Обезвредените защитници на българската природа, прибрани в районното, са на възраст основно от 18 до 42 години, 28 мъже и 7 жени. “От тях двама са посегнали на полицаи, а към момента един от тях е с мярка задържане за 24 часа и още е в РПУ”, заявяват от МВР и завършват, че всички доведени за неизпълнение на полицейско разпореждане са дали писмени обяснения по случая и са предупредени на основание. чл.56 от ЗМВР, на повечето са съставени актове, на други са връчени призовки, след което са освободени.

Бойко Борисов е на “правилната” страна

"Протестът на природозащитниците срещу заличаването на природен парк "Странджа" е правилен", каза кметът на София Бойко Борисов във вторник след среща с участници в снощната акция. Той дори се ангажира да настоява пред премиера Сергей Станишев в МС да се внесе план за управлението на природния парк “Странджа” и той да бъде утвърден преди обжалването на съдийското решение.

Срещу решението на ВАС се обяви и Съюзът на ловците и риболовците в България. Над Странджа преминава един от най-важните прелетни миграционни пътища – Via Pontika, които нареждат България сред водещите европейски страни по биоразнообразие, уточняват от съюза.


Сексуалността в България

Сексът започва на 12 години

Всеки трети тинейджър е правил секс за първи път с проститутка, дрогиран по време на групова оргия или след дълго самозадоволяване с порнографски материали. Това съобщи психологът Ани Владимирова, която е основател на първия електронен сайт за онлайн консултации. Изследването е направено сред 4000 реални потребители на сайта, които са получавали помощ от специалистите през последните две години. Младежите у нас започват да правят секс на 12-13-годишна възраст. Всеки трети български младеж между 16 и 25 години има проблеми с ерекцията, сочат данните от проучването.

Според специалистите тийнейджърите не влагат емоции в отношенията си, което допълнително променя отношението им към секса. Това поведение е характерно не само за градовете, но и за селата. В по-малките населени места младежите намират проститутки сред ромите или учениците в интернатите, допълни Владимирова. Според нея проблемът се крие в липсата на адекватна комуникация в семейството и подмяната на стойностите в съвременното общество.

Психологът сподели, че хората вече много спокойно и открито говорят за секс, а в същото време 60-70% от мъжете и жените не са удовлетворени от сексуалния живот, който водят. Обикновено проблемите в секса зависят от характера и социалния живот на човека. Проблемите с ерекцията при мъжете във възрастта 25-40 години се дължат или на неуспешните първи опити, или на по-големи очаквания. Доц. Филип Куманов, завеждащ ендокринно-полови заболявания в Клиниката по еднокринология и герентология на Александровска болница, смята, че ранното започване на сексуален живот при мъжете води до сериозни проблеми в бъдеще не само по отношение на ерекцията.

Специалистите смятат, че е много важна ролята на родителите - да се говори открито за секса и половите контакти. Не бива да се разчита на информацията, която тийнейджърите получават от интернет. Много често децата не само, че не могат да намерят общ език с родителите си, но те дори не ги уважават и се срамуват от тях, показват наблюденията на психолозите. Другата основна причина е копирането на един по-различен, пазарен ценностен модел – „да си купиш всичко, което поискаш”. Достъпността на дрогата, порнографските материали и платената любов допълнително спомагат за промяната на поведението сред младежите.

От еректилна дисфункция - мъжете не могат да получат ерекция или да я задържат достатъчно дълго време, страдат и около 20% от мъжете между 40 и 60-годишна възраст, сочат данните на специалистите. Еректилната дисфункция е по-характерна за мъжете на отговорни постове, за тези, които имат по-големи очаквания от секса, за по-самовзискателните и по-големите перфекционисти, показват наблюденията. IT-специалистите са другата основна прослойка, при която често има сексуални проблеми. Причината за това е виртуалното задоволяване и пренасищане на сетивата.

ООН с резолюция срещу събарянето на антифашистките паметници

  ООН прие резолюция срещу героизирането на нацизма. В нея изрично се осъжда оскверняването и събарянето на монументи, в памет на хората, ко...